Evangelisatie-samenwerking met Hondurees aartsbisdom
Sinds enkele jaren woont de Nederlander Albert Ypma in de Hondurese hoofdstad. Met zijn internationale academische ervaring is hij een gewaardeerd adviseur geworden van het aartsbisdom Tegucigalpa op het gebied van onderwijsontwikkeling. Hij nam het initiatief om contact te leggen met zijn vroegere thuisbisdom Haarlem-Amsterdam.
Uit dit initiatief is een programma gegroeid dat bedoeld is om elkaar wederzijds te versterken in de opdracht van de Nieuwe Evangelisatie. Het aartsbisdom Tegucigalpa is gesticht in 1561 en heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. De huidige aartsbisschop staat voor de grote opgave om in een politiek onrustig klimaat en in een samenleving getekend door grote ongelijkheid in ontwikkeling en inkomen leiding te geven aan de katholieke kerk. Kardinaal Rodriguez is internationaal bekend als voorzitter van het wereldomspannende netwerk van Caritas organisaties (de Nederlandse Caritasorganisatie is Cordaid). Hij maakt zich tot speekbuis van de armen en dringt te pas en te onpas aan op het verbeteren van de sociaal-economische verhoudingen in Honduras. Een uiterst moeilijk moment in zijn pastoraat trad op in 2009 toen hij afstand moest nemen van de sociaal democratische president Zelaya in zijn streven om de grondwet zo te veranderen dat hij meer dan één termijn president zou kunnen zijn.
De kerk speelt een grote rol in de Hondurese samenleving die vooral bestaat uit jonge mensen. Iets minder dan de helft van de bevolking is jonger dan vijftien jaar, zeventig procent is jonger dan dertig. Het land heeft zoveel jeugd weinig toekomst te bieden en velen zoeken hun heil elders, vooral in de Verenigde Staten. Als de vaak illegale immigranten teruggestuurd worden belanden zij in een uitzichtloze situatie met alle gevolgen van dien: werkloosheid, armoede en bevattelijkheid voor geweld en deelname aan bendes.
De kerk in Honduras is vitaal en vol mensen die graag goed willen doen. Het geloof wordt volop beleefd en de geloofsgemeenschap neemt initiatieven om problemen aan te pakken: geloofsvorming om jongeren weerbaarder te maken, opvang en hulp voor zwerfjongeren en jongeren in kwetsbare omgeving (vooral ook meisjes), hulp aan teruggestuurde migranten, initiatieven via onderwijs betere kansen te bieden.
Het bisdom Tegucigalpa wil graag laten zien hoe zij het Evangelie verstaan en beleven en wat voor hen de opdracht tot nieuwe evangelisatie betekent. Met ons willen ze onderzoeken of we catechetisch materiaal kunnen uitwisselen, of het mogelijk is om studenten uit Nederland in Honduras te laten studeren, om met de hulp van Nederlandse academische instellingen onderzoek te doen naar de drijfveren achter jongerengeweld.
Cordaid ondersteunt het project van de congregatie van de Sobrinianen gericht op de begeleiding van teruggezonden immigranten. Ons bisdom wil graag de uitnodiging aanvaarden om samen te onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen. De eerste stap wordt in Madrid gezet als jongeren uit Honduras en jongeren uit ons bisdom elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. De missiesecretaris bezoekt Tegucigalpa eind juni om kennis te maken en projecten te bezoeken op gebied van onderwijs, hulp bij ondervoeding, opvang van zwerfjongeren. Het bezoek is voorbereid door een werkgroep in het bisdom Tegucigalpa.
Vraag
Als u betrokken bent bij hulpprojecten in Tegucigalpa, dan komen we graag met u in contact: missiesecretariaat@bisdomhaarlem-amsterdam.nl