







|
|
Wij geloven - SamenKerk
Iedere zondag zeggen of zingen we de geloofsbelijdenis. Wat geloven wij? Dit is het eerste in een serie van zes artikelen over de geloofsbelijdenis van Nicea/Constantinopel, in een oecumenisch perspectief ontleed aan de hand van het boek Wij geloven. Rooms-katholiek en protestant: één geloof. De geloofsbelijdenis van Nicea / Constantinopel.
Geert van Dartel
Geert van Dartel, voorzitter van de Raad van kerken Nederland en secretaris van de Katholieke Vereniging voor Oecumene, leidt ons in zes delen langs de Twaalf Artikelen van het Geloof aan de hand van het boek. Een buitengewoon boeiende reis langs aspecten van ons geloof met frisse perspectieven op het christelijk geloof, een heldere en knappe uitleg van de belijdenis van Nicea/Constantinopel, en een inspirerende focus op de eenheid tussen protestantse en rooms-katholieke tradities.
Boek Wij geloven
Wij geloven van Bram van de Beek en Herwi Rikhof is een inspirerend theologisch boek over de hoofdlijnen van het christelijk geloof. De belijdenis van Nicea/Constantinopel is de meest klassieke samenvatting van het christelijk geloof. Het is ook de belijdenis die door vrijwel alle kerken in het Oosten en het Westen wordt erkend. Bram van de Beek en Herwi Rikhof leggen deze belijdenis uit vanuit hun eigen traditie, respectievelijk de protestantse en de rooms-katholieke. Ze vinden vooral veel wat hen bindt, waarbij de verschillen alleen nuances zijn. Een inspirerend en uitdagend boek, waaruit de diepe overtuiging spreekt dat de kerk één is.
Credo - Geloofsbelijdenis
nieuws - zaterdag, 26 april 2025
De tekst van de geloofsbelijdenis zoals in de vierde eeuw vastgesteld op het Concilie van Nicea en Constantinopel en in onze tijd in het Nederlands of Latijn wordt gezongen of uitgesproken.
 |
Wij geloven - Introductie
nieuws - zaterdag, 26 april 2025
De oecumenische toenadering tussen kerken stoelt voor een groot deel op het inzicht dat orthodoxen, katholieken en protestanten hetzelfde geloof delen. De geloofsbelijdenis die de vrucht is van de oecumenische concilies van Nicea (325) en Constantinopel (381) is daarvan tot op de dag van vandaag de meest sterke uitdrukking. Om door te dringen in de betekenis en te groeien in geloof is bij de geloofsbelijdenis uitleg nodig. Dat gebeurt uitvoerig in het eerste deel van de Katechismus van de Katholieke Kerk (KKK) waarin zowel de apostolische geloofsbelijdenis als de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel tot in detail worden toegelicht en uitgelegd.
 |
Wij geloven - God, almachtige Vader en Schepper
nieuws - zaterdag, 26 april 2025
Iedere zondag zeggen of zingen we de geloofsbelijdenis. Wat geloven wij? Dit is deel twee in een serie van zes artikelen over de geloofsbelijdenis van Nicea/Constantinopel, in een oecumenisch perspectief ontleed aan de hand van het boek Wij geloven. Rooms-katholiek en protestant: één geloof. De geloofsbelijdenis van Nicea / Constantinopel (uitgelegd door Bram van de Beek en Herwi Rikhof).
 |
Wij geloven - Jezus Christus, Zoon van God en Verlosser
nieuws - zaterdag, 26 april 2025
Het tweede gedeelte van de oecumenische geloofsbelijdenis bevat een zeer beknopte biografie van Jezus. Het is geen gewoon levensverhaal en het gaat ook niet alleen over Jezus, maar in het bijzonder over zijn relatie met de Vader en over zijn betekenis voor ons.
 |
Wij geloven - De Heilige Geest
nieuws - zaterdag, 26 april 2025
Vanaf het begin heeft de Kerk geleerd dat de Heilige Geest God is. Bij de doop werd al vroeg de trinitarische doopformule gebruikt die we kennen uit het slot van het Matteüsevangelie (Mt. 28,16-20). Het duurde echter tot ver in de vierde eeuw voordat het God-zijn van de Heilige Geest in de geloofsbelijdenis nader wordt ingevuld.
 |
Wij geloven - De Kerk
nieuws - zaterdag, 26 april 2025
Het oecumenische gesprek over de Kerk is één van de hobbels die op de weg naar de zichtbare eenheid genomen moeten worden. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is het gesprek over het wezen en de missie van de Kerk op hoog niveau gevoerd. Het leidde tot een grote mate van overeenstemming, maar nog niet tot consensus. Het grootst zijn de verschillen binnen het brede spectrum van het Westers christendom. Katholieken en protestanten denken verschillend over de grondstructuren en verschillen ook in de beleving van de Kerk.
 |
Wij geloven - De laatste dingen
nieuws - zaterdag, 26 april 2025
De geloofsbelijdenis is zuinig als het gaat over de laatste dingen. Er worden slechts twee zinnen aan gewijd: “Wij belijden de opstanding van het vlees en het leven van de eeuw die komt”: een nieuw leven in een nieuwe werkelijkheid.
 |
|