Pas op voor acquisitiefraude
De laatste tijd zijn steeds meer bedrijven de dupe van malafide ondernemingen, die neprekeningen sturen voor opname van de gegevens van de geadresseerde in een of ander nietszeggend bestand, register of gids. Aanvankelijk stond nog in de kleine lettertjes vermeld dat het niet om een factuur ging, maar om een aanbieding. De vormgeving was echter die van een factuur van rond EUR 300,00, binnen 14 dagen te voldoen.
Tegenwoordig worden echter professioneel vormgegeven “echte” facturen gestuurd en zelfs “aanmaningen”. De prijs loopt op tot tegen EUR 400,00 en ook kerkelijke instellingen als parochies en kloostergemeenschappen worden benaderd door deze schimmige ondernemingen die onder vertrouwenwekkende namen als “Bedrijvengids, Centrale Bedrijven Register, Gemeentegids, etc.” er alleen maar op uit zijn om hun geadresseerden geld af te troggelen, door misbruik te maken van de bekende mazen in de wet. Ondernemers en instellingen worden door deze malafide bedrijven ook telefonisch benaderd om te proberen hen voor veel geld een waardeloos contract aan te smeren.
Politiek Den Haag komt in beweging tegen deze praktijken die het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks een schadepost opleveren van ongeveer 400 miljoen euro. Inmiddels is er een landelijk Steunpunt Acquisitiefraude opgericht waar (vermeende) fraude kan worden gemeld, waar informatie te vinden is en juridische hulp kan worden geboden.
Op de website van het Steunpunt Acquisitiefraude zijn zo’n honderd voorbeelden te vinden van neprekeningen, ook wel spooknota’s genoemd. Vooralsnog blijft het echter opletten en bij elke rekening afvragen waar het over gaat, wie de rekening heeft gestuurd en of het in rekening gebrachte ook daadwerkelijk besteld is door iemand binnen de organisatie.