Ga stemmen bij verkiezing Europees Parlement
In Nederland op donderdag 6 juni 2024
Met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement die van 6 t/m 9 juni 2024 worden gehouden, heeft de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) op woensdag 13 maart een verklaring uitgegeven.
In de verklaring worden alle burgers, en met name katholieken, uitgenodigd zich voor te bereiden op de verkiezingen en verantwoord te stemmen “ter bevordering van de christelijke waarden en het Europese project”.
“We weten dat de Europese Unie niet perfect is en dat veel van haar beleids- en wetsvoorstellen niet in overeenstemming zijn met de christelijke waarden en met de verwachtingen van veel van haar mensen, maar we geloven dat we geroepen zijn om bij te dragen en de EU te verbeteren met de instrumenten die de democratie ons biedt,” aldus de Europese bisschoppen.
De verklaring werd ondertekend door alle bisschoppen die door hun bisschoppenconferenties worden afgevaardigd naar de Vergadering van COMECE, onder wie mgr. T.C.M. Hoogenboom, hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht.
Toolkit voor jongeren
De bisschoppen moedigen ook jonge Europese katholieken aan die zich geroepen voelen om politiek te bedrijven, om “zich goed voor te bereiden, zowel intellectueel als moreel, om bij te dragen aan het algemeen welzijn in een geest van dienstbaarheid aan de gemeenschap”.
Voor jongeren is er een uitgebreide toolkit ontwikkeld om zich te kunnen voorbereiden op de verkiezingen. De toolkit is geïnspireerd door de Katholieke Sociale Leer, met het doel om jongeren te motiveren na te denken over hun politieke betrokkenheid, met de nadruk op waarden als solidariteit, rechtvaardigheid en menselijke waardigheid.
Nederlandse vertaling van de verklaring
Hieronder plaatsen we integraal de Nederlandse vertaling van de verklaring. De tussenkopjes op deze websitepagina zijn toegevoegd door de redactie om de leesbaarheid op de website te bevorderen. De verklaring kan ook worden gedownload als pdf.
Voor een verantwoordelijke stem
die de christelijke waarden en het Europese project bevordert
12 maart 2024
Verklaring van de bisschoppen van de Commissie van de
Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE)
met het oog op de komende verkiezingen voor het Europees Parlement
Oproep om te stemmen
Wij, bisschoppen die de bisschoppenconferenties van de Europese Unie vertegenwoordigen, roepen alle burgers, in het bijzonder katholieken, op om zich voor te bereiden op en te stemmen bij de komende Europese verkiezingen in juni 2024. Het Europese project van een Europa verenigd in verscheidenheid, sterk, democratisch, vrij, vreedzaam, welvarend en rechtvaardig is een project dat we delen en waarvoor we ons verantwoordelijk voelen. We zijn allemaal geroepen om dit ook uit te drukken door onze stem uit te brengen en op verantwoorde wijze de leden van het Europees Parlement te kiezen die onze waarden zullen vertegenwoordigen en voor het algemeen welzijn zullen werken in het volgende Europees Parlement.
De oorsprong van het Europese integratieproject
Het Europese integratieproject werd geboren uit de as van de verschrikkelijke oorlogen die ons continent in de vorige eeuw verwoestten en veel pijn, doden en verwoesting veroorzaakten. Het werd bedacht met de bedoeling vrede, vrijheid en welvaart te garanderen. Het kwam tot stand dankzij de moed en de vooruitziende blik van personen die in staat waren om historische vijandschappen te overwinnen en iets nieuws te creëren dat oorlog op ons continent in de toekomst praktisch onmogelijk zou maken. Aanvankelijk was dit project een economisch project, maar het had ook een sociale en politieke dimensie en gedeelde waarden. Veel van de grondleggers van de Europese Unie waren toegewijde katholieken die sterk geloofden in de waardigheid van ieder e mens en het belang van gemeenschap. Wij geloven dat dit project, dat meer dan 70 jaar geleden begon, ondersteund en voortgezet moet worden.
Uitdagingen en kritieke kwesties
Vandaag de dag maken Europa en de Europese Unie uitdagende en onzekere tijden door met een reeks crises in de afgelopen jaren en moeilijke problemen in de nabije toekomst, zoals oorlogen in Europa en in de buurlanden, migratie en asiel, klimaatverandering, toenemende digitalisering en het gebruik van kunstmatige intelligentie, de nieuwe rol van Europa in de wereld, uitbreiding van de Europese Unie en wijziging van de Verdragen, enzovoort. Om deze cruciale kwesties aan te pakken in het licht van de fundamentele waarden van de Europese Unie en te bouwen aan een betere toekomst voor ons en de volgende generaties, niet alleen in Europa maar ook in de wereld, hebben we moedige, competente en waardegedreven beleidsmakers nodig die eerlijk het algemeen belang nastreven. Het is onze verantwoordelijkheid om bij de komende verkiezingen de best mogelijke keuze te maken.
Richtlijn voor het maken van een weloverwogen keuze
Als christenen moeten we proberen goed te onderscheiden op wie en op welke partij we op dit belangrijke moment voor de toekomst van de Europese Unie moeten stemmen. We moeten dus rekening houden met factoren die ook van land tot land kunnen verschillen - bijvoorbeeld de mogelijkheid om kandidaten of alleen partijen te kiezen, de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen, de kandidaten zelf die zich presenteren... Met betrekking tot dergelijke zaken kunnen de bisschoppenconferenties in elke lidstaat ook nuttige oriëntaties bieden. Bovendien is het belangrijk dat we stemmen op personen en partijen die duidelijk achter het Europese project staan en waarvan we redelijkerwijs denken dat ze onze waarden en ons idee van Europa zullen uitdragen, zoals respect voor en bevordering van de waardigheid van ieder mens, solidariteit, gelijkheid, gezin en de heiligheid van het leven, democratie, vrijheid, subsidiariteit, zorg voor ons "gemeenschappelijke huis"... We weten dat de Europese Unie niet volmaakt is en dat veel van haar beleids- en wetsvoorstellen niet in overeenstemming zijn met de christelijke waarden en met de verwachtingen van veel van haar burgers, maar we geloven dat we geroepen zijn om bij te dragen en haar te verbeteren met de instrumenten die de democratie ons biedt.
Aanmoediging aan jongeren om deel te nemen
Veel jongeren zullen bij de komende verkiezingen voor het eerst gaan stemmen, sommigen al vanaf 16 jaar. We moedigen jongeren sterk aan om hun stem uit te brengen bij de komende Europese verkiezingen en zo te bouwen aan een Europa dat hun toekomst verzekert en recht doet aan hun oprechte aspiraties. We moedigen ook jonge Europese katholieken die zich geroepen voelen om politiek te bedrijven aan om deze oproep te volgen en zich goed voor te bereiden, zowel intellectueel als moreel, om bij te dragen aan het algemeen welzijn in een geest van dienstbaarheid aan de gemeenschap. In een vaak geciteerde toespraak die Jacques Delors op 17 oktober 1989 in het Europacollege te Brugge hield, sprak de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie de jonge studenten toe met de volgende woorden: “Want jullie worden uitgenodigd om deel te nemen aan een unieke onderneming die volkeren en naties samenbrengt ten goede, niet ten kwade”.
Gewetensvol stemmen
Als Europese bisschoppen maken wij ons deze oproep aan de jonge studenten eigen en richten wij ons tot alle Europese burgers. Laten we ons inzetten voor het Europese project, dat onze toekomst is, door ook gewetensvol te stemmen bij de komende verkiezingen!
_______________________________________________
Goedgekeurd door de afgevaardigde bisschoppen van de COMECE:
- ✠ Mariano Crociata
Bisschop van Latina (Italië), Voorzitter - ✠ Antoine Hérouard
Aartsbisschop van Dijon (Frankrijk), eerste ondervoorzitter - ✠ Nuno Brás da Silva Martins
Bisschop van Funchal (Portugal), vice-voorzitter - ✠ Czeslaw Kozon
Bisschop van Kopenhagen (Scandinavië), vice-voorzitter - ✠ Rimantas Norvila
Bisschop van Vilkaviškis (Litouwen), ondervoorzitter - ✠ Lode Aerts
Bisschop van Brugge (België) - ✠ Virgil Bercea
Bisschop van Oradea Mare (Roemenië) - ✠ Joseph Galea-Curmi
Hulpbisschop van Malta - ✠ Jozef Hal'ko
Hulpbisschop van Bratislava (Slowakije) - ✠ Theodorus C.M. Hoogenboom
Hulpbisschop van Utrecht (Nederland) - ✠ Anton Jamnik
Hulpbisschop van Ljubljana (Slovenië) - ✠ Philippe Jourdan
Apostolisch Administrator van Estland - ✠ Andris Kravalis
Hulpbisschop van Riga (Letland) - ✠ Juan Antonio Martínez Camino
Hulpbisschop van Madrid (Spanje) - ✠ Gábor Mohos
Hulpbisschop van Esztergom-Boedapest (Hongarije) - ✠ Manuel Nin i Güell O.S.B.
Apostolisch Exarch van Griekenland - ✠ Kieran O'Reilly
Aartsbisschop van Cashel & Emly (Ierland) - ✠ Franz-Josef Overbeck
Bisschop van Essen (Duitsland) - ✠ Christo Proykov
Bisschop van Sint Johannes XXIII van Sofia (Bulgarije) - ✠ Ivan Šaško
Hulpbisschop van Zagreb (Kroatië) - ✠ Selim Jean Sfeir
Aartsbisschop van de Maronieten in Cyprus - ✠ Janusz Bogusław Stepnowski
Bisschop van Łomża (Polen) - ✠ Jan Vokál
Bisschop van Hradec Králové (Tsjechië) - ✠ Leo Wagener
Hulpbisschop van Luxemburg - ✠ Aegidius Zsifkovics
Bisschop van Eisenstadt (Oostenrijk)
Gerelateerde nieuwsberichten | ||
woensdag, 10 april 2024 | Abortus kan nooit een grondrecht zijn | |
dinsdag, 18 oktober 2022 | COMECE roept op tot vrede in Oekraïne | |
zaterdag, 9 juli 2022 | COMECE betreurt resolutie Europees Parlement | |
donderdag, 19 november 2020 | ‘Herwinnen van hoop en solidariteit’ | |
donderdag, 16 mei 2019 | Ga stemmen! |