Bisdom Haarlem-Amsterdam










Indrukwekkende Kruisweg Copacabana

Paus: Christus draagt ons kruis mee

gepubliceerd: zaterdag, 27 juli 2013

Vrij­dag­avond 26 juli vond op het strand van Copacabana de Kruis­weg plaats in aanwe­zig­heid van paus Fran­cis­cus. Bij­zon­der was dat de veer­tien staties van Christus’ mar­telgang wer­den nagespeeld. Er waren naar schat­ting een miljoen mensen bij het in­druk­wek­kende spektakel aanwe­zig.

In zijn toe­spraak na het passiespel zei de paus dat Jezus “verenigd is met zoveel jonge mensen die geen ver­trouwen meer hebben in poli­tieke in­sti­tu­ten omdat zij daarin louter egoïsme en corruptie zijn”.

Indrukwekkende Kruisweg CopacabanaDe Kruis­weg op Cobacabana was een combinatie van katho­lie­ke vroom­heid en moderne showele­menten. Zo was er een tra­di­tio­nele pro­ces­sie, waarbij het WJD-kruis werd gedragen en geëscor­teerd door mili­tai­ren van de Bra­zi­li­aanse marine, maar ook drama begeleid door koor en orkest.

Albinoni

Bij de laatste staties wer­den er klassieke stukken gespeeld van Bach en Albinoni, die voor de gelegen­heid op extra dra­ma­tische wijze wer­den vertolkt. Bij het Adagio in G-mineur van Albinoni nam op het hoogte­punt een elektrische gitaar de melodielijn over. Het spektakel bestond vooral uit het naspelen van het passie­ver­haal, waarbij een heuse Christusfiguur zijn gang naar Calvarië vorm gaf door het podium te bestijgen over de rij­baan die is aan­ge­legd voor de pausmobiel.

Simon van Cyrene

In zijn toe­spraak tot de hon­derd­dui­zen­den jon­ge­ren gaf paus Fran­cis­cus uitleg over de bete­ke­nis van het lij­den en sterven van Christus. “Er is geen groot of klein kruis in ons leven dat de Heer niet samen met ons draagt”, zei hij tot de menigte. Fran­cis­cus zei dat ieder van ons zich kan herkennen in de figuren van de passie­ver­halen. Met stemverhef­fing zei de paus: “Kijken ook jullie de andere kant op of zijn jullie als Simon van Cyrene die Jezus hielp het kruis te dragen?” Fran­cis­cus herinnerde er overigens ook aan dat de eerste naam die Europeanen aan Brazilië gaven, luidde: ‘Het land van het Heilig Kruis’.

Demonstranten

Buiten het terrein van de WJD-vie­ring op Copacabana probeer­den Bra­zi­li­aanse demonstranten tij­dens de Kruis­weg de aan­dacht van de paus te trekken. Zij probeer­den het terrein op te komen, maar wer­den door mili­tai­ren en politie tegenge­hou­den. De demonstranten eisen dat de gouverneur van de deel­staat Rio de Janeiro per direct opstapt omdat hij ge­meen­schaps­geld zou hebben verkwanseld.

Veront­waar­diging over machts­mis­bruik

Fran­cis­cus zei ook dat Christus zich verenigt met mensen die hevig veront­waar­digd zijn als politici hun macht gebruiken of als ‘dienaren van de Kerk’ zich niet als zodanig gedragen. Eerder tij­dens het paus­be­zoek riep Fran­cis­cus de Brazilianen op om de strijd tegen onrecht­vaar­dig­heid voort te zetten en een cultuur van soli­da­ri­teit te ves­tigen. (WJD.nl)

Video

Screenshots



Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 26 juni 2024Geslaagde Bavodag
woensdag, 19 juni 2024BreakOut tienerkamp 2024
dinsdag, 18 juni 2024Met Jong Bisdom HA wandelen op Blaricumse hei
dinsdag, 14 mei 2024Onderscheidingsavond levenskeuzen
donderdag, 2 mei 2024Jongerenbijeenkomst Jubeljaar 2025
zaterdag, 20 april 2024Bavodag
maandag, 18 maart 2024Paasgala voor oudere jongeren
maandag, 5 februari 2024Blauwe zusters bij WJD@Home Video
zaterdag, 27 januari 2024‘Ga door je leven met mentaliteit pelgrim’ Video
vrijdag, 26 januari 2024Katholiek Tienerkamp Breakthrough
vrijdag, 26 januari 2024What the WJD happened...
dinsdag, 16 januari 2024WJD@Home op Ameland
vrijdag, 24 november 2023Pausboodschap Wereldjongerendag
dinsdag, 21 november 2023Jongerenbedevaart naar Fulda
zondag, 19 november 2023Nagenieten van de KJD Video
dinsdag, 14 november 2023Bavodag 2024
zaterdag, 4 november 2023Jongerencollecte Video
dinsdag, 10 oktober 2023Together - Op reis voor de oecumene
dinsdag, 19 september 2023Katholieke Jongerendag
dinsdag, 29 augustus 2023Reünie Wereldjongerendagen



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose