Bisdom Haarlem-Amsterdam















UBO en ID-verklaring

gepubliceerd: maandag, 9 december 2024

1. UBO-ver­kla­ring

Ker­ke­lijke rechts­personen, zoals PCI’en, pa­ro­chies en andere ker­ke­lijke in­stel­lingen, hebben geen UBO-inschrijfplicht bij de Kamer van Koop­handel. In het kader van de het cliënton­der­zoek van de Wwft vragen finan­ciële dienstverleners (bij­voor­beeld een bank of verzeke­raar) ker­ke­lijke in­stel­lingen met regelmaat een UBO-formulier in te vullen. De wetgever heeft ker­ke­lijke onder­de­len echter niet vrij­ge­steld voor het UBO cliënten­on­der­zoeken door banken, verzeke­raars en nota­rissen. Binnen de diverse finan­ciële in­stel­lingen blijkt in de praktijk dat de juiste toepas­sing van de Wwft voor kerk­ge­noot­schappen nogal eens tot vragen en uit­voe­rings­pro­ble­men kan lei­den.

Voor een pa­ro­chie geldt dat UBO niet wordt aangewezen op grond van het eigendoms- of zeggen­schapscriterium dat de wet noemt. Voor kerk­ge­noot­schappen wordt er gekeken naar de restcate­go­rie (artikel 3 lid 1 sub b onder 2o in het Uitvoe­ringsbesluit Wwft 2018). Daar staat verkort weerge­ge­ven vermeld: de na­tuur­lijke personen die als be­stuur­der staan vermeld in het eigen statuut. Het voltallige pa­ro­chie­bestuur is pseudo - UBO.

De aan­gereikte (stan­daard)for­mu­lie­ren zijn alleen geschikt voor ker­ke­lijke in­stel­lingen wanneer er wordt vermeld dat de UBO op basis is van hoger lei­ding­ge­vend personeel, dat zijn de be­stuur­ders die door de bis­schop benoemd zijn en de pa­ro­chie ver­te­gen­woor­digen. Indien u twijfel of vragen heeft of het be­tref­fen­de formulier geschikt is, neem dan contact op via het onder­staande email­a­dres.

Indien de aan­gereikte for­mu­lie­ren niet geschikt zijn, kunt u een UBO-ver­kla­ring bij het bisdom aan­vra­gen. Bij de ver­kla­ring is een be­ge­lei­dend schrijven gevoegd voor de finan­ciële dienstverlener, welke de situatie toelicht.

Neemt u voor het aan­vra­gen van een UBO-ver­kla­ring contact op via e-mail­a­dres:

UBO-ver­kla­ring

UBO en ID-verklaringDe term UBO staat voor Ultimate Benefical Owner (de uit­ein­delijk belang­heb­bende). De term is afkoms­tig uit de anti-witwas­richt­lijn van de EU. De richtlijn uit 2016 geeft regels die de lidstaten van de EU moeten implemen­te­ren in hun natio­nale wet­ge­ving. In Neder­land heeft men de regels uit de richtlijn ver­werkt in het Uitvoe­ringsbesluit Wet ter voorko­ming van witwas­sing en terrorismefinan­cie­ring 2018 (Wwft)

2. ID-ver­kla­ring:

Van oudsher wordt in geval van mutaties binnen het bestuur waar der­den over moeten wor­den geïn­for­meerd, de ID-ver­kla­ring opge­steld. Deze ver­kla­ring noemt de namen van de door de bis­schop benoemde be­stuurs­le­den met functies met juri­dische verant­woor­de­lijk­heid, zoals voor­zit­ter, se­cre­ta­ris en pen­ning­mees­ter. Deze ID-ver­kla­ring is dus beperkter dan een UBO-ver­kla­ring. De ID-ver­kla­ring kan opge­vraagd wor­den via e-mail­a­dres:

NB: Beide ver­kla­ringen kunnen alleen opge­steld wor­den wanneer de benoe­mingen actueel zijn; voor be­stuur­ders met een verlopen benoe­mings­ter­mijn stellen wij geen ver­kla­ringen op. De benoe­mingen moeten dan eerst wor­den vernieuwd.





Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose