Bisdom Haarlem-Amsterdam










Jong Bisdom HA naar pausbezoek Brussel

gepubliceerd: donderdag, 3 oktober 2024
Jong Bisdom HA naar pausbezoek Brussel

Van 26 sep­tem­ber tot en met 29 sep­tem­ber bracht de Paus een bezoek aan Lu­xem­burg en België. Daar moesten we na­tuur­lijk bij zijn als bisdom Haar­lem-Am­ster­dam!

Op zater­dag­och­tend 28 sep­tem­ber ver­trok­ken we met 50 jon­ge­ren vanaf station Sloter­dijk naar Brussel. De sfeer zat er al goed in op de heenweg. Rond 11 uur kwamen we aan en brachten we de mid­dag in Brussel door.

Het grootste deel van de groep bracht een bezoek aan de Sint-Michiels- en Sint- Goedele­kathe­draal, het paleis en nog wat andere kerken op deze mid­dag. De zon en regen wissel­den elkaar af, maar ondanks dit was het een geslaagd begin van dit weekend.

In de avond ver­trok­ken we naar het oude klooster Maleizen. Dit ligt op een uurtje rij­den van Brussel en wordt momen­teel gebruikt als Katho­liek internaat. We be­gon­nen de avond met een Mis, om daarna gezellig met z’n allen te gaan barbecueën. Na de barbecue was er Aanbid­ding en was er ruimte voor het Sacra­ment van de ver­zoe­ning. De avond sloten we af met een borrel, spel­le­tjes en een kampvuur.

We maakten het niet al te laat, want de wekker ging op zon­dag al om 5 uur. We moesten het klooster netjes achterlaten en we wil­den ook nog wat ontbijten. Om half 7 stapten we de bus in, op weg naar de Mis met de Paus! We kwamen daar ruim op tijd aan en na even gezocht te hebben naar de ingang, kon­den we in de rij aan­slui­ten om het stadion in te gaan. Eenmaal binnen hing er een gemoe­de­lijke sfeer en na een tijdje wachten kwam de Paus aan. Hij maakte in zijn pausmobiel een rondje door het stadion, waarna de Mis begon. In de Mis werd Karmelietenzuster Anne van Jezus zalig verklaard en aan het einde maakte de Paus bekend dat hij terug in Rome een zalig­ver­kla­rings­pro­ces voor Koning Boudewijn zal starten.

Na de Mis had­den we tijd om te lunchen en nog even een rondje te wan­de­len, waarna we om 4 uur weer terug reden rich­ting Sloter­dijk. Op de terugweg maakten we een stop op de plek waar we een jaar gele­den ook de H. Mis op een par­keer­ter­rein had­den gevierd na terug te komen van de Wereld­jon­ge­ren­da­gen in Lissabon.

Het was een erg gezellig weekend, leuk om te zien dat er meer­dere ‘nieuwe’ jon­ge­ren zich aansloten bij deze reis. Tijdens de Mis zagen we het al, het jubel­jaar in Rome komt er aan en Bisdom Haar­lem-Am­ster­dam is, mede dankzij dit weekend, helemaal klaar voor deze reis!

Karmelietenzuster Anne van Jezus

Hoe heeft Ana van Jezus, de discrete gezellin van de heilige Teresa van Avila, de moed gevon­den om kloosters te stichten in Frank­rijk en België, lan­den die haar onbekend waren? Op Youtube is een prach­tige video ver­sche­nen van Otheo.

Na een periode van beraad trad deze jonge vrouw met een zwakke ge­zond­heid in 1569 toe tot de Karmelietenorde van Avila. De orde was in die tijd in beroe­ring omdat de her­vor­ming die de heilige Teresa wilde door­voeren haar veel vijan­den opleverde en de inquisitie dreigde. Sint Teresa mocht deze nieuw­ko­mer meteen en moe­digde haar al snel aan om verant­woor­de­lijk­he­den op zich te nemen.

Gedreven door een sterk geloof en absolute trouw aan haar overste, zette Ana van Jezus haar werk voort en begon aan de uitbrei­ding van de orde in het bui­ten­land en de publi­ca­tie van de ge­schrif­ten van de stichteres en die van de heilige Johannes van het Kruis. Een stralend leven in dienst van Christus dat obstakels en fysiek lij­den oversteeg.


Gerelateerde nieuwsberichten

zaterdag, 28 september 2024Paus Franciscus bezoekt België
zaterdag, 7 september 2024Meet & Greet the Lord
zaterdag, 31 augustus 2024Jaaropening jongeren
vrijdag, 30 augustus 2024Jongerencollecte
maandag, 26 augustus 2024WJD@Home - save the date
dinsdag, 20 augustus 2024Katholieke Jongerendag
vrijdag, 16 augustus 2024Jongeren gaan naar de paus in Brussel
zaterdag, 3 augustus 2024Tienerweekend BreakThrough
zaterdag, 13 juli 2024Relikwie Zalige Carlo Acutis in Heiloo
donderdag, 4 juli 2024Met Jong Bisdom HA wandelen op Blaricumse hei
woensdag, 26 juni 2024Geslaagde Bavodag Fotoreportage
woensdag, 19 juni 2024BreakOut tienerkamp 2024
dinsdag, 14 mei 2024Onderscheidingsavond levenskeuzen
donderdag, 2 mei 2024Jongerenbijeenkomst Jubeljaar 2025
zaterdag, 20 april 2024Bavodag
maandag, 18 maart 2024Paasgala voor oudere jongeren
maandag, 5 februari 2024Blauwe zusters bij WJD@Home Video
zaterdag, 27 januari 2024‘Ga door je leven met mentaliteit pelgrim’ Video
vrijdag, 26 januari 2024Katholiek Tienerkamp Breakthrough
vrijdag, 26 januari 2024What the WJD happened...



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose