The Passion
Is even met z’n allen gelovig zijn
De achtste editie van The Passion vond op donderdag 29 maart 2018 in Amsterdam-Zuidoost plaats. Dit stadsdeel – dit jaar vijftig jaar oud – was in al zijn veelzijdigheid bij uitstek geschikt om als decor te dienen voor de eigentijdse muzikale vertolking van het verhaal over het lijden en sterven van Jezus. Een rauw, maar troostrijk verhaal tegen de achtergrond van een wijk die bekend is met verdriet en tegenslag, maar ook met wederopbouw en veerkracht.
Dit jaar had The Passion het thema ‘Ik zie jou’ en was er een nieuwe verhaallijn aan toegevoegd: jazzzangeres Graziëlla Hunsel Rivero speelde de rol van de vrouw die geneest door aanraking van de mantel van Jezus. Deze gebeurtenis was gecomponeerd tot een roerend duet tussen haar en Jezus (dit jaar musicalster Tommie Christiaan). Maar zoals ieder jaar trok er ook een groot, verlicht kruis door de stad. Wat beweegt iemand om het kruis te willen dragen tijdens The Passion? En wat betekent dat kruis voor hem of haar? SamenKerk sprak met twee processiedeelnemers .
De eerste keer in Gouda
Karin Blankendaal is 37 jaar, orthopedagoge en moeder van twee kinderen (2 en 4) uit Hoorn. Zij nam in 2011 deel aan de eerste editie van The Passion in Gouda, omdat ze hiervoor door de organisatie was gevraagd. “Ik had geen idee dat het zo’n groots gebeuren zou zijn. Kort ervoor was ik teruggekomen uit Afrika waar ik een tijd woonde, en daar gaat iedereen naar de kerk. Elke feest- en herdenkingsdag wordt er groots gevierd. Mijn opvatting was dat de armoede nog wél het geloof kent, en de rijkdom zoals hier veel minder. In Afrika ben je met z’n allen gelovig, in Nederland ben je alleen gelovig. Maar tijdens The Passion niet meer. Dat vond ik heel frappant.
Bijzonder was het om te ervaren dat je met elkaar het kruis draagt. Dat kruis was trouwens letterlijk loodzwaar, en ook in figuurlijke zin besefte ik dat Jezus dit heeft gedragen zonder dat mensen hem hielpen. Pasen is voor mij echt de grond van de Kerk. Feest van de hoop, er is altijd weer nieuw leven mogelijk. Het was een heel goed gevoel om het kruis samen met anderen te dragen. Ik zou het zo nog een keer doen. Wat ik ook bijzonder vind aan The Passion, en ik hoop dat dit zo blijft, is dat jong en oud erbij betrokken zijn.”
Dit jaar in de Bijlmer
Iris Gelen is 28 jaar, werkt in de ouderenzorg en woont in Goor (Overijssel). Ze is betrokken bij het jongerenwerk van de franciscanen in Amsterdam. Met hen liep ze Witte Donderdag mee in de processie door de Bijlmer. “Het lijkt mij een mooie en unieke ervaring om mee te lopen en om het hele evenement te beleven. Ik kijk ernaar uit, want zoiets maak je misschien maar één keer in je leven mee. Ik verwacht dat dit jaar opnieuw een krachtig verhaal over de lijdensweg van Jezus wordt neergezet. Natuurlijk met veel muziek en vertellers erin.
Pasen betekent veel voor mij. Gezellig samenzijn met familie. En tijdens de viering en het zingen in de kerk gedenk ik Jezus’ lijden en wat Pasen betekent.
Het thema van deze Passion, ‘Ik zie jou’, vind ik erg belangrijk. Ik denk dan aan aandacht voor elkaar en dat je elkaar helpt. Zoals afspreken met vriendinnen of met de kameradengroep wat leuks gaan doen. Of dat ik gezellig een keer bij mijn buurvrouw op visite ga of zij bij mij voor een kopje koffie en een praatje. Op deze manier bouw je een band met elkaar op en kun je op elkaar terugvallen. Misschien zien we dat in The Passion van dit jaar ook wel terug bij de belangrijkste personen rondom Jezus. Hij is hun voorbeeld en ze willen een band met Hem opbouwen maar weten niet wat er zal gaan gebeuren. Ik laat me in ieder geval verrassen!”
(dit artikel is overgenomen uit SamenKerk - editie april 2018)