Bisdom Haarlem-Amsterdam










Wereldgebedsdag voor Vrede

Maandag 7 oktober

gepubliceerd: donderdag, 3 oktober 2024

Op 7 ok­to­ber 2024, precies één jaar na het uit­bre­ken van de Israël-Hamas oorlog, heeft paus Fran­cis­cus opge­roe­pen tot een we­reld­wijde dag van gebed en vasten voor vrede. In deze ‘dra­ma­tische tijd’ waarin oorlog en geweld vele volkeren en naties blijven verwoesten, herinnert de paus de chris­te­lijke ge­meen­schap aan haar roe­ping om “zich in dienst van de mens­heid te stellen.”

Deze oproep deed hij na de Mis op het Sint-Pieters­plein, ter gelegen­heid van de ope­ning van de tweede sessie van de Algemene Ver­ga­de­ring van de Synode. De paus nodigde alle aanwe­zige synodele­den uit om hem op 6 ok­to­ber, de dag voor de her­den­kings­dag, te ver­ge­zel­len naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome. Daar zal hij “een innige smeek­bede richten tot de Maagd Maria” om vrede te vragen.

Paus Fran­cis­cus moe­digde ie­der­een aan om samen te wan­de­len, te luis­te­ren naar de Heer en zich te laten lei­den door de Geest. Deze oproep is een voort­zet­ting van een lange traditie van dagen van gebed en vasten voor vredesini­tia­tie­ven, die een constante factor zijn geweest tij­dens zijn pon­ti­fi­caat.

Zo riep de paus in 2013, slechts zes maan­den na zijn verkie­zing, duizen­den mensen bijeen op het Sint-Pieters­plein om te bid­den voor vrede in Syrië. Ook later heeft hij regel­ma­tig opge­roe­pen tot gebed en vasten in conflict­ge­bie­den zoals de Democra­tische Republiek Congo, Zuid-Soedan, Libanon en Afghanistan. In 2022 droeg hij in een in­druk­wek­kende ceremonie in de Sint-Pieter Oekraïne en Rusland op aan het On­be­vlekte Hart van Maria.




Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose