Bisdom Haarlem-Amsterdam










Startdag Vastenactie 2025

Zaterdag 9 november - 10.00 uur - Voorschoten

gepubliceerd: woensdag, 9 oktober 2024

Startdag Vastenactie - Schoner kokenOp zater­dag 9 no­vem­ber is weer de tra­di­tio­nele Start­dag. Op deze dag wor­den diverse pre­sen­ta­ties gegeven over de nieuwe campagne. Volgend jaar staat ‘schoner koken’ centraal.

Waarom is dat een be­lang­rijk on­der­werp? Hoe draagt het bij aan een betere sociaalecono­mische situatie van families, aan het vermin­de­ren van ontbos­sing en van de uitstoot van fijnstof en CO2 en zelfs aan het vermin­de­ren van zwerf­af­val op straat? Tijdens de Start­dag hoort u de ant­woor­den. En meer!

Pro­gram­ma

10.00 uur Inloop
10.30 uur Welkom en ope­ning
10.45 uur Waarom Vas­ten­ac­tie
11.00 uur Pre­sen­ta­tie van het campagne­pro­ject en de ma­te­ri­alen
11.45 uur Parabel ‘De werkers in de wijn­gaard’
12.00 uur lunch
12.30 uur terug­blik Parabel
12.40 uur Work­shop “Woor­den doen ertoe”
13.10 uur Li­tur­gische afslui­ting
13.30 uur Einde

Vas­ten­ac­tie­cam­pagne 2025

We­reld­wijd hebben ongeveer vier miljard mensen geen toegang tot schone, veilige manieren om te koken. Honder­den miljoenen vrouwen gebruiken over­we­gend tra­di­tio­nele biomassa als hout en houtskool om de dage­lijkse maal­tij­den voor hun gezin te koken. De uitstoot van fijnstof en scha­de­lijke stoffen is daarbij groot. Bovendien moet je er veel bomen voor omhakken. De gevolgen van deze manier van koken zijn groot. Voor de ge­zond­heid van vrouwen en kin­de­ren, voor de finan­ciële situatie van ge­zin­nen, voor het milieu en voor het klimaat. Ons campagne­pro­ject 2025 wil een schoner alterna­tief bie­den aan de vrouwen in de ge­meen­schappen rondom de stad Kasese in Oeganda. Vas­ten­ac­tie bezocht het project. Tijdens de start­dag ver­tellen we over hoe de briketten van gft-afval een groot verschil maken voor de deel­ne­mende families.

Work­shop ‘Woor­den doen ertoe’

We nemen u mee op verken­ning. Een verken­ning van woor­den en verhalen. Wat voor verhalen ver­tellen we? Hoe kiezen we de woor­den? En de beel­den? We zullen zien dat het kiezen van woor­den en beel­den veel invloed heeft op het verhaal én op de ont­van­ger daar­van. Woor­den doen er dus toe!

Parabel ‘De werkers in de wijn­gaard’

De vrouwen en staf­me­de­werkers van onze partner RUGLI in Oeganda delen allemaal gelijk in de opbrengsten van de verkoop van de briketten. Ongeacht de taken die de vrouwen uit­voeren, ongeacht de hoeveel­heid tijd die ie­der­een besteedt. ‘Alle werk is be­lang­rijk en evenveel waard,’ aldus ini­tia­tiefneemster Mary Biira. Een bij­zon­dere parallel met de beroemde parabel ‘de werkers in de wijn­gaard’ die we op een bij­zon­dere manier zicht­baar gaan maken. Met woor­den. Met dans. Met muziek.

Details

datum: zater­dag 9 no­vem­ber 2024
tijd: van 10.00 tot 13.30 uur
locatie: Bonds­ge­bouw, Leidseweg 98 Voorschoten
aanmel­den: aanmeld­for­mu­lier

 





Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose