Verslag Laudato si’ -avonden
De eerste twee avonden uit de reeks Laudato Si’ avonden hebben plaatsgevonden. De avonden zijn een groot succes vanwege de verbinding tussen inhoud en praktijk. Daarnaast is de mogelijkheid om de sprekers te ondervragen en door te vragen over het thema en handelen iets waar de jongeren veel gebruik van maken.
Afval is de grootste boosdoener
Mgr. Hendriks trapte de eerste avond af met een uitleg van wat er in de eerste hoofdstukken van Laudato Si’ staat. Hij begon met de vraag of de kerk zich wel bezig moest houden met encyclieken schrijven en het milieu i.p.v. geloofsverkondiging. Een goede inleiding op de encycliek! Wat betreft de inhoud noemde hij dat een groot deel van bijv. de vervuiling van de aarde ligt in het menselijk handelen. Als grootste boosdoener van ons menselijk handelen op de natuur noemt hij de wegwerpcultuur. “In de natuur zit een mooie kringloop, terwijl de mens alleen maar afval produceert wat we niet kunnen verwerken.” Juan Nibbelink, de tweede spreker, was uitgenodigd om te spreken over hoe hij juist met zijn menselijk handelen de zorg voor de aarde de goede kant op probeert te bewegen. Met zijn werkzaamheden probeert hij de afvalstroom (en uitvalstroom) zo minimaal mogelijk te maken. Een betere aansluiting op het verhaal van Mgr. Hendriks kon er niet zijn!
Hoe ons denken wordt beïnvloed
Marjolein Tiemens (oprichtster van GroenGeloven) verzorgde de tweede avond het inhoudelijke gedeelte. Ze noemde twee begrippen die heersen waardoor er afbreuk van de aarde plaatsvindt: het antropocentrisme en het technologisch paradigma. Kort samengevat is dit het centraal stellen van de mens, waarbij eigen belang altijd voorgaat op al het andere (andere mensen, dieren, natuur) en de overtuiging dat de technologie leidend is in ons handelen. Michel Klein, Provinciaal Statenlid CU, borduurde voort op het verhaal van Marjolein en noemde nog een derde afbrekend denkkader; het economische denkkader waarbij alles draait om hoeveel geld het oplevert. Vanuit zijn bescheiden positie probeert hij bedrijven er op aan te dringen niet alleen een financieel jaarverslag, maar ook een maatschappelijk jaarverslag uit te brengen. Hoeveel mensen heb je een baan gegeven, hoe heb je het milieu een stukje groener gemaakt of mensen opgeleid, wat is jouw maatschappelijke impact?
Opvallend is hoe alles in de natuur zo met elkaar verbonden is, wat de problematiek en oplossingen zoeken zo complex maakt. Des te groter het respect voor Michel Klein en de provinciale staten om steeds kleine stapjes vooruit te zetten. Er werd gevraagd hoe Michel gemotiveerd bleef, zeker als dingen geen effect lijken te hebben. Allereerst was dat zijn bewondering voor Gods schepping, maar ook de wijsheid “Het gaat niet om het effect van jouw actie, maar om de vraag is wat je doet het goede?”
Nog een avond
Op dinsdag 4 juni zal de laatste avond in deze reeks plaatsvinden. Gerard Moorman (duurzaamheidsstafmedewerker KNR) en Jasper Fleers (de Groene Lobby) komen spreken over de ecologische bekering en het aanpassen van de levensstijl.