Bisdom Haarlem-Amsterdam









Meditatie Mgr. van den Hende voor Jubeljaar

gepubliceerd: vrijdag, 17 januari 2025

Mgr. Hans van den HendeTijdens het Jubel­jaar 2025 zal iedere maand een Neder­landse bis­schop een medi­ta­tie hou­den. De bis­schop­pen sluiten ieder in een andere maand aan bij de actuali­teit van het ker­ke­lijk jaar. Mgr. Van den Hende bijt het spits af.

De Rotter­damse bis­schop vraagt in zijn medi­ta­tie aan­dacht voor thema’s die in deze maand op ver­schil­lende momenten voor het voetlicht komen, zoals vrede, het gebed voor een­heid, het Woord van God en het samen finan­cieel bijdragen aan de eigen pa­ro­chie via Actie Kerk­ba­lans.

Oud en nieuw elan als weg van hoop in het Heilig Jaar

Januari is de eerste maand van een nieuw bur­ger­lijk jaar. Een nieuw begin met vaak oude en nieuwe goede voor­ne­mens. Al begon het nieuwe li­tur­gisch jaar reeds met de Advent, toch geeft ook januari meer­dere aan­zet­ten om op ver­schil­lende terreinen een nieuwe start te maken in ons ge­loofs­le­ven. In het kader van deze be­zin­ning op de eerste maand van het Heilig Jaar 2025 wil ik vier aspecten ter over­we­ging aanreiken.

1) Verlangen naar vrede en ervoor bid­den

In de li­tur­gie wordt op de eerste dag van het nieuwe jaar het hoog­feest gevierd van Maria Moeder van God. De periode van Kerst­mis begon in de­cem­ber en duurt voort -over de jaar­wis­se­ling heen- tot en met het feest van de Doop van de Heer, dit jaar op zon­dag 12 januari. Op ini­tia­tief van paus Paulus VI (1967) is de eerste dag van januari we­reld­wijd in de Kerk tevens Wereld­dag voor de vrede, want het is be­lang­rijk om op de drempel van Nieuw­jaar bewust en van harte te bid­den voor vrede in de wereld.

Oorlog en geweld staan scherp op ons netvlies en raken ons hart en onze samen­le­ving. We kunnen onze ogen en oren niet sluiten voor haat en strijd overal op aarde. Immers, Christus kwam op aarde om zijn liefde en vrede te ver­kon­di­gen en te brengen in woord en daad aan alle mensen van goede wil. In het licht van de profeet Jesaja werd Christus in de kerst­nacht verkon­digd als de vorst van de vrede (Jesaja 9, 5) die de harten van mensen, op de eerste plaats de kleinen en kwets­ba­ren, raakt met zijn liefde en barm­har­tig­heid. In ver­bon­den­heid met de Heer, die is mens gewor­den en die ons verlost heeft van alle onge­rech­tig­heid (Titus 2, 14), brengen wij als leer­lin­gen van Christus ons verlangen naar vrede tot uitdruk­king door ge­za­men­lijk gebed om vrede en door ook per­soon­lijk een nieuw voor­ne­men te maken om woor­den te spreken en daden te ver­rich­ten die tot vrede strekken.

Vrede is de vrucht van ge­rech­tig­heid (Jesaja 32, 17) en andersom is ge­rech­tig­heid een vrucht van vrede (Jakobus 3, 18). We beseffen dat we duurzame vrede niet alleen zelf op eigen kracht kunnen rea­li­se­ren. We mogen ons daarom bemoe­digd weten door de zegen­bede in de eerste lezing op de eerste januari: “Moge de Heer u zegenen en u behoe­den [...] Moge de Heer zijn gelaat naar u keren en u vrede schenken!” (Numeri 6, 24.26).

2) Aandacht voor het woord van God

Wanneer in de li­tur­gie de periode van de kerst­tijd ten einde is, komen opnieuw de gewone zon­da­gen door het jaar. De li­tur­gische kleur wit maakt plaats voor de kleur groen. De kleur groen is de kleur van de hoop. Met deze kleur van nieuwe bloei mogen we op de gewone zon­da­gen ver­der groeien in ons geloof door ons te laten in­spi­re­ren door het woord van de Heer.

Het Tweede Vati­caans Concilie (1962-1965) beschouwt de lezingen uit de heilige Schrift als een schat­ka­mer waaruit we in de li­tur­gie en ook in ons per­soon­lijk leven mogen putten om steeds opnieuw gevoed te wor­den in ons geloof. Toch blijven de kracht en de in­spi­ra­tie van het woord van God vaak onder­be­licht, terwijl we als leer­lin­gen van de Heer juist ge­roe­pen zijn om het woord van God te horen en te bewaren in ons hart en ons leven. Origenes schrijft reeds in de derde eeuw: “Gij zijt ervoor bezorgd dat bij het com­mu­ni­ce­ren geen kruimel van het Lichaam des Heren op de grond valt. Even erg is het, het woord van God onacht­zaam te be­luis­te­ren.”

In 2019 nam paus Fran­cis­cus het ini­tia­tief om op de derde zon­dag door het jaar speciaal aan­dacht te hebben voor de heilige Schrift. Hij stelde op de li­tur­gische kalen­der de zon­dag van het woord van God in. Dat is dit jaar op 26 januari. Een goed voor­ne­men zou zijn om als christen­ge­lo­vige in het Heilig Jaar 2025 meer tijd te nemen om in de heilige Schrift te lezen en gedeelten ervan in ons hart te bewaren, want het is God zelf die ons in dit woord wil aanspreken.

3) Volhar­den in on­der­lin­ge liefde en bid­den om een­heid

Jaar­lijks wordt in de maand januari de bidweek voor de een­heid van alle chris­te­nen gehou­den, dit jaar van 19 tot en met 26 januari. In deze oecu­me­nische week van gebed wor­den we uit­ge­no­digd om als chris­te­nen samen te bid­den om zicht­ba­re een­heid. In het evan­ge­lie van Johannes kunnen we lezen dat de on­der­lin­ge een­heid van zijn leer­lin­gen een hartsverlangen is van Christus zelf, name­lijk dat de eerste leer­lin­gen en hen die na hen komen één mogen zijn.

Jezus heeft uit­druk­ke­lijk gebe­den om een­heid voor zijn leer­lin­gen, juist met het oog op het ge­tui­ge­nis van het evan­ge­lie. Dat neemt in kracht toe wanneer het uitgaat van on­der­lin­ge liefde, in ver­bon­den­heid met de Heer van wie wij als Kerk de opdracht kregen om het evan­ge­lie te ver­sprei­den (Johannes 17, 20-23). Het zou een goed voor­ne­men zijn om opnieuw bewust te volhar­den in de liefde van Christus (Johannes 15, 12) met het verlangen om te groeien in een­heid met de Heer en met elkaar, terwille van ons ge­tui­ge­nis.

4) Deelname en bijdrage aan het ker­ke­lijk leven in balans hou­den

In de maand januari begint ieder jaar opnieuw de finan­ciële actie Kerk­ba­lans. Dit jaar is de actie­pe­rio­de van Kerk­ba­lans van 11 tot en met 25 januari. Vaak wordt snel gezegd dat het in de Kerk niet over geld maar over het geloof moet gaan. Echter, sinds de vroegste tijd van de Kerk leeft het besef dat geld en andere mate­rië­le zaken wel dege­lijk nodig zijn om als Kerk voldoende mid­de­len te hebben om de opdracht van de Heer te kunnen blijven vol­bren­gen: vieren, leren en dienen.

Wanneer pa­ro­chies vragen om een finan­ciële bedrage dan is dat dus niet in tegen­spraak met het evan­ge­lie of er vreemd aan. Zelfs de apostel Paulus spreekt in zijn brief aan de Korintiërs (1 Korintiërs 16, 1) over bijdragen voor de heiligen, dat wil zeggen collectes of inzamelingen voor het werk van de Kerk, de ge­meen­schap van de gedoopten, in het bij­zon­der voor de armen en noodlijden­den.

Aan het begin van een nieuw jaar zou­den we ons­zelf bij gelegen­heid van Kerk­ba­lans de vraag kunnen stellen of er in ons per­soon­lijk leven een goede balans is tussen wat we hebben aan bezit en moge­lijk­he­den ener­zijds en wat we daar­van aan de ge­meen­schap van de Kerk geven ander­zijds omwille van het evan­ge­lie.

Jaar van hoop

In de maand januari staan we aan het begin van het Heilig Jaar 2025 dat we we­reld­wijd in onze Kerk mogen vieren. Dit Heilig Jaar kreeg van paus Fran­cis­cus als centraal thema mee: pelgrims van hoop. De hoop waarover de paus spreekt mogen we in geloof en liefde ontlenen aan de persoon van Jezus Christus en aan zijn bood­schap. In het per­spec­tief van ons geloof heeft het over­we­gen van goede voor­ne­mens alleen bete­ke­nis wanneer ze niet in de loop van januari alweer als sneeuw voor de zon uit ons hart ver­dwij­nen.

Wanneer we met nieuw elan als christen in het leven kunnen staan, dan zijn we niet alleen pelgrims van hoop maar ook tekens en instru­menten van hoop voor anderen. Hoop op een nieuwe wereld en hoop op eeuwig leven. Met de apostel Paulus schreef paus Fran­cis­cus in ver­band met het Heilig Jaar 2025 dat deze hoop niet teleur zal stellen (spes non confundit).

+ Johannes van den Hende
Bis­schop van Rotter­dam
Voor­zit­ter Neder­landse Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie

Pelgrims van Hoop, bid­den in het Heilig Jaar

Deze maandmedi­ta­ties komen uit het boek ‘Pelgrims van Hoop, bid­den in het Heilig Jaar’, uitge­ge­ven door Adveniat. De bis­schop­pen sluiten ieder in een andere maand aan bij de actuali­teit van het ker­ke­lijk jaar.



Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 22 januari 2025Jongerenreis Rome Jubeljaar 2025
donderdag, 16 januari 2025Vlaggen, banieren en speldjes Jubeljaar te koop Fotoreportage
dinsdag, 14 januari 2025Boek - Pelgrims van Hoop gepresenteerd
donderdag, 9 januari 2025Hymne voor het Jubeljaar 2025
donderdag, 2 januari 2025Fotoserie opening Jubeljaar Fotoreportage Video
maandag, 30 december 2024Opening Heilig Jaar in Kathedraal Haarlem
dinsdag, 24 december 2024Jubeljaar geopend Video
zaterdag, 21 december 2024Brief van mgr. Hendriks over Jubeljaar 2025
woensdag, 18 december 2024Brief Bisschoppenconferentie over Jubeljaar 2025
donderdag, 21 november 2024Lezing pater Martin Barta over Jubeljaar 2025
dinsdag, 5 november 2024Mascotte ‘Luce’ voor Jubeljaar 2025
dinsdag, 8 oktober 2024Projectkoor Heilig Jaar 2025
donderdag, 5 september 2024Grote belangstelling voor Bedevaart Rome 2025
woensdag, 26 juni 2024Hoe vieren we het Jubeljaar?
maandag, 24 juni 2024Wat zegt de paus over de aflaat in het Jubeljaar?
zaterdag, 22 juni 2024Wat zegt de paus over hoop in het Jubeljaar?
donderdag, 20 juni 2024Het begin van Jubeljaren in de Kerk
dinsdag, 11 juni 2024Hoe wordt het jubeljaar geopend? Video
vrijdag, 7 juni 2024Samenvatting bul van het jubeljaar
donderdag, 16 mei 2024Hymne Jubeljaar 2025 Video



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose