Viering Barmhartigheidszondag
Zondag na Pasen - 19 april - 14.00 uur
Al vele jaren vindt op de zondag na Pasen in de kathedraal een bijzondere middagviering plaats: die van de Filippijnse gemeenschap bij gelegenheid van de ‘Zondag van de goddelijke Barmhartigheid’.
Dit jaar zal deze viering alleen via de livestream van de kathedraal gevolgd kunnen worden, waarbij zich ook de pastoors van de Spaanstalige parochie in ons bisdom en die van de Poolse parochie zullen aansluiten. De viering zal daarom deels in het Nederlands, Engels, Spaans en Pools zijn.
De uitzending begint om 14.00 uur met de Aanbidding van het Allerheiligste, gevolgd door de H. Eucharistieviering om 15.00 uur waarin Mgr. J. Hendriks hoofdcelebrant zal zijn.
Oorsprong
Waar komt de devotie van de Barmhartige Jezus vandaan vandaan?
In 1905 werd Helena Kowalska geboren in Polen. Als jonge vrouw werd zij door de Heer geroepen om Hem te volgen in de religieuze levensstaat, en zou ze als zuster Faustina intreden bij de Congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid in Krakau. Gedurende haar kloosterleven zou onze Heer veelvuldig aan haar verschijnen en haar bekend maken met het mysterie van zijn barmhartigheid. De woorden die de Heer tot haar sprak in de vele visioenen die zij ontving tekende ze op in haar dagboek. Haar dagboek dat na haar heiligverklaring door Johannes Paulus II in 2000 over de hele wereld is verspreid, en bij het klooster in Krakau is een grote druk bezochte bedevaartplaats ontstaan.
In de visioenen ontvangt zuster Faustina van Jezus persoonlijk ook de opdracht om een schilderij te laten maken zoals Hij aan haar verscheen. Het werd deze afbeelding met de twee stralen uit het hart van de Heer met daaronder de woorden: “Jezus ik vertrouw op U”. Het levensgrote schilderij werd geplaatst in de kloosterkapel te Krakau en de afbeelding wordt inmiddels wereldwijd vereerd. Sinds vorig jaar is deze ook te vinden op één van de zijlaltaren van de kathedraal in Haarlem.
Het is een afbeelding waaraan bijzondere genaden verbonden zijn. Zo sprak Jezus in een visioen tot zuster Faustina:
“Ik beloof dat de ziel die deze afbeelding zal vereren, niet verloren zal gaan. Ik beloof haar, ook hier op aarde al, overwinning op haar vijanden, in het bijzonder in het uur van de dood. Ik zelf zal haar verdedigen als mijn eer...” (dagboek nr. 48)
Naast zo vele andere troostrijke openbaringen sprak de Heer met betrekking tot de eerste zondag na Pasen tot zuster Faustina:
“Mijn dochter, vertel de hele wereld over Mijn onbegrijpelijke barmhartigheid. Ik wil dat het feest van de goddelijke Barmhartigheid een redmiddel en een schuilplaats wordt voor alle zielen en in het bijzonder voor arme zondaren. Op die dag staan de diepste diepten van Mijn tedere barmhartigheid open. Ik stort een hele oceaan van genaden uit over die zielen die tot de fontein van Mijn barmhartigheid naderen. De ziel die te biechten zal gaan en de Heilige Communie zal ontvangen, zal volledige vergeving van zonden en straf ontvangen. Op die dag staan alle sluizen van de hemel waardoor de genade vloeit open. Laat geen enkele ziel bang zijn om tot Mij te naderen, zelfs al zijn haar zonden als scharlaken. Mijn barmhartigheid is zo groot dat geen enkel verstand of het van een mens of van een engel is, in alle eeuwigheid in staat zal zijn om haar te doorgronden. Alles wat bestaat is uit de diepste diepten van Mijn allertederste barmhartigheid voortgekomen. Iedere ziel zal in de hele eeuwigheid Mijn liefde en barmhartigheid in haar verhouding tot Mij beschouwen. Het feest van de Barmhartigheid kwam op uit Mijn diepste tederheid. Het is Mijn wil dat het op de eerste zondag na Pasen plechtig gevierd wordt. De mensheid zal geen vrede hebben totdat zij zich tot de fontein van Mijn barmhartigheid wendt.” (Dagboek nr. 699)
Zuster Faustina zou overlijden in 1938. Het feest van de ‘Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid’ is sinds 2000 wereldwijd verspreid, en een begrip geworden in vele landen waaronder Polen, Italië, en dus op de Filippijnen. In Nederland is de devotie lange tijd onderbelicht gebleven, maar ook in ons bisdom zijn er parochies die erbij stilstaan en wordt het op bijzondere wijze gevierd in Heiloo en dus in onze kathedraal.
De biechtgelegenheid die gewoonlijk wordt aangeboden op deze dag is nu helaas niet mogelijk. Wel is de kathedraal op weekdagen open van 10.00 tot 11.00 uur, en is er om 10.00 uur een priester beschikbaar om biecht te horen. Ook bij het heiligdom van Onze Lieve Vrouw ter Nood is biechtgelegenheid, zie: olvternood.nl/mogelijkheid-tot-biecht