Noodkreet uit belegerd dorp in Syrië
Caritas Libanon stuurde woensdag 22 augustus een noodkreet over een belegerd Syrisch dorp aan de Libanese grens dat gevangen zit tussen het Syrische leger en het rebellenleger. Het christelijke dorp met 12.000 inwoners is volledig van de buitenwereld afgesloten omdat alle toegangswegen en bruggen opgeblazen zijn. Er is geen voedsel meer, geen elektriciteit, geen telefoon, niets. Ze kunnen slechts een beroep doen op hun geloof.
Noodkreet per GSM
Een priester uit het dorp kon via zijn gsm en een Libanees netwerk Caritas in Libanon bereiken. Hij zei: "We delen alles met elkaar om te kunnen overleven... We hebben alle hulp nodig die we kunnen krijgen. Ik weet dat Caritas in het verleden een goede reputatie heeft opgebouwd om te kunnen helpen in noodgevallen."
Een paar uur later kwam er via gevluchte familieleden opnieuw nieuws uit het dorp: "Sommigen beginnen nu echt honger te lijden. De melk voor de kinderen is op. We hebben geen blikvoeding meer. Er is geen luier meer te vinden, enz..."
Een dag later heeft een vertegenwoordiger van Caritas Libanon nog mensen uit het omsingelde dorp aan de Libanese grens ontmoet. Enkele mensen probeerden op brommers brood binnen te smokkelen, maar werden door sluipschutters onder vuur genomen. Gelukkig vielen hierbij geen doden.
Kerk in Nood
Caritas Libanon heeft de noodkreet aan Kerk in Nood doorgegeven. Op het moment dat de berichten over de belegering binnenkwamen was de Midden-Oosten-verantwoordelijke van Kerk in Nood, Pater Andrew Halemba, juist op bezoek in Libanon. In overleg met de leiding van Kerk in Nood kon hij een hulpbedrag van € 50.000 toekennen.
Dit geld zal besteed worden om de grootste nood te ledigen, d.w.z.:
- Brood, suiker, rijst, melkpoeder
- Geneesmiddelen
- Babymelk, vitaminen, voeding, luiers
- Producten voor de hygiëne
Uw hulp is van harte welkom!