Stille Omgang - Mirakelstad Amsterdam
In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 maart
Amsterdam wordt ook wel eens ‘Mirakelstad’ genoemd. Deze kwalificatie ontleent Amsterdam aan het feit dat het een oude bedevaartsplaats is, waar al sinds de middeleeuwen een wonder of mirakel wordt geëerd. Deze verering leeft nog steeds en heeft sinds het einde van de 19e eeuw vooral gestalte gekregen via de jaarlijkse Stille Omgang.
Deze religieus meditatieve omgang door het historische centrum en passerend aan het nachtelijke uitgaansleven van Amsterdam wordt elk jaar gedurende één nacht in de maand maart door het Gezelschap van de Stille Omgang georganiseerd. Duizenden gelovige mensen uit het hele land nemen er aan deel.
Gebedsintentie:
Eucharistie = Leven
Het woord ‘Eucharistie’ betekent letterlijk dankzegging. Een eucharistisch leven is een leven van dankbaarheid. De geschiedenis van de twee vrienden onderweg naar Emmaus – die ook onze geschiedenis is – heeft laten zien dat dankbaarheid geen vanzelfsprekende levenshouding is. Dankbaarheid moet ontdekt en met grote innerlijke oplettendheid beleefd worden. Ons verlies, onze ervaringen van miskenning en verlatenheid, en onze vele momenten van ontgoocheling trekken ons steeds weer naar boosheid, verbittering en wrok. Jezus heeft ons de eucharistie geschonken om ons in staat te stellen voor dankbaarheid te kiezen. Dat is een keuze die wij zelf moeten maken. Niemand kan dat voor ons doen. Maar de eucharistie moedigt ons aan tot God om erbarming te roepen, naar de woorden van Jezus te luisteren, Hem bij ons thuis uit te nodigen, in gemeenschap met Hem te treden en de Blijde Boodschap aan de wereld te verkondigen.
(Uit: Henri Nouwen, Ons dagelijks brood)
Jongerenprogramma
Jonge pelgrims hebben in de Mozes en Aäronkerk hun eigen viering. Het jongerenprogramma van de Stille Omgang in Amsterdam zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 17 maart vanaf 19.30 uur, in de Mozes & Aäronkerk, met als thema ‘Everlasting’. Wat vind jij belangrijk in het leven? Welke zaken zijn eigenlijk van blijvende waarde? En hoe zit dat met de hemel?
Ook dit jaar staan een inspirerend hoofdprogramma, vijf deelprogramma’s om uit te kiezen, en de Heilige Mis met Mgr. Punt (de bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam) weer op de planning. Aan het eind van de avond gaan we samen de Stille Omgang lopen door Amsterdam.
Jongeren kunnen zich aanmelden (niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd!) door een mailtje te sturen. De H. Mis is vrij toegankelijk, de kosten van de rest van het programma zijn € 8 per persoon.
Route
De Stille Omgang volgt de route die de pastoor van de Oude Kerk in 1345 liep, nadat hij getuige was geweest van een eucharistisch wonder dat aan een zieke geschiedde: het Mirakel van Amsterdam. In de middeleeuwen vierden de christenen dit wonder met een feestelijke mirakelprocessie. Vanaf 1881 door een nachtelijke omgang in stilte, inspiratiebron voor alle stille tochten in Nederland. Uniek aan deze tocht zijn de stilte, het ontbreken van uiterlijk vertoon, het duistere uur en de zwijgende verbondenheid van de duizenden gelovigen. De Omgangers weten zich al biddend en mediterend verbonden met Jezus Christus die zich aan alle mensen van goede wil geeft als leeftocht voor onderweg.
Vieringen
Via de website van het Gezelschap Stille Omgang kunnen individuele deelnemers zich aanmelden en kiezen uit drie Eucharistievieringen:
- de Krijtberg om 23.45 uur
- de Begijnhofkapel om 22.30 uur
- voor jongeren in de Mozes en Aäronkerk om 21.30 uur
Bovendien zijn er vanuit het hele land zustergezelschappen die per bus of trein een bedevaart naar de Amsterdamse Stille Omgang organiseren met een eigen Eucharistieviering en programma. Een lijst van zustergezelschappen staat op de website.
- Obrechtkerk om 22.00 uur
- O.L. Vrouwekerk aan de Keizersgracht om 22.00 uur
- de Krijtberg om 22.15 en 01.30 uur
- de Nicolaasbasiliek om 21.30 uur
- HH. Petrus & Pauluskerk (de Papegaai) om 22.30 en 00.15 uur
Details
datum: | de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 maart 2018 |
website: | www.stille-omgang.nl |
jongerenprogramma: | www.sojongeren.nl |
informatie: | info@stille-omgang.nl |
Mirakelweek
Rondom de jaarlijkse Stille Omgang wordt een ‘Mirakelweek’ georganiseerd. Dit omvat een aantal activiteiten.
Woensdag 14 maart - Hoogfeest van het Mirakel van Amsterdam
09.00 uur - Gezongen Eucharistieviering
09.30 uur - Aanbidding van het Heilig Sacrament
17.30 uur - Plechtige Eucharistieviering
Hoofdcelebrant is mgr. dr. J.H.J. van den Hende, bisschop van Rotterdam
Donderdag 15 maart - Mirakelweek
09.00 uur - Gezongen Eucharistieviering
09.30 uur - Aanbidding van het Heilig Sacrament
17.00 uur - Gezongen Eucharistieviering
18.15 uur - Aansluitend Eucharistische Aanbidding.
Na de Eucharistieviering is het Begijnhof vanaf 17.45 uur niet meer toegankelijk. Wilt u na 17.45 uur aansluiten bij de Aanbidding dan kunt u tot 22.00 uur aanbellen bij de pastorie aan de Nieuwezijds Voorburgwal 373. Na 22.00 uur s.v.p. niet meer aanbellen maar het mobiele nummer van mw. Christel Hoffman bellen: (06) 112 12 737. Zij komt dan de pastoriedeur aan de Nieuwezijds Voorburgwal 373 openen. Voor meer informatie over de Aanbidding in de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 maart is Mw. Christel Hoffman de contactpersoon.
Vrijdag 16 maart - Mirakelweek
09.00 uur - Gezongen Eucharistieviering
09.30 uur - Aanbidding van het Heilig Sacrament
17.00 uur - Gezongen Eucharistieviering
Zaterdag 17 maart - Sluiting van de Mirakelweek - Stille Omgang
09.00 uur - Gezongen Eucharistieviering
09.30 uur - Aanbidding van het Heilig Sacrament, afsluitend met gezongen Vespers en plechtige zegen
19.30 uur - Plechtige Eucharistieviering
Hoofdcelebrant is kardinaal dr. W.J. Eijk, aartsbisschop van Utrecht
In deze nacht wordt de Stille Omgang gelopen
Zondag 18 maart - Stille Omgang voor senioren, georganiseerd door de K.B.O.
10.30 uur - Stille Omgang voor senioren, vertrekkend vanaf de Begijnhofkapel om 10.45 uur
12.00 uur - Terug in pastorie om na te praten. Er wordt een broodje aangeboden
13.00 uur - Gezongen Eucharistieviering, met als celebrant pater Pieter van Wijlick sss.