Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Vredeskerk krijgt uniek beeld Heilige Jacobus

gepubliceerd: dinsdag, 25 januari 2011

Op zaterdag 19 februari om 10.00 uur wordt in de kerk van Onze Lieve Vrouw Koningin van de Vrede (‘Vredes­kerk’) in de Amsterdamse Pijp een nieuw beeld van de Heilige Jacobus onthuld en ingewijd. Jacobus was één van de twaalf apostelen, en is de bescherm­heilige van pelgrims.

Ook vanuit Amsterdam vertrekken jaarlijks tientallen pelgrims naar zijn graf in Santiago de Compostela. Met dit beeld in de Vredes­kerk wordt in Amsterdam een oude traditie in ere hersteld. Pelgrims die dit jaar op weg gaan kunnen bovendien op deze ochtend de speciale pelgrimszegen krijgen.

Herman van Elteren in zijn atelier met het beeld van de Heilige Jacobus in wording (juli 2010)De pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in het Noordwesten van Spanje trekt ieder jaar meer belang­stel­lenden. Kwamen er in 1985 nog zo’n 2500 pelgrims in Santiago aan, in 2009 is dat aantal gestegen naar 145.900. Ook fiets- en voettochten naar Assisi, Rome en zelfs Jeruzalem kunnen rekenen op een grotere belang­stel­ling. De pelgrims komen overal vandaan, uit de hele wereld, ook uit Nederland, en dus ook uit Amsterdam.

Voor vrijwel alle pelgrims is hun pelgrimstocht een indruk­wek­kende ervaring. En voor velen ook een sterk spirituele en religieuze ervaring.

Eenmaal thuis gekomen is het niet altijd even makkelijk om de draad van het gewone leven weer op te pakken en om de ervaringen van de pelgrimstocht een plaats te geven. Reden waarom enkele parochianen – zelf pelgrim – het initiatief genomen hebben om in de Vredes­kerk een beeld te plaatsen van de Heilige Jacobus.

Nieuw beeld op ‘eeuwenoud’ zand

Beeldend kunstenaar Herman van Elteren (1928) is gevraagd om het beeld van Jacobus vorm te geven. Het is de bedoeling dat deze plek – letterlijk – draagvlak krijgt met zand dat pelgrims van hun tocht mee terug nemen. Zand van de route waarin miljoenen voetafdrukken zijn achtergelaten en dat pelgrims uit alle landen met elkaar in verbinding brengt.

Bij de wijding op 19 februari zullen de eerste meegebrachte zakjes zand rond de voeten van Jacobus worden uitgestrooid in de grote Jakobsschelp, symbool van de pelgrimstocht naar Santiago.

Bovendien krijgen pelgrims die dit jaar op weg gaan van pastor Pierre Valkering de speciale pelgrimszegen.

Meer informatie:

Anke Jansen:
06 – 29 22 84 94 of
email jacobusindevredes@kpnmail.nl

Pastor Pierre Valkering:
email p.valkering@planet.nl

Onthulling en wijding beeld Heilige Jacobus:

Zaterdag 19 februari 2011, aanvang 10.00 uur
RK Parochie Onze Lieve Vrouw Koningin van de Vrede
Vredes­kerkplein 1 (v.h. Pijnackerstraat 11)
www.amsterdam.vredes­kerk.nl

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose