Bisdom Haarlem-Amsterdam










We herinneren ons... afscheidsrede

Allerzielen - 2 november

gepubliceerd: dinsdag, 22 oktober 2024
We herinneren ons... afscheidsrede

We hebben allemaal een spreekbeurt gehou­den op school of een pre­sen­ta­tie voor ons werk. Maar een woordje doen bij een uit­vaart van een dier­ba­re is toch heel wat anders. Wat is be­lang­rijk bij het hou­den van een In memoriam?

Of het bij een avond­wake is of een uit­vaart, bij ieder (ker­ke­lijk) afscheid wordt door de familie of vrien­den van de over­le­de­ne, of door iemand van het werk of de vereni­ging waar de over­le­de­ne actief was, een toe­spraak gehou­den. Het uit­spre­ken van een In memoriam is zeker wat anders dan een spreekbeurt of een pre­sen­ta­tie. De enige vergelij­king is een goede voor­be­rei­ding, het schrijven van een tekst en het oefenen van de tekst. Maar daar houdt het dan ook bij op. Zelfs een geoefende spreker in het open­baar kan opzien om te spreken bij de uit­vaart van zijn vader of moe­der. En dat is heel be­grij­pe­lijk.

Een per­soon­lijk woordje van een naaste wordt altijd op prijs gesteld. Waar moet je op letten? Een goede afscheidsrede is niet het opsommen van iemands successen, wat hij/zij bereikt heeft of gedaan heeft. Ook niet het ver­tellen van iemands levensloop, van wieg tot graf. Het is een per­soon­lijk verhaal over de over­le­de­ne. Wie was hij/zij? Wat heeft hij/ zij betekend, voor zijn/haar partner en/of gezin, vrien­den, werk, sociale leven, enzo­voort? Hoe is hij/zij als persoon? Hoe stond hij/zij in het leven, in het geloof? Enzo­voort.

  • Schrijf eerst alles op wat in je opkomt wat je zou willen zeggen. Raadpleeg ook anderen, laat anderen ook hun input geven (want klein­kin­de­ren hebben een andere her­in­ne­ring aan oma/opa dan kin­de­ren aan hun ouders). Valt er een rode draad te ont­dek­ken en daar­mee een concreet verhaal.
  • Durf te schrappen. Vermijd getallen en (saaie) opsom­mingen, maar ver­tel verhalend over de persoon, wie hij/zij was, hoe hij/zij deed. Gebruik een­vou­dige taal, vermijd schrijf­taal.
  • Voorkom dat je een exclusieve dialoog met de over­le­de­ne houdt, die de overige aanwe­zigen niet kunnen volgen. Ie­der­een heeft zijn ge­schie­de­nis met iemand maar dat leent zich niet voor een In memoriam in het open­baar. Een anekdote daar­en­te­gen ver­telt heel veel. En, ja, er mag ook gelachen wor­den. Een anekdote daar­en­te­gen ver­telt heel veel. En, ja, er mag ook gelachen wor­den.
  • Sla niemand over als u mensen of organi­sa­ties (denk aan de thuis­zorg of een ver­pleeg­huis) wilt bedanken.
  • Beperk de tekst tot ongeveer vijf­hon­derd woor­den (dat is zo’n vijf minuten spreek­tijd). Maak een tekst nooit lan­ger dan tien minuten, want je verliest geheid de aan­dacht van de aanwe­zigen.

Een In memoriam is zeker wat anders
dan een spreekbeurt of een pre­sen­ta­tie

  • Print de tekst uit, gebruik een groot formaat letter en nummer de pagina’s. Nooit ter plekke uit het hoofd spreken. Daar­mee voorkom je dat je de draad van je verhaal kwijtraakt, moge­lijk in herhaling valt en het moei­lijk vindt om er een einde aan te maken.
  • Oefen de tekst een paar keer hardop. Spreek dui­de­lijk en langzamer dan je normaal gewend bent.
  • Oefen de tekst (de avond vóór de uit­vaart) in het bij­zijn van de over­le­de­ne (als ware je het alvast voor hem/haar voorleest) en de familie, nabe­staan­den. Zo is ie­der­een op de hoogte van wat je gaat zeggen.
  • Vaak is het ook moge­lijk om vóór de plech­tig­heid de akoes­tiek van de kerk te testen. Spreken in een vreemde ruimte is niet altijd een­vou­dig en komt de verstaan­baar­heid niet ten goede als men niet even geoefend heeft.
  • Waar je bij een spreekbeurt of pre­sen­ta­tie geacht wordt je publiek aan te kijken, verwacht niemand dat bij een afscheidsrede. Vaak wordt als tip gegeven: kijk niet direct in de gezichten van de mensen, maar richt je blik iets erboven; kijk naar de achterwand van de kerk.
  • Vraag iemand (je partner, broer/zus, neef/nicht) om je bij te staan, als je daar behoefte aan hebt. Vraag ook gerust iemand om, mocht het nodig zijn, jouw verhaal eventueel over te nemen.

Tot slot: emoties mogen er zijn! Geef jezelf gerust een pauze, neem een slokje water en slik emoties niet weg. Niemand neemt het je kwalijk. Er mag best een traantje gelaten wor­den.

Een lan­de­lijk uit­vaart­bedrijf adver­teerde lange tijd met de gedachte om niet te wachten tot een uit­vaart, maar om bij leven uw dier­ba­re te bedanken en toe te spreken. Mis­schien is dat nog de beste tip. Spreek nu met elkaar...

Afscheidsrede


Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 22 oktober 2024Dies Irae
dinsdag, 22 oktober 2024Blijf bij ons
dinsdag, 22 oktober 2024In paradisum
dinsdag, 22 oktober 2024Voor wie steekt u een kaarsje op?
dinsdag, 2 november 2021Allerzielen - We vergeten hen niet



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose