Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Kind en Geloof

gepubliceerd: maandag, 9 mei 2011

Speelgoed en evangelie komen samen op een bijzondere tentoon­stel­ling in de Sint Adelbertabdij in Egmond Binnen. Van 21 mei tot 11 juni 2011 is daar een collectie miniaturen te zien die in vele jaren is opgebouwd dooor Riet Woldhuis, oprichtster en oud dirigente van het Laurentiuskoor te Oudorp (NH). Het gaat om huizen en huishoudens, in de stijl van de jaren dertig van de vorige eeuw tot nu.

Kind en Geloof - collectie van miniaturenWoldhuis hoopt hiermede een beeld te geven van het speelgoed in de twintigste eeuw en van de grote rol die het geloof in de wereld van kinderen inneemt. Ze hoopt de aandacht te vestigen op kinderen over de gehele wereld die het moeten stellen zonder onderwijs en gezondheidszorg. En op kinderen in de “eerste” wereld, die opgroeien in een materialistische samenleving waar geen plaats en tijd meer is voor het heilige, waar het verhaal van het christendom uitverteld lijkt te zijn. Woldhuis wil laten zien dat dit verhaal allerminst is uitverteld.

In de wereld van de kinderen leeft dit als kleine verhalen voort. Via de wereld van deze kinderen wil Woldhuis dan verwondering in ons zelf oproepen en laten herleven. Woldhuis heeft de collectie deels aangeschaft, maar ook deels zelf gemaakt. De miniaturen – waaronder huizen, huishoudelijke artikelen, speelgoed en poppen gehuld in tijd- en cultuur gebonden kleding – zijn tussen de vijf een honderd centimeter groot. Samen laten zij de veranderlijkheid zien van cultuur, architectuur en maat­schapij.

In het centrum van deze veranderlijke wereld is zelfs een kerk te zien met altaar, orgel, koor, kazuivels, priesters, misdienaars, gelovigen en mommiken.

Gegevens

Tentoon­stel­ling Kind en Geloof in de Galerie van Abdijkaarsen
Vennewatersweg 27 te Egmond Binnen
21 mei t/m 11 juni 2011
Openingstijden: 10.30 uur tot 16.30 uur (zondags gesloten)
Toegang gratis, ruime vrije parkeer­plaats

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose