Bisdom Haarlem-Amsterdam










Verslag WJD-begeleidersweekend

gepubliceerd: donderdag, 2 juni 2011

“Denk je bij een serieus WJD-bege­lei­ders­week­end op bezoek te komen, is het eerste wat je ziet; een voetballende kape­laan op een veel te klein pleintje. De ramen blijven nog maar net heel terwijl langzamer­hand de bege­lei­ders naar buiten komen. De groep bestaat uit zo’n 20 bege­lei­ders die samen geko­men zijn om zich voor te berei­den op de Wereld­jon­ge­ren­da­gen.” Zo begint Evelien (een jon­gere die gaat deel­ne­men aan de WJD in Madrid) haar ver­slag over het WJD bege­lei­der­week­end

Verslag WJD-begeleidersweekendOp 13 en 14 mei als ook op vrij­dag 27 en zater­dag 28 mei orga­ni­seer­de het kern­team van de WJD-reis van bisdom Haar­lem-Am­ster­dam een voor­be­rei­dings­week­end voor de bege­lei­ders van de reis. Zo’n 25 bege­lei­ders kwamen bij elkaar in Vo­ge­len­zang, waar ze te gast waren in Casa Carmeli, het gasten­kloos­ter van de zusters Carme­lie­tes­sen. Evelien en Carla uit Nieuw-Vennep sloten aan op de zater­dag­och­tend.

Bege­lei­der WJD een cruciale rol

Het serieuze gedeelte van het weekend begint met het voor­stel­len van wie is wie, de doel­stel­ling van de WJD en over het feit dat je als bege­lei­der een cruciale rol speelt in het wel­slagen van de WJD. Verder hoor je hoe het kern­team tij­dens de reis met haar bege­lei­ders communi­ceert, en passeren alle ins en outs van reis­pro­gramma, logis­tiek, com­mu­ni­ca­tie, li­tur­gie en medisch team de revue.

Tandenpoetscontrole

De bege­lei­ders krijgen te horen dat bege­lei­der zijn niet betekent dat je voor papa en mama hoeft te spelen. “Het is na­tuur­lijk niet de bedoeling dat er tan­denpoetscontrole uitge­voerd gaat wor­den”. Jon­ge­ren die niet van tan­denpoetsen hou­den: jullie hebben geluk.

Respect voor elkaar

Een be­lang­rijk thema van de inlei­dingen is: Niemand loopt alleen. Ie­der­een is be­lang­rijk en niemand wordt over het hoofd gezien. Daarom zijn er ook wat regels opge­steld. Zo staat de regel ‘respect voor elkaar’ bovenaan en vraagt de kern­groep aan de bege­lei­ders erop te letten dat een deel­ne­mer minimaal met één andere deel­ne­mer op stap gaat.

WJD team met Kloten

In de mid­dag was het tijd voor wat ontspan­ning met “Kloot­schie­ten”. Ofwel het onder­hands werpen met een houten bal gevuld met lood. Het team dat in zo min moge­lijk worpen een afstand proberen weet af te leggen kan zich­zelf de win­naar noemen. Erg gezellig en dui­de­lijk geen gebrek aan competitie­ge­voel. Het pro­gram­ma ging door met tips en trucs voor het lei­den van een goed groeps­ge­sprek. En met als klap op de vuurpijl: de rollenspellen. Bege­lei­ders gingen in groepjes uiteen en in rol van bege­lei­der en/of jon­ge­ren duiken en de situatie uitspelen. Wat doe je bij­voor­beeld in de situatie dat een jon­gere alcohol zit te drinken op de locatie? Een moment om je gespreks­vaar­dig­heid goed te oefenen en bewust te zijn van de rol die je als bege­lei­der bij het han­te­ren van de regels.

Niet alleen?

Er wordt gelachen met de bege­lei­ders, maar daarbij wordt het doel niet uit het oog verloren. Het team gaat ervoor om de jon­ge­ren een on­ver­ge­te­lijke WJD te bie­den. De jon­ge­ren zijn niet alleen, maar de lei­ding zeker ook niet. Er is een goed team van coördinatoren, adjudanten, chauf­feurs, persverant­woor­de­lijken, bus­pries­ters, mascottes en deel­groep­be­ge­lei­ders om alles in goede banen te lei­den. Maar zodra er een bal op het dak geschoten wordt, staat kape­laan Nico er toch alleen voor!



Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 26 juni 2024Geslaagde Bavodag
woensdag, 19 juni 2024BreakOut tienerkamp 2024
dinsdag, 18 juni 2024Met Jong Bisdom HA wandelen op Blaricumse hei
dinsdag, 14 mei 2024Onderscheidingsavond levenskeuzen
donderdag, 2 mei 2024Jongerenbijeenkomst Jubeljaar 2025
zaterdag, 20 april 2024Bavodag
maandag, 18 maart 2024Paasgala voor oudere jongeren
maandag, 5 februari 2024Blauwe zusters bij WJD@Home Video
zaterdag, 27 januari 2024‘Ga door je leven met mentaliteit pelgrim’ Video
vrijdag, 26 januari 2024Katholiek Tienerkamp Breakthrough
vrijdag, 26 januari 2024What the WJD happened...
dinsdag, 16 januari 2024WJD@Home op Ameland
vrijdag, 24 november 2023Pausboodschap Wereldjongerendag
dinsdag, 21 november 2023Jongerenbedevaart naar Fulda
zondag, 19 november 2023Nagenieten van de KJD Video
dinsdag, 14 november 2023Bavodag 2024
zaterdag, 4 november 2023Jongerencollecte Video
dinsdag, 10 oktober 2023Together - Op reis voor de oecumene
dinsdag, 19 september 2023Katholieke Jongerendag
dinsdag, 29 augustus 2023Reünie Wereldjongerendagen



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose