Stap Verder - mensen tot hun recht laten komen
Koperen jubileum
Stap Verder, diaconaal oecumenisch centrum in Amsterdam-Zuidoost, is al 12½ jaar een plek van hoop, bemoediging en inspiratie. En dat gaan ze vieren in het najaar. Ze zijn gegroeid in die jaren.
Amsterdam Zuidoost heeft zo’n 80.000 inwoners, dus zo’n tiende van de hele bevolking van Amsterdam. Het is een plek waar veel migranten vanuit Suriname, de Antillen en Afrika terecht zijn gekomen, omdat er woonruimte beschikbaar was. Zij moeten hun weg zien te vinden in een nieuw land, in een samenleving die veel voorzieningen te bieden heeft, maar ook veel daaraan gekoppelde wetten, regels en instanties. Daarom startten zes kerken in samenwerking met de Sociëteit Afrikaanse Missiën in 2010 een Diaconaal Oecumenisch Centrum.
Inmiddels weten veel organisaties hun expertise te vinden als het gaat om mensen zonder papieren: het Rode Kruis, Fair Work, de Internationale Organisatie voor Migratie. En vierhonderd bezoekers per jaar maken in tweeduizend gesprekken gebruik van de spreekuren.
Concrete hulp
Tien vrijwilligers geven zeventig cursisten Nederlandse les, en er komen dagelijkse nieuwe aanmeldingen bij. Op twee dagen per week is er naai- en handwerkles voor vrouwen. Op maandag, donderdag en vrijdag zijn er sociale spreekuren, waar dertien pastors, maatschappelijk werkers en goed getrainde vrijwilligers met bezoekers brieven lezen en beantwoorden, formulieren invullen en telefoontjes plegen met instanties. Het gaat over werk en inkomen, gezondheidszorg, scholing, inburgering, verblijfsvergunningen en arbeidsrecht. Een keer per maand adviseren twee advocaten die mensen gratis en op donderdagochtend beantwoordt een medewerker van Dokters van de Wereld vragen over gezondheidszorg.
Praktisch
“Als je de verhalen van de mensen hoort, zou je denken dat het een droevige bedoening is bij ons, maar nee, we zijn juist een plek van hoop, bemoediging, inspiratie, waar veel gelachen wordt. Mensen die tijdelijk op straat leven komen verfrist onder de douche vandaan en wrijven genoeglijk de door kerken ingezamelde toiletartikelen onder hun oksels. Als een heel gezin een verblijfsvergunning krijgt zijn we in juichstemming. Na een kort gezellig praatje met een grap, gaat een dame weer gesterkt de deur uit, ze heeft en passant ook nog soep voor ons gekookt. Gezamenlijk maken we er een vrolijk moment van als we de gegeven doos maandverband openen, of de douchgel en tandpasta in de kast bergen.” Iedereen is welkom om langs te komen of bij te dragen met gebed, als vrijwilligers of met een zakje scheermesjes!