Bisdom Haarlem-Amsterdam










Eeuwfeest Adelbertus begraafplaats Bloemendaal

gepubliceerd: donderdag, 10 oktober 2024

In 1924 stichtte pastoor mgr. L. Willenborg de begraaf­plaats Adelbert in Bloe­men­daal, ont­wor­pen door Leonard Sprin­ger. Dom Paul Bellot ontwierp de acht­hoekige kapel, een kleur­rijk 'Gesamt­kunst­werk'. Het gebouw sym­bo­li­seert de katho­lie­ke rituelen rondom het eeuwig leven. Bekende figuren als Godfried Bomans zijn hier begraven.

Parochiële begraaf­plaats

Terwijl de in 1917 opgerichte pa­ro­chie Aller­hei­ligste Drie-een­heid nog kerkte in een nood­kerk, stichtte pastoor mgr. L. Willenborg in 1924 de parochiële begraaf­plaats Adelbert aan de Bloe­men­daalse Dennenweg, naar een ontwerp van de bekende land­schapsarchitect Leonard Sprin­ger. De Franse Bene­dic­tijner monnik en architect Dom Paul Bellot werd in het­zelfde jaar gevraagd een kapel en toegangspoort te rea­li­se­ren. De kapel diende tot 1953 voor de absoute, het katho­lie­ke uit­vaartritueel, waarbij de pries­ter de baar bewierookt en be­spren­kelt met wij­wa­ter alvorens deze ter aarde wordt besteld.

Adel­ber­tus­ka­pel

Met zijn acht­hoekige opzet gelijkt deze Adel­ber­tus­ka­pel op een doop­ka­pel, waar de gelo­vi­ge bij het doopsel de belofte van het eeuwig leven wordt gedaan. Bij de absoute wordt daar met de be­spren­keling van het wij­wa­ter aan herinnerd.

De platte­grond van de kapel is gespie­geld om een centrale noord-zuid-as, waar de vooruitsp­ringende hoofd­in­gang (noord­kant), de centrale plaats van de kist in de tegelvloer, het voor­ma­lige altaar en de uit­ge­bouwde sacristie (zuid­kant) deel van uitmaken. De sacristie heeft boven de ingang een klokken­stoel met luidklok.

Gesamt­kunst­werk

Jubileum­boek

Tuin van rust en stilte

Van­wege het eeuw­feest van de begraaf­plaats is een jubileum­boek uitge­ge­ven:

Tuin van rust en stilte. 100 Jaar R.K. begraaf­plaats Adelbert in Bloe­men­daal
Anja Krabben (tekst/foto) en
Frans Hanswijk (foto)
se­cre­ta­ris@begraaf­plaatsadelbert.nl
Te koop voor € 9,95

Dom Bellot heeft de kapel als een ‘Gesamt­kunst­werk’ ont­wor­pen, dat wil zeggen niet alleen de muren maar helemaal: van licht­kroon tot wij­wa­ter­bak­je, van bid­stoel tot kande­laar. De kapel kent een expressief en kleur­rijk gebruik van baksteen, tegel­werk en glas-in-lood en geeft daar­mee - in de woor­den van Dom Bellot - uiting aan de vreugde van het hoop­ge­vende chris­ten­dom. De smeedijzeren kroonluchter in het mid­den van de kapel, speciaal voor deze kapel ont­wor­pen, bena­drukt deze functie. De glas-in-loodramen zijn afkoms­tig uit het atelier Joep Nicolas uit Roermond.

Graven van bekende Neder­lan­ders

Naast bouw­pas­toor Willenborg zijn er in het bosrijke park schrijvers als Godfried Bomans (1971), Louis Ferron (2005) en Renate Dorrestein (2018), architect Nico Andriessen (1996) en kunste­naar Marie Andriessen (2007) begraven.

Kindermonumentje op de Adelbertusbegraafplaats Bloemendaal

Kinder­mo­nu­mentje

Van­wege het eeuw­feest wordt op 22 ok­to­ber een kin­der­mo­nu­mentje voor de stille levens ont­huld, ter her­in­ne­ring aan alle kin­de­ren die nooit een eigen rust­plaats hebben gekregen.

Scholieren van de nabij­ge­le­gen Theresia­school planten een her­den­kings­boom. Aanvang bij­een­komst 10.30 uur in de kapel.


Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 25 september 2024Bisschoppen vragen bijzonder geschenk
dinsdag, 17 september 2024100 Jaar Agathakerk Beverwijk gevierd Fotoreportage
vrijdag, 6 september 2024Petrus en Pauluskerk Bergen 100 jaar Fotoreportage
vrijdag, 6 september 2024100-Jarig jubileum Vredeskerk Fotoreportage
woensdag, 25 oktober 202350 Jaar Schola Cantorum Kennemerland
dinsdag, 2 mei 2023Jubileumviering 55 jaar Sant’Egidio
donderdag, 27 april 2023Jubileum Kathedrale Basiliek Sint Bavo
dinsdag, 7 februari 2023Jubileum 15 jaar Radio Maria
woensdag, 30 november 2022Jubileum Willibrordseminarie
woensdag, 18 augustus 2021Jubileumviering 100 jaar Legioen van Maria
vrijdag, 18 juni 2021Mgr. Joop Stam 60 jaar priester Video
donderdag, 5 november 2020Koperen jubileum CSLK
zaterdag, 27 juni 2020Mgr. Jozef Punt 25 jaar bisschop



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose