Gendercultuur en Seksualiteit
Verslag netwerkbijeenkomst zaterdag 16 juni
Vijftien jongerenwerkers vanuit bisdom Haarlem-Amsterdam en enkele geïnteresseerden kwamen zaterdag 16 juni 2018 samen rond het thema gendercultuur en seksualiteit. Maureen en Gerard, van de organisatie No Apologies, spraken tijdens deze netwerkbijeenkomst van het jongerenpastoraat over het thema gender en de visie vanuit de Bijbel op gender en seksualiteit. Daarnaast was er ruimte voor ontmoeting met elkaar en kwamen nieuwe ontwikkelingen van Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam aan bod.
Gendercultuur en seksualiteit
Om kwart over tien liepen de eerste jongerenwerkers naar binnen in de pastorie van de Sint Urbanuskerk te Duivendrecht. Na een korte kennismaking en een kopje koffie of thee begon het inhoudelijke programma over de gendercultuur en seksualiteit. Maureen en Gerard spraken over de veranderingen in de afgelopen zestig jaar op het gebied van gender en seksualiteit.
Waar men vroeger over man of vrouw sprak, kan men volgens de huidige cultuur uit vele verschillende en veranderlijke tussengelegen vormen kiezen als het gaat om je eigen sekse of genderkeuze. Ook is er op het gebied van seksualiteit een range van seksualiteiten waar mensen zich tot aangetrokken kunnen voelen, zoals heteroseksualiteit, homoseksualiteit, aseksualiteit en panseksualiteit.
Binnen het tiener- en jongerenwerk kunnen jongerenwerkers in aanraking komen met vragen als: “Waarom hebben we geen genderneutraal toilet?” of “Ik voel me meer een jongen dan een meisje, wat moet ik nu doen?”. De huidige tijd maakt het veel jonge mensen moeilijk daar goed mee om te gaan. Maureen en Gerard gaven de aanwezigen daarin de eerste adviezen.
Kaders bieden
De verwarring die is ontstaan door de genderdiscussie is geen goede ontwikkeling menen Gerard en Maureen. Tieners en jongeren, maar eigenlijk alle mensen, hebben behoefte aan kaders, ook op het gebied van seksualiteit is dat belangrijk. De oudere kaders hielpen ons duidelijkheid te geven over wat goed was of niet, of waar men mee worstelde of zich thuis in voelde. De nieuwe kaders zorgen voor verwarring en maken dat mensen onzeker worden over wie ze zijn en wat ze moeten doen. God heeft ons geschapen als man en vrouw en binnen deze twee geslachten kun je wat vrouwelijker of mannelijker zijn, maar zodra we de bepaling van ons geslacht wegnemen, wordt alles opeens mogelijk waardoor de ‘gewenste’ vrijheid juist voor verwarring zorgt.
Fijngevoeligheid van groot belang
Wanneer een tiener of jongere een vraag heeft rondom zijn identiteit stelt hij/zij zich kwetsbaar op. Het is van groot belang dat hier met een grote fijngevoeligheid op gereageerd wordt. Daarbij kan het goed zijn om hem/haar door te verwijzen naar iemand die meer verstand van dit onderwerp heeft of een grotere fijngevoeligheid heeft. Juist in het doorverwijzen en de vraag op een fijngevoelige manier te beantwoorden, behandel je deze tiener/jongere met groot respect.
Nieuwe ontwikkelingen
Na een lunch en uitwisseling tussen de jongerenwerkers was er tijd voor de ontwikkelingen binnen het jongerenpastoraat. De wereldjongerendagen in Panama komen er aan en er staat daarvoor een sponsoractie in de steigers. Jongerenwerker Matthijs vertelde over de publicatie van filmpjes van het Sint Paulusinstituut die jongeren zelf of jongerengroepen kunnen gebruiken voor hun jongerenavonden.
No Apologies
No Apologies is een organisatie die zich richt op jongeren tussen de elf en achttien jaar met het oog op moreel besef, moreel geweten en moreel handelen. De jongeren worden getraind om moreel weerbaar te zijn, wat betekent op eigen benen kunnen staan of om weer op de been te komen bij ontmoedigingen en tegenslagen. Moreel weerbaar houdt in dat jongeren bij een moreel dilemma kunnen bedenken wat goed en gezond is en dit ook ten uitvoer kunnen brengen.
No Apologies biedt losse workshops, kan gevraagd worden voor inleidingen of een aanbod op school of in de jongerengroep. Meer informatie is te vinden op hun website: