Trendy vasten met oude wortels
Veertigdagentijd - Vastentijd
Vasten is trendy en hip! Tijdschriften, tv-programma’s en sociale media besteden er geregeld aandacht aan. Dagblad Trouw benoemde ‘vasten’ als de leefstijltrend van 2019. Misschien is het een nieuw fenomeen dat mensen een dagje vasten en daar zonder terughoudendheid over spreken.
Fitgoeroes, influencers en BN’ers leven bij het nieuwe vasten. Geen veertig dagen lang, maar een korte periode of soms maar één dag. Met een trendy naam als intermittent fasting (IF), oftewel periodiek vasten, verovert deze korte vorm van vasten snel terrein. Ook zijn er vastenretraites, 16:8-diëten en sapkuren. Dry January is net afgerond, waarin men in de maand januari geen alcohol dronk. Kortom, er zijn vele manieren om te vasten en ergens van af te zien, voornamelijk voor je eigen gezondheid, fitheid en geluk.
Trendy met oude wortels
Het klinkt nieuw en trendy. Maar eigenlijk heeft vasten in allerlei vormen vele oude wortels. Vasten is in onze christelijke, katholieke traditie een bekend fenomeen. Als leerlingen van Jezus zijn we wel bekend met het verhaal dat Hij na zijn doop in de Jordaan door de Heilige Geest de woestijn wordt ingevoerd. Daar verblijft Hij veertig dagen om te vasten, te bidden en in eenzaamheid door te brengen. Dat vasten gaat niet vanzelf en Jezus ondervindt de nodige beproevingen om het te volbrengen. Vasten, je ergens van onthouden, en ascese is in onze traditie vooral bekend als voorbereiding op de voornaamste liturgische feesten van de Goede Week en Pasen.
Vasten is dus niet alleen een tijdelijke trend die wordt gedeeld op social media, met de houdbaarheid van het moment, maar een eeuwenoude traditie die van generatie op generatie werd doorgegeven. Die niet zozeer gericht is op onze lichamelijke fitheid, ons uiterlijk of ons eetpatroon, maar ook een andere dimensie kent. Vasten is een manier die kan helpen de innerlijke vrijheid te vergroten, de vrijheid van het hart te vergroten, meer ruimte te scheppen voor belangrijke zaken en je niet te hoeven laten leiden (of lijden) door je gewoonten, verslavingen of eet- en leefpatronen. Vasten heeft te maken met een omkering. Er ontstaat zo een innerlijke vrijheid. Deze omkering van vaste gewoonten naar een bewuster leven kunnen we omzetten in zichtbare tekens, gebaren, en daden voor anderen. Zogezegd geen woorden maar daden.
Door vasten en ascese krijgen we ruimte voor anderen. Ons ego wordt kleiner om de Ander groter te laten worden in ons. Het zorgt ervoor dat we ruimte kunnen maken voor God en de medemens, in het bijzonder voor de mensen die minder kansen en mogelijkheden hebben dan wij. De oude kerkvaders spraken al van de drie zaken die bij elkaar horen: het vasten, het gebed en de aalmoes. Vandaar ook dat de Veertigdagentijd bij uitstek een tijd is om je te bezinnen, ergens van af te zien en geld te sparen voor een goed doel.
Vastenactie(s)
In alle parochies is er aandacht voor een vastenproject, vaak ook in samenwerking met de protestante gemeenschappen. Een van de organisaties die in de Veertigdagentijd werk maakt van vasten is de Bisschoppelijke Vastenactie. Ieder jaar wordt een aantal projecten geselecteerd om financieel te ondersteunen met de bekende vastendoosjes, deurcollectes na afloop van de zondagse viering enzovoort.
Werk maken van je toekomst
Vastenactie wil niet alleen geld inzamelen voor goede doelen. Zij stelt zich ten doel dat iedereen, overal ter wereld, een waardig bestaan kan opbouwen. Ze wil samen bouwen aan een wereld waarin mensen zelf werken aan hun waardigheid én beschikken over de mogelijkheden daarvoor. Een wereld, waarin mensen voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen en welvaart rechtvaardig wordt verdeeld binnen gemeenschappen. Dat gebeurt niet overal en dan is soms een klein duwtje in de rug nodig.
Dat wil Vastenactie ze graag geven! Ongeacht hun geloofsovertuiging, hun etnische achtergrond, hun sekse of afkomst. Het gaat dus veel verder dan alleen geld inzamelen voor een goed doel en werken aan ons eigen goede gevoel. Het klinkt als ‘bouwen aan een betere wereld’, of misschien wel bouwen aan het Rijk Gods.
Zo is er een project voor verbetering in geboortezorg in Somalië, ondersteuning van een vluchtelingenkamp in Venezuela, een waterproject om een baan te vinden en je eigen geld te verdienen. Hoewel tegenwoordig al 91 procent van alle kinderen wereldwijd basisonderwijs volgt, krijgen veel jongeren niet die kans om verder te leren. Ze zijn dan aangewezen op ongeschoold en slecht betaald werk. Dit jaar steunt de Vastenactie projecten die beroepsonderwijs aanbieden onder andere in Bangladesh, Zambia en Sierra Leone.
Vastenactie voor scholen
Niet alleen in de kerk of thuis is er aandacht voor de Vastentijd. Ook in het onderwijs is er weer een groeiende belangstelling voor deze bijzondere tijd: door het actieve optreden van de Vastenactie worden driehonderd scholen bereikt. Voor iedere basisschool is er lesmateriaal beschikbaar waarin het thema van dit jaar wordt uitgewerkt. Tijdens de speciale lessen staan kinderen stil bij de toekomst, hun eigen toekomst, plannen en dromen voor later, maar ook bij die van andere kinderen.
Met het thema ‘Werken aan je toekomst’ wil de Vastenactie aandacht geven aan de beroepen en het onderwijs dat daarvoor nodig is. Zonder onderwijs geen beroep. Zonder beroep geen toekomst! Voor de kinderen in de onderbouw wordt er gewerkt met een digitaal prentenboek met leuke werkvormen over beroepen. Met de oudere kinderen in de bovenbouw wordt er nagedacht over allerlei soorten beroepen. Een bekend Bijbelverhaal maakt er onderdeel van uit – we lezen het op Witte Donderdag. Welk beroep zou Jezus hebben gehad: voetenwasser misschien? Het project voorziet ook in een met alle leerlingen gezamenlijk te houden paasviering.
En het kan nog gekker, want er is ook een heuse scholentour. Dit jaar reist de Vastenactie tijdens de Vastentijd met theatervoorstelling ‘Samen Sterk’ voor basisscholen door het land. Verhalenverteller Matthijs Vlaardingerbroek gaat in op thema’s als vriendschap en iets doen voor een ander. Met zijn buikspreekpoppen en goocheltrucs maakt Matthijs er een spetterend spektakel van, waar hij de kinderen actief bij betrekt. Op www.vastenactie.nl staan filmpjes van deze scholentour en enthousiaste reacties van leerlingen. Een eigentijdse manier om de Vastentijd te beleven.
Tot slot
Wat we kunnen leren van de huidige trends is dat vasten niet met een somber gezicht hoeft te gebeuren maar ook iets mag zijn waar je zelf (en een ander) gelukkig mee maakt. Je wordt er blij van, fit, gelukkig, gezond en je helpt er een ander mee een toekomst op te bouwen. Kortom, laat de Vastentijd maar komen!