De Vrouwe van alle Volkeren
Reactie op een artikel in het Nederlands Dagblad
Het Nederlands Dagblad publiceerde op 17 september een artikel van Hendro Munsterman onder de titel “Mariaverschijningen in Amsterdam ‘vals’”. Het Vaticaan zou hebben laten weten dat de Mariaverschijningen in Amsterdam vals zouden zijn. Natuurlijk werden we overstroomd met vragen van verontruste gelovigen. Maar het bericht klopt niet. Een toelichting.
Verklaring
Het gaat in feite om een korte verklaring die sinds jaar en dag op de website van de Congregatie voor de Geloofsleer vermeld wordt en is geciteerd in een recente private brief van de Nuntius in Libanon aan kardinaal Boutros Raï van dat land. Deze verklaring die uit 1974 stamt, baseert zich op het oordeel van de toenmalige bisschop van Haarlem dat het bovennatuurlijk karakter van de verschijningen niet vast staat. De tekst wil hiermee dat oordeel bevestigen en de autoriteit van de bisschop sterken. Het oordeel ‘constat de non supernaturalitate’ betekent dat een verschijning vals is; het oordeel van de bisschop dat in de verklaring van 1974 werd bevestigd is echter: ‘non constat de supernaturalitate’, het bovennatuurlijk karakter staat niet vast. Dat is een verklaring die nader onderzoek toelaat.
Wat deed het Vaticaan?
Sindsdien is veel gebeurd. Zo heeft de Congregatie voor de Geloofsleer reeds in 1990 de Bisschop van Haarlem de ruimte gelaten de devotie tot de Vrouwe en Moeder van alle Volkeren goed te keuren; in 1996 is de devotie inderdaad vrijgegeven door de bisschoppen mgr. Bomers en Punt; in 2002 heeft mgr. Jozef Punt een goedkeuring aan de verschijningen gegeven; in 2005 heeft de Congregatie voor de Geloofsleer een wijziging in het gebed van de Vrouwe van alle Volkeren aangebracht. Aan de deelnemers aan de gebedsdag die ter ere van de Vrouwe van alle Volkeren op 14 september 2019 in Düsseldorf (aartsbisdom Keulen) werd gehouden, liet paus Franciscus weten dat hij met vreugde van de gebedsdag kennis had genomen en alle deelnemers zijn apostolische zegen geeft. In zijn preek van 12 december uitte de paus waardering voor de titel waaronder Maria in Amsterdam wordt vereerd.
Kortom, er is door de Congregatie voor de geloofsleer geen nieuw onderzoek gedaan (wel door de toenmalige bisschop van Haarlem wat uitmondde in de erkenning van 2002) en er is geen nieuwe verklaring van het Vaticaan gekomen die de devotie afkeurt, wél zijn er tekenen dat de paus die waardeert.
Em. bisschop mgr. Punt heeft op de website Mother of all peoples onlangs een tekst geschreven waarin hij de geschiedenis van de verschijningen en de verering van de Vrouwe van alle Volkeren toelicht: