Duimen daar krijg je scheve tanden van
Steek liever een kaarsje op
Helemaal vanaf Sittard reisde de katholieke politicus Martijn van Helvert af naar Haarlem voor een Q&A over katholiek in de politiek. De voormalige geschiedenisdocent is getrouwd met Yvonne en heeft drie kinderen. In de Tweede Kamer is hij partijlid van het CDA en in zijn vrije tijd staat hij bij de voetbal van zijn kinderen. Hij drinkt liever bier dan wijn net als de enigste Nederlandse paus.
Niet achter de Bijbel verschuilen, maar zelf nadenken
Als katholiek in de Tweede Kamer kun je je niet achter de Bijbel verschuilen. Bij een vraagstuk over de snelweg A2 kun je niet even opzoeken wat Jezus daar over zegt. Hoe gaat Martijn dan wel als katholiek aan de slag in de Tweede Kamer. Twee Bijbelse verhalen inspireren hem. Het verhaal dat Jezus zijn leerlingen als schapen onder de wolven stuurt. Het is niet gemakkelijk, maar men gaat toch en zo ook Martijn. En het verhaal (Evangelie van vandaag) van de man die de vijgenboom wilde omhakken die al drie jaar geen vruchten meer droeg. De wijngaardenier vraagt deze man de boom nog één jaar niet om te hakken, maar nog wat meer mest te geven en de grond nog wat om te woelen. “Als er iets mis gaat moet ik de grond nog eens omwoelen en mest bijvoegen. Geef me nog een jaar.” Het jaar daarop leest hij hetzelfde stuk nog eens en zegt: “Geef me nog een jaar. Geef me nog een jaar.”
Constructief denken
Martijn benoemt dat er heden ten dage veel wordt geschreeuwd. Met zijn partij wil Martijn niet schreeuwen, maar juist praten in discussie en dialoog. “We kunnen het ideaal benoemen, maar als we ons niet mengen in de discussie kunnen we niemand naar dat ideaal meenemen.” Martijn vergelijkt het met een zevengangendiner aan een baby geven. Dat is voor een baby te veel, dus gooit hij het er meteen uit. Het is zinvoller om mensen aan de hand mee te nemen en te bewegen richting het ideaal wat je voor ogen hebt.
Kerk mag zich meer bemoeien
“Ik vind dat de kerk veel meer mag zeggen wat ze vindt” (30:33). De kerk mag zich echt wel bemoeien met wat er mis gaat in de maatschappij. Ze mag het recht van godsdienstvrijheid veel meer invulling geven. De Paus doet dat fantastisch met Laudato Si’ en ‘Fratelli Tutti’. Martijn geeft als tip aan de bisschoppen (1:13:56) mee om zoals Paulus oproept eensgezind te zijn en zich niet te richten op boze reacties maar te zeggen waar ze voor staan. Hij moedigt de bisschoppen aan zich met maatschappelijke discussies te mengen. Het niet alleen over katholieke thema’s hebben. Zoals de Paus het zegt: ‘Het gaat om zaken van alle dag; heb ik een baan? Kan ik voor mijn kinderen zorgen? En hoe zit het met mijn moeder, is er geestelijke verzorging voor haar in het verzorgingstehuis?’ Daar moeten we mensen bij helpen. “Laat Jezus zien en dring het niet op.”
Katholieken mogen zich meer uitspreken
Moet er een nieuwe ‘KVP’ komen, wordt gevraagd, een partij voor katholieken. Martijn lacht en zegt dat versplinteren niet goed is. Toch zou het goed zijn als katholieken zich meer uitspreken. Protestanten doen dat meer, maar wij bronnen ook uit dat geloof. Martijn denkt met anderen ook na over hoe de encyclieken, zoals bijv. de nieuwe encycliek ‘Fratelli Tutti’, geïmplementeerd kan worden. Maar hoe kunnen we dat katholieke meer activeren? (53:23)
“Gewoon meer laten zien wat je doet.” We mogen laten zien dat we gelovig zijn. Niet door iedereen vol te smijten met katholieke toestanden, maar je kunt het wel eens laten vallen. Bijvoorbeeld als iemand een tentamen heeft dat je niet zegt ik zal voor je duimen, maar ik zal een kaarsje voor je opsteken en een volgende keer ik zal voor je bidden of zullen we samen eens bidden. Trapsgewijs steeds een beetje meer.
Benieuwd hoe de moervijgboom uit Lucas 19 ons hierin voorgaat (55:30).
Hele video