Zomerse uitnodiging - Beeldschone Bijbelse Tuin
Kunst en flora in Hoofddorp
Wie deze zomer over de Kruisweg in Hoofddorp fietst of rijdt, zal waarschijnlijk zonder het te weten voorbij gaan aan de prachtige Bijbelse tuin, die achter de Joannes de Doperkerk verstopt ligt. In deze uitgestrekte tuin en op de aangrenzende begraafplaats zijn meer dan vijftig beelden geplaatst van personages uit het Oude en Nieuwe Testament. Zelfs de beplanting heeft een Bijbelse connotatie en is zorgvuldig op de beelden afgestemd.
Bij het betreden van het kerkplein valt het bronzen beeld van Johannes de Doper, patroonheilige van de kerk, meteen op. Hoog boven de ingang van de kerk attendeert Johannes de bezoeker op het Lam, dat hij op zijn rechterarm draagt. Hier wordt de uitspraak verbeeld van Johannes: “Daar is het Lam van God, degene die de zonden van de wereld wegneemt” (Joh. 1,29). Langs de rechterzijde van de kerk loopt een pad waarover de tuin vrij betreden kan worden. Het terrein is onderverdeeld in een aantal zones: de boomgaard, de pluktuin, de vijver, de woestijntuin achter de begraafplaats, een labyrint en een ‘berg’, die uitzicht geeft op de hele tuin.
Langs de waterkant
De vijver vormt de ziel van de tuin. Daar staat het beeld van Susanna. Ze zit geknield aan de waterrand en heeft net een bad genomen. Ze waant zich onbespied terwijl ze zich afdroogt. Uit het Bijbelboek Daniël 13 weten we dat Susanna een mooie vrouw was, die begeerd werd door twee oudsten van het volk Israël, die als rechters waren aangesteld. Toen zij in haar eigen tuin wilde baden, probeerden deze mannen haar te verleiden. Ze gaf hier niet aan toe, werd vervolgens van overspel beticht en ter dood veroordeeld, maar uiteindelijk zegevierde het recht door tussenkomst van de profeet Daniël en werden de oudsten ter dood veroordeeld.
In de buurt van Susanna staat een beeld van een grote oude man met staf. Op zijn gekromde rug draagt hij een kindje. Heel herkenbaar, het is Christoffel met het Christuskind op zijn schouder. Ooit moest hij een klein kind overzetten naar de andere kant van de rivier. Gedurende die overtocht werd het kind op zijn rug steeds zwaarder tot Christoffel bijna onder het gewicht van het kind bezweek. Toen openbaarde het kind zich als Christus en het doopte hem in de rivier. Christoffel is een van de veertien Noodhelpers, die ter bescherming aangeroepen kan worden. Hij is de patroonheilige van de reizigers, vandaar dat hij vaak bij de uitgang van een kerk staat.
In de vijver en langs de kant staan verschillende waterplanten, zoals de grote lisdodde. De laatste wordt in de volksmond ook wel ‘Christusstok’ genoemd, omdat Jezus bij zijn kruisiging een soortgelijke rietstok als staf moest gebruiken. Met enige fantasie zou ook Christoffel een grote
lisdodde in de hand kunnen hebben.
Kom langs
Bezoek deze zomer de Bijbelse tuin van de Joannes de Doperkerk in Hoofddorp en dwaal rond in de tuin, die door een enthousiaste groep vrijwilligers en mindervaliden van de tuingroep van Ons Tweede Thuis wordt onderhouden. Er is een grote variatie aan beelden te zien, een reeks van veertien kruiswegstaties én de opstanding, een Pietá, Abraham en Isaak, Eva met de appel, Job, Hagar en Ruth, Franciscus, die een wolf het evangelie predikt, en nog veel meer.
Ook de liefhebber van planten en bomen kan hier zijn hart ophalen. In de tuin staan veel planten, bomen en bloemen, die verwijzen naar de Bijbel(verhalen), zoals judaspenning, jakobsladder, vijg en moerbei. Rust misschien even uit onder de libanon-ceder, die in Psalm 92 beschreven wordt als een boom die “welig, sappig en groen blijft, zelfs in zijn ouderdom”.
Details
- Kruisweg 1076a Hoofddorp
- Dagelijks geopend van 7.30 tot 20.30 uur
- www.bijbelsetuininhoofddorp.nl