Witte Donderdag
De avondmis van Witte Donderdag is een bijzonder gebeuren, niet alleen door de voetwassing maar ook de overgang van het feestelijk begin met de gedachtenis van de instelling van de Eucharistie en het priesterschap bij het Laatste Avondmaal naar de uittocht van het Sacrament naar het rustaltaar, waar de kerk met Jezus in de Hof van Olijven biddend verbonden is. We staan stil bij de gevoelens van Jezus op deze laatste avond van Zijn aardse leven.
Voetwassing
Tijdens de liturgie van Witte Donderdag herdenken gelovigen verschillende belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus Christus, waaronder de voetwassing. Dit ritueel symboliseert Jezus' nederigheid en dienstbaarheid aan anderen, zoals beschreven in het Evangelie van Johannes. Het wordt vaak uitgevoerd door de priester die de voeten van gelovigen wast, als een teken van liefde en verbondenheid binnen de gemeenschap.
Laatste Avondmaal
Aan de vooravond van de dag waarop Jezus zou sterven aan het kruis, hield Hij met zijn discipelen het Laatste Avondmaal in een bovenzaal in Jeruzalem. Tijdens de maaltijd veranderde Jezus brood en wijn in zijn Lichaam en Bloed en deelde het met zijn leerlingen. Daarmee stelde Hij het sacrament van de Eucharistie in dat we tot op de dag van vandaag vieren.
Uittocht van het Sacrament
Na de viering van de Eucharistie wordt het Heilig Sacrament overgebracht naar een rustaltaar, waar het tot aan de viering van de Paaswake wordt bewaard. Dit moment, bekend als de uittocht van het Sacrament, symboliseert Jezus' vertrek naar de tuin van Gethsemane, waar hij zijn naderende lijden en dood onder ogen zag. De gelovigen begeleiden het Heilig Sacrament met eerbied en devotionele gebeden, als een teken van hun geloof in de tegenwoordigheid van Christus in de Eucharistie.
Hof van Olijven
De Witte Donderdagviering herinnert gelovigen ook aan Jezus' tijd in de Hof van Olijven, waar hij bad tot zijn Vader voordat hij werd opgepakt en weggevoerd. Dit moment van intens gebed en overgave wordt vaak gemarkeerd door Kruisverering en Kruisweg, waarin de gelovigen worden uitgenodigd om deel te nemen aan Jezus' spirituele strijd en zich voor te bereiden op de gebeurtenissen van Goede Vrijdag en Pasen.