Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Santiago taart

Recept voor de vakantietijd

gepubliceerd: zaterdag, 24 juni 2023
foto: www.sameneerlijketen.nl
Santiago taart
Een kruis is natuurlijk ook een mooie afwerking van de taart
Een kruis is natuurlijk ook een mooie afwerking van de taart

Dit recept is een her­in­ne­ring aan de reis-apostel Jacobus de meer­dere, die, volgens de overleve­ring, met een scheepje strandde aan de Spaanse kust en in Santiago de Compostela begraven werd. Deze stad is thans, in droom en daad, een pelgrimsoord voor velen.

Het recept met aman­de­len en kaneel, wordt al vermeld in 1577.

De He­breeuwse naam voor amandel ver­wijst naar de wacht hou­den en uitzien. Aan de stok van Aaron groei­den aman­de­len ter bevesti­ging dat hij het volk vanuit Egypte naar het land Israël mocht lei­den (Numeri 17,23).

Kaneel is een geurig specerij dat in ver­schil­lende bijbel-boeken geprezen wordt: (Spreuken 17,8, Hoog­lied 4, 14, Open­ba­ring 18,12 ). Het komt van ver en is begeer­lijke handels­waar. Het wordt gebruikt bij het maken van geurige zalfolie (Exodus 30, 23-24).

Op de taart ligt een zoge­naamde Jacobus-schelp, die pelgrims dragen. Je kunt er ook een eigen vakantieher­in­ne­ring op leggen of met bloem­blaadjes een kruis maken.

Ingrediënten

Voor een spring­vorm van ca. 20-22 cm:

  • 250 gram amandelmeel
  • 5 eieren
  • 125 gram suiker
  • 1 bio -citroen
  • 1 theelepel kaneel
  • klontje boter
  • poe­dersuiker

Berei­ding

  • Rasp de schil van de citroen fijn.
  • Klop met een mixer suiker met de eieren luch­tig tot ongeveer tweemaal het volume. Meng het amandelmeel, kaneel en citroenrasp er door.
  • Vet een spring­vorm in.
  • Schep het mengsel in de vorm en bak ca.40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 gra­den. Het is gaar als een satéprikker er droog uit­komt.
  • Laat de taart afkoelen, bestrooi met poe­dersuiker en leg er een vakantie her­in­ne­ring op of maak met een sjabloon de rid­derorde van Santiago.

Bron: www.sameneerlij­ke­ten.nl




Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose