Meditatie Mgr. Wellen voor Jubeljaar
Tijdens het Jubeljaar 2025 zal iedere maand een Nederlandse bisschop een meditatie houden. De bisschoppen sluiten ieder in een andere maand aan bij de actualiteit van het kerkelijk jaar. Diocesaan administrator van Bisdom Groningen-Leeuwarden, mgr. Peter Wellen zoomt in op bijzondere momenten in de maand februari.
Zo schrijft hij dat kerkelijk deze maand begint op 2 februari met een feest: Opdracht van de Heer (Maria Lichtmis). Ook staat hij stil bij de ‘Werelddag van de Zieken’ op 11 februari, de dag waarop de kerk ook de gedachtenis viert van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Het was namelijk op 11 februari in 1858 dat Maria in Lourdes voor de eerste keer verscheen aan Bernadette Soubirous.
Opdracht van de Heer - Maria Lichtmis
Februari is de tweede maand van het jaar. Een maand met niet al te veel bijzonderheden. Het is de sprokkelmaand en eens in de vier jaar krijgt het bijzondere aandacht omdat het dan een schrikkelmaand is, dan telt de maand 29 dagen in plaats van de 28 dagen in de andere jaren.
Kerkelijk begint de maand op 2 februari met een feest: Opdracht van de Heer (Maria Lichtmis). Het is de herdenking van de opdracht, ofwel de presentatie, van de Heer in de tempel, waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren joods jongetje werd opgedragen aan God. Volgens de Joodse wet dient ieder eerstgeboren jongetje ‘vrijgekocht’ te worden, de ouders brengen dan een offer in de tempel.
Op Maria Lichtmis worden officieel de kaarsen gewijd die het komende jaar in onze kerken zullen branden. Vaak zien we ook dat er aan het begin van de liturgie een processie wordt gehouden met brandende kaarsen. Deze processie staat symbool voor de intocht van de Heer in de tempel.
2 februari is ook de veertigste dag na Kerstmis en met Maria Lichtmis wordt officieel de Kersttijd afgesloten. Het is ook op deze dag dat de kerststal officieel opgeruimd gaat worden. Pakken wij dan met de kerststal ook de boodschap van Kerstmis weer in? Of is het misschien juist een uitdaging om de boodschap van het Kleine Kind in de kribbe vast te houden. Met de viering van Kerstmis mochten we Hoop, Vrede en Gods Liefde, die Jezus ons bracht, verkondigen. Maar deze verkondiging is niet voorbehouden aan de Kersttijd, het heeft ook een boodschap, een opdracht in zich: namelijk dat wij deze Hoop, Vrede en Liefde blijven delen met alle mensen die wij op onze levensweg mogen ontmoeten.
Aan dit Heilig Jaar of Jubeljaar 2025 heeft Paus Franciscus een speciaal thema meegegeven: Dat wij ‘Pelgrims van Hoop’ mogen zijn. Pelgrims worden wij genoemd, mensen die onderweg zijn en in Jezus’ naam proberen goed te doen, om tekenen van hoop te delen met de mensen die wij op onze pelgrimstocht mogen ontmoeten.
Hoop hebben maakt je sterker, geeft je de kracht om met vertrouwen je weg te vervolgen. Het delen van deze hoop met anderen maakt je tot apostel, een medeleerling van Jezus die mensen mag bemoedigen; die anderen een perspectief mag bieden, een houvast waardoor er vertrouwen ontstaat. Zonder deze hoop is er veelal geen toekomst, zonder hoop is er geen uitzicht, leven zonder hoop maakt ons moedeloos en soms ook doelloos.
Laten wij Lichtdragers zijn, fakkeldragers die het Licht blijven verspreiden zodat de Boodschap van het Licht der Wereld blijft klinken en stralen voor alle mensen van goede wil.
Werelddag van de Zieken’
We kunnen deze oproep om Lichtdragers te zijn ook intens verbinden met de ‘Werelddag van de Zieken’ op 11 februari, de dag waarop de kerk de gedachtenis viert van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Deze ‘Werelddag van de Zieken’ is op 13 mei 1992 door paus Johannes Paulus II ingesteld. Op deze dag, de dertiende mei, werd hij in 1981 neergeschoten op het Sint-Pietersplein.
De instelling van ‘Wereld van de Zieken’ zou verband houden met de diagnose die in 1991 bij paus Johannes Paulus II werd gesteld. Vast was komen te staan dat hij leed aan de ziekte van Parkinson. Deze vaststelling heeft hem er niet van weerhouden het ambt van opvolger van Petrus te blijven vervullen. Hij durfde zijn kwetsbaarheid zichtbaar te maken, daarmee deelde hij in het lijden van zovelen.
De eerste keer dat de dag werd gevierd was op 11 februari 1993. De Poolse paus wilde de aandacht en zorg voor de zieken verbinden aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes, die wereldwijd wordt aangeroepen als Salus infirmorum ('Heil der Zieken'). Dat maakt deze datum ook een geschikte dag om speciaal te bidden voor zieken en voor de zieken zelf om hun lijden aan God te offeren.
Op 11 februari 1858 verscheen Maria in Lourdes voor de eerste keer aan Bernadette Soubirous. Er zouden daarna tot 16 juli 1858 nog zeventien verschijningen volgen. Bernadette was veertien, een meisje van eenvoudige komaf. Haar familie was door allerlei omstandigheden tot de bedelstaf geraakt. Bernadette had een broze gezondheid doordat zij last had van astma en cholera.
Bernadette gehoorzaamde Maria, die ze eerst niet herkende en zelf ‘De Dame’ noemde, door haar met regelmaat te bezoeken. Ze trok daardoor veel aandacht waar de notabelen van die tijd niet blij mee waren. Bernadette bleef trouw en op een gegeven moment moest ze van de pastoor de dame vragen naar haar naam. Tijdens de zestiende verschijning gaf de dame, op aandringen van Bernadette, haar naam: ‘Ik ben de Onbevlekt Ontvangene’. Deze onthulling deed de pastoor doen geloven dat het de Heilige Maagd was.
Dit was het begin van het heiligdom Lourdes waar jaarlijks velen samenkomen om kracht, om hoop en bemoediging te vinden en te krijgen om zo hun levenskruis te kunnen dragen.
Maria, de Moeder van onze Heer, en daarmee ook ons aller moeder, omarmt met een bijzondere liefde hen die kwetsbaar zijn. De lichamelijk en geestelijk zieken mogen hun heil zoeken bij Maria, ze zal hen altijd nabij zijn, haar gebed zal de zieken ondersteunen en bemoedigen.
De ontmoeting met Maria in Lourdes geeft mensen zoveel kracht en hoop dat zij daardoor hun weg kunnen vervolgen; ze kunnen daardoor zelfs een steun voor anderen zijn door naar hen te luisteren en door naast hen te gaan staan, wederom een tochtgenoot, een Pelgrim van Hoop. Deze ontmoetingen, het vertoeven bij de grot aan de Gave, daarmee de intense verbondenheid voelen met de Heilige Maagd Maria, onze hemelse Moeder, de vaak indrukwekkende vieringen; dit alles is één bron van hoop, van kracht en bemoediging. Op haar voorspraak mogen wij vertrouwen. Bidden we om haar Moederlijke zorg en nabijheid...
vol van genade, de Heer is met u.
Gij zijt de gezegende onder de vrouwen
en gezegend is Jezus,
de vrucht van uw schoot.
Heilige Maria, Moeder van God,
bid voor ons zondaars,
nu en in het uur van onze dood.
Amen.
Mgr. Peter H.H. Wellen
Diocesaan administrator
Bisdom Groningen-Leeuwarden
Pelgrims van Hoop, bidden in het Heilig Jaar
Deze maandmeditaties komen uit het boek ‘Pelgrims van Hoop, bidden in het Heilig Jaar’, uitgegeven door Adveniat. De bisschoppen sluiten ieder in een andere maand aan bij de actualiteit van het kerkelijk jaar.