Dr. J. Vijgen benoemd in Pauselijke Academie
Directeur Bonifatiusinstituut geëerd om studie Sint Thomas
Dr. Jörgen Vijgen, directeur van het Sint Bonifatius-instituut en docent aan het Groot-seminarie Sint Willibrord in Heiloo, is door de staatssecretaris van paus Franciscus benoemd tot gewoon lid van de Pauselijke Academie van Sint Thomas van Aquino. Het is een eervolle erkenning van zijn wetenschappelijke bijdragen aan de studie van de grote heilige filosoof, theoloog en kerkleraar Thomas van Aquino.
Directeur en docent
De benoemingsbrief is op 14 augustus 2018 getekend door de kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin en prof. dr. J. Vijgen is daar onlangs van in kennis gesteld. Vijgen, die een indrukwekkend aantal publicaties op zijn naam heeft staan, doceert aan het groot-seminarie van ons bisdom verschillende systematische filosofische vakken. Hij is tevens directeur van het Sint Bonifatius-instituut, het hoger Instituut voor Godsdienst-wetenschappen, waaraan zo’n tachtig studenten in deeltijd studeren en dat opleidt voor een baccalaureaat en licentiaat in de godsdienstwetenschappen. Beide instituten zijn verbonden met de pauselijke Lateraanse Universiteit. Met ingang van het studiejaar 2018-2019 geeft het instituut in overleg met de Lateraanse universiteit en de bisschop van ’s-Hertogenbosch de cursussen van het eerste jaar tevens in het Sint Janscentrum in Den Bosch om de studenten reistijd te besparen. Vijgen is tevens verbonden aan het Thomasinstituut van de Tilburg School of Theology.
Niet de eerste
Vijgen is niet de eerste docent van het seminarie die deel uitmaakt van de Pauselijke Academie: de bekende Thomist, prof. dr. Leo Elders SVD ging hem hierin voor.
‘Ordinarius’
Dr. Jörgen Vijgen is dus benoemd tot ‘ordinarius’ van de Pauselijke Academie van Sint-Thomas van Aquino. Deze benoeming voor het leven wordt toegekend aan filosofen en theologen die door hun werk hebben bijgedragen aan de studie en de verspreiding van het denken van Sint-Thomas van Aquino, de Doctor Communis of Algemene Leraar van de Kerk.
Vijftig leden
De Academie, die vijftig leden telt, werd in 1879 gesticht door Paus Leo XIII met de opdracht de leer van Sint-Thomas te onderzoeken, verdedigen en verspreiden, in het bijzonder in relatie tot de hedendaagse cultuur om op deze wijze Sint-Thomas tot een ‘leraar voor onze tijd’ te maken (Johannes Paulus II, Inter munera academiarum, nr. 4).
Als ‘ordinarius’ zal Dr. Vijgen samenwerken met de Academie, in het bijzonder tijdens de jaarlijkse algemene ontmoeting van de Academie in Rome, om het denken van St. Thomas ook voor onze tijd vruchtbaar te maken.
Onderzoek
Het onderzoek van Dr. Vijgen is gericht op de filosofische grondslagen van het denken van Thomas en in het bijzonder op de invloed en blijvende actualiteit van het denken van Aristoteles. Over dit thema promoveerde hij in 2013 aan de Pauselijke Universiteit van Sint-Thomas te Rome met zijn werk The status of Eucharistic accidents ‘sine subiecto’: An Historical Survey up to Thomas Aquinas and selected reactions. Tevens verricht hij onderzoek naar de bijbelinterpretatie van Thomas waarover hij in 2015 de bundel Reading Sacred Scripture with Thomas Aquinas. Hermeneutical Tools, Theological Questions and New Perspectives en in 2018 Towards A Biblical Thomism.: Thomas Aquinas and the Renewal of Biblical Theology publiceerde.
Elders
In een reactie op zijn benoeming zegt Prof. Vijgen: “Het is een grote eer deel uit te maken van deze eerbiedwaardige instelling die als doel heeft Thomas’ “uitzonderlijke theologische synthese van geloof en rede” (Benedictus XVI) te verspreiden. Des te groter is de eer omdat ik hierdoor in de voetsporen mag treden van de Nederlandse Thomist en emeritus-lid van de Academie Leo Elders s.v.d., mijn mentor en vriend.”