We herinneren ons... afscheidsrede
Allerzielen - 2 november
We hebben allemaal een spreekbeurt gehouden op school of een presentatie voor ons werk. Maar een woordje doen bij een uitvaart van een dierbare is toch heel wat anders. Wat is belangrijk bij het houden van een In memoriam?
Of het bij een avondwake is of een uitvaart, bij ieder (kerkelijk) afscheid wordt door de familie of vrienden van de overledene, of door iemand van het werk of de vereniging waar de overledene actief was, een toespraak gehouden. Het uitspreken van een In memoriam is zeker wat anders dan een spreekbeurt of een presentatie. De enige vergelijking is een goede voorbereiding, het schrijven van een tekst en het oefenen van de tekst. Maar daar houdt het dan ook bij op. Zelfs een geoefende spreker in het openbaar kan opzien om te spreken bij de uitvaart van zijn vader of moeder. En dat is heel begrijpelijk.
Een persoonlijk woordje van een naaste wordt altijd op prijs gesteld. Waar moet je op letten? Een goede afscheidsrede is niet het opsommen van iemands successen, wat hij/zij bereikt heeft of gedaan heeft. Ook niet het vertellen van iemands levensloop, van wieg tot graf. Het is een persoonlijk verhaal over de overledene. Wie was hij/zij? Wat heeft hij/ zij betekend, voor zijn/haar partner en/of gezin, vrienden, werk, sociale leven, enzovoort? Hoe is hij/zij als persoon? Hoe stond hij/zij in het leven, in het geloof? Enzovoort.
- Schrijf eerst alles op wat in je opkomt wat je zou willen zeggen. Raadpleeg ook anderen, laat anderen ook hun input geven (want kleinkinderen hebben een andere herinnering aan oma/opa dan kinderen aan hun ouders). Valt er een rode draad te ontdekken en daarmee een concreet verhaal.
- Durf te schrappen. Vermijd getallen en (saaie) opsommingen, maar vertel verhalend over de persoon, wie hij/zij was, hoe hij/zij deed. Gebruik eenvoudige taal, vermijd schrijftaal.
- Voorkom dat je een exclusieve dialoog met de overledene houdt, die de overige aanwezigen niet kunnen volgen. Iedereen heeft zijn geschiedenis met iemand maar dat leent zich niet voor een In memoriam in het openbaar. Een anekdote daarentegen vertelt heel veel. En, ja, er mag ook gelachen worden. Een anekdote daarentegen vertelt heel veel. En, ja, er mag ook gelachen worden.
- Sla niemand over als u mensen of organisaties (denk aan de thuiszorg of een verpleeghuis) wilt bedanken.
- Beperk de tekst tot ongeveer vijfhonderd woorden (dat is zo’n vijf minuten spreektijd). Maak een tekst nooit langer dan tien minuten, want je verliest geheid de aandacht van de aanwezigen.
Een In memoriam is zeker wat anders
dan een spreekbeurt of een presentatie
- Print de tekst uit, gebruik een groot formaat letter en nummer de pagina’s. Nooit ter plekke uit het hoofd spreken. Daarmee voorkom je dat je de draad van je verhaal kwijtraakt, mogelijk in herhaling valt en het moeilijk vindt om er een einde aan te maken.
- Oefen de tekst een paar keer hardop. Spreek duidelijk en langzamer dan je normaal gewend bent.
- Oefen de tekst (de avond vóór de uitvaart) in het bijzijn van de overledene (als ware je het alvast voor hem/haar voorleest) en de familie, nabestaanden. Zo is iedereen op de hoogte van wat je gaat zeggen.
- Vaak is het ook mogelijk om vóór de plechtigheid de akoestiek van de kerk te testen. Spreken in een vreemde ruimte is niet altijd eenvoudig en komt de verstaanbaarheid niet ten goede als men niet even geoefend heeft.
- Waar je bij een spreekbeurt of presentatie geacht wordt je publiek aan te kijken, verwacht niemand dat bij een afscheidsrede. Vaak wordt als tip gegeven: kijk niet direct in de gezichten van de mensen, maar richt je blik iets erboven; kijk naar de achterwand van de kerk.
- Vraag iemand (je partner, broer/zus, neef/nicht) om je bij te staan, als je daar behoefte aan hebt. Vraag ook gerust iemand om, mocht het nodig zijn, jouw verhaal eventueel over te nemen.
Tot slot: emoties mogen er zijn! Geef jezelf gerust een pauze, neem een slokje water en slik emoties niet weg. Niemand neemt het je kwalijk. Er mag best een traantje gelaten worden.
Een landelijk uitvaartbedrijf adverteerde lange tijd met de gedachte om niet te wachten tot een uitvaart, maar om bij leven uw dierbare te bedanken en toe te spreken. Misschien is dat nog de beste tip. Spreek nu met elkaar...
Gerelateerde nieuwsberichten | ||
zaterdag, 2 november 2024 | Dies Irae | |
woensdag, 30 oktober 2024 | In paradisum | |
dinsdag, 22 oktober 2024 | Blijf bij ons | |
dinsdag, 22 oktober 2024 | Voor wie steekt u een kaarsje op? | |
dinsdag, 2 november 2021 | Allerzielen - We vergeten hen niet |