Nationale Bedevaart Brielle in video
Met twee nieuwe video’s brengt Bisdom Rotterdam de Nationale Bedevaart Brielle 2017 in beeld. In de eerste video vertellen pelgrims uit Amsterdam, Heeze, Megen, Rotterdam en Gouda wat de bedevaart voor hen betekent.
“Ik voel me altijd aangetrokken tot deze dag”, vertelt Shirley Zichem uit Rotterdam. “Wij mensen willen niet lijden. Iedereen wil blij zijn en met vreugde. En toch is ons leven nooit zonder het lijden.” Mensen die dit aan den lijve hebben ondervonden zijn de Martelaren van Gorcum. “Zij kwamen voor hun geloof op, hebben hun leven gegeven en maken dat ik vandaag vrij kan zijn. En dat ik kan zeggen: wat goed is het om te geloven.”
Zr. Maria uit Megen nam deel aan het jongerenprogramma, waarin Dennis Peters van Kerk in Nood vertelde over de martelaren van nu. Zr. Maria: “Hij heeft verschillende foto’s laten zien van mensen die zijn gestorven omwille van hun geloof. Ik word er altijd heel erg verdrietig van dat het nog steeds gebeurt. Er zijn heel veel martelaren op dit moment die sterven voor hun geloof. Dan denk ik zelf: Zou ik dat hebben gedaan? Hoe zou ik hebben gereageerd?”
‘Dit is de Nationale Bedevaart Brielle’
De Martelaren van Gorcum zijn in Brielle opgehangen en de marteldood gestorven in 1572. “Maar het is niet de bedoeling dat we alleen achterom kijken. Ook in de huidige tijd kunnen we zien hoeveel mensen omwille van hun verbondenheid met Christus worden vervolgd”, vertelt Mgr. Van den Hende in de video ‘Dit zijn de martelaren van toen en nu’. “We leven in Nederland betrekkelijk veilig. Dan zou je kunnen zeggen: we doen de grenzen dicht, geen vluchtelingen meer, we sluiten ons hart voor de beelden op televisie en in de krant. Maar als je echt een christen bent en met de ogen van Jezus wilt kijken, zul je beseffen dat het lichaam van Christus, met alle ledematen, de wereldwijde Kerk, ook vraagt dat wij de nodige solidariteit betrachten en ons laten raken door de nood van mensen elders.”
Dennis Peters van Kerk in Nood noemt voorbeelden van moderne martelaren: de zusters van moeder Teresa in Jemen, pater Frans van der Lugt, minister Shahbaz Bhatti in Pakistan. “Het martelaarschap laat zien waar het christendom en ons katholieke geloof echt over gaat”, legt hij uit.
‘Dit zijn de martelaren van toen en nu’
(overgenomen van de website van Bisdom Rotterdam)