Regels over glutenvrije hosties: zijn die wel nodig?
Pas geleden verscheen een brief van de Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten over brood en wijn voor de Eucharistie. Met name het gedeelte daaruit dat over de samenstelling van glutenvrije hosties ging heeft de pers gehaald. Maar juist dat was niets nieuws.
Instelling van de Eucharistie
In 2012 heeft Mgr. Hendriks er al eens een artikel aan gewijd: ‘glutenvrije hosties’ zijn in feite hosties met zo weinig gluten dat die normalerwijze geen probleem vormen voor mensen met coeliakie (glutenallergie). 'Glutenvrij' is dus een niet helemaal precieze benaming, er zitten toch een paar gluten in. Totaal zonder gluten kan het geen brood worden, deftig gezegd: de panificatie komt niet tot stand. En dat is nodig voor de geldigheid van de viering, omat we altijd gebonden zijn aan wat Jezus heeft ingesteld en gewild.
Zeker omdat het om zo iets belangrijks gaat, is de kerk daar altijd precies in geweest: “Doet dit tot mijn gedachtenis”, gaat om de viering en tegenwoordigstelling van het paasmysterie en dus van onze verlossing en Jezus heeft daarvoor in het kader van een Paschamaal het brood en de wijn gekozen en niet de andere produkten die op tafel stonden. Daarbij komt dat de graankorrel die sterft en zo vruchten draagt, een prachtig beeld is voor vruchtbaarheid van het offer dat de Heer heeft gebracht, een beeld dat Jezus zelf gebruikt (Jo. 12, 24).
De H. Ignatius van Antiochië laat zich hierdoor inspireren als hij op weg is naar zijn marteldood: hij wil gemalen worden als zuiver tarwe voor zijn Heer. Het lijkt een Eucharistische spiritualiteit: Hij wil Jezus volgen die zich voor ons geofferd heeft en die hij ongetwijfeld dikwijls had ontvangen in de Eucharistie.
Brief van de paus?
In sommige publicaties staat dat het zou gaan om een brief van paus Franciscus. Dat is echter op zich niet juist: het gaat om een brief van de Congregatie en wanneer een Congregatie zo'n algemeen schrijven wil laten uitgaan moet de paus zijn akkoord geven; dat is gebeurd, maar het blijft een schrijven van de Congregatie.
Keurmerk
Nee, de brief van de Congregatie voor de Eredienst ging dus niet over nieuwe regels voor glutenvrije hosties. Waar ging die brief dan wél over? Over de zorgvuldigheid die priesters en bakkers van hosties moeten betrachten (in dat kader worden de regels voor hosties en wijn nog eens herhaald) en over een suggestie aan de bisschoppenconferenties om een keurmerk in te voeren, zodat de afnemers van de wijn en de hosties (kerken en kloosters...) kunnen weten dat die op de juiste wijze zijn voorbereid. Zoiets bestaat in Nederland inderdaad al voor de wijn, die een zegel draagt van de Nationale Raad voor Liturgie en voor glutenvrije (eigenlijk dus: glutenarme) hosties die een goedkeurings-sticker dragen.
Aardappelzetmeel
Maar zult U vragen: is dit nu echt een probleem? Worden er dan hosties aangeboden die niet uit tarwemeel, uit graan zijn bereid? Jazeker! Als u “glutenvrije hosties” intypt, geeft Google onmiddellijk een bedrijf, nota bene in ons bisdom (Almere), dat hosties aanbiedt gemaakt van water en aardappelzetmeel!
Ach ja, waar maak je je druk om, als het er uiterlijk maar een beetje op lijkt...
De brief van de Congregatie in Rome was dus niet voor niets!
(overgenomen van de website van Mgr. Hendriks, www.arsacal.nl)