‘Vrouwen voor het voetlicht’
Museum Catharijneconvent verlengt tentoonstelling
Vrouwen voor het voetlicht, sinds maart in Museum Catharijneconvent te zien, wordt verlengd tot en met 7 oktober. Deze tentoonstelling vertelt over de uiteenlopende manieren waarop vrouwen zich hebben ingezet voor de kerk. Dat het thema aanspreekt, blijkt uit de enthousiaste respons van pers en publiek. Vrouwen voor het voetlicht wordt gezien als een mooie, inhoudelijk goed doordachte expositie.
De krachtige vrouwen, hun bijzondere verhalen en de vaak zeldzame objecten zijn een bron van inspiratie. Ook de mogelijkheid om een eigen herinnering op te kunnen tekenen, wordt enorm gewaardeerd.
Maatschappelijk belang
De rol van vrouwen in de kerk is tot op heden nog nooit in een tentoonstelling onder de aandacht gebracht. Vrouwen voor het voetlicht geeft een overzicht van tweeduizend jaar vrouwen in de christelijke geschiedenis, met historische gebeurtenissen en prachtige schilderijen. Maar ook met ontroerende voorwerpen en hun bijbehorende verhaal. Hoewel vrouwen lang niet geacht werden het woord te nemen of een publieke rol te vervullen, hebben ze zich altijd voor de kerk ingezet. Bij de één lag de nadruk op het gezin, de ander richtte zich op het geven van onderwijs en zorg voor de naasten. Sommigen schonken belangrijke bezittingen of zorgden voor het interieur van de kerk. Tanja Kootte, samensteller van Vrouwen voor het voetlicht: ‘Wij, de kunstgeschiedenis en het museum, hebben de rol van de vrouw verwaarloosd. Dat willen we graag rechtzetten’(De Volkskrant).
Verhalen in beeld
De belevenissen van historische en hedendaagse vrouwen staan centraal. De vrouwen zijn te zien op kleurrijke middeleeuwse panelen, sfeervolle schilderijen uit de Gouden Eeuw, indringende negentiende-eeuwse tekeningen en foto’s van nu. De bezoeker staat oog in oog met de wurgdoek van de heilige Cunera, bijzondere relieken en middeleeuwse beelden. Vrouwen van nu komen aan bod in interviews en portretten, gefotografeerd door Lucia Ganieva. In de audiotour zijn verhalen van vrouwen, gecombineerd met muziek te horen. En de bezoekers? Zij kunnen hun persoonlijke herinnering opschrijven bij de verhalentafel.
Presentaties
Deze zomer zijn er drie nieuwe presentaties in Museum Catharijneconvent. In Hemelse Ontdekkingen zijn recent ontdekte vijftiende- en zestiende-eeuwse documenten uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht te zien. Tegelijkertijd loopt de presentatie Het woord in de Gouden Eeuw, met het protestantse karakter van Hollandse meesters uit de zeventiende-eeuwse schilderkunst als thema. Daarnaast grijpt het museum de gelegenheid van de 450ste geboortedag van de componist Jan Pieterszn Sweelinck aan om hem en zijn broer, de schilder Gerrit, in de schijnwerpers te zetten.