Diakens ontdekken diaconie in binnenstad Haarlem
Rob Mascini koninklijk onderscheiden
Diakens van het bisdom Haarlem-Amsterdam en het bisdom Rotterdam kwamen vrijdag 27 april bijeen voor een gezamenlijke studiedag, die hen zou voeren langs diverse diaconale plekken in de stad Haarlem. Een ideale gelegenheid ook om elkaar te ontmoeten, te ondersteunen en elkaars verhalen aan te horen en kennis te maken met oude èn met moderne werken van barmhartigheid. Verrassing van de dag: Rob Mascini werd vanwege HM de Koningin onderscheiden voor zijn werk voor het Internationale Diaconaatscentrum (IDZ).
“Antonius van Padua”- kerk
De dag begon in de “Antonius van Padua”- kerk aan de Nieuwe Groenmarkt, alwaar Mgr. J. Punt voorging in de H. Eucharistieviering en de diakens met warmte toesprak en bemoedigde in hun taken. In de gangpaden rondom de kerkbanken waren diverse kunstuitingen te zien, vanwege een project dat het lijden van de mensheid tot onderwerp had.
Na afloop nam de straatpastor Joris Obdam de groep mee naar het - ook aan de Groenmarkt en direct naast de Paterskerk gelegen - oecumenisch project “Stem in de Stad”.
Ruimten voor diaconie-activiteiten
Alhier geeft men praktische uiting aan het christelijk geloof en worden de werken van barmhartigheid uitgeoefend in de vorm van activiteiten, die in onze tijd nodig zijn. De panden aan de Groenmarkt zijn onlangs geheel verbouwd en toen geopend door prinses Maxima.
De diverse ruimten zijn prima geschikt gemaakt voor dagopvang aan thuis- en daklozen, begeleiding van asielzoekers, maaltijdverstrekking aan hen die het nodig hebben, enz.
Na een kop koffie en begroeting met uitleg over de doelstelling van “Stem in de Stad” werd aan de groep diakens een rondleiding gegeven, die hen leidde naar de professionele keuken, de diepgelegen crypte op de binnenplaats, de werkplekken voor staf en vrijwilligers en de locaties, alwaar Het Straatjournaal (de daklozenkrant) wordt gemaakt en gelegenheid is voor een arts om consulten af te nemen van cliënten met diverse gezondheidsproblemen.
Met stadsgidsen door Haarlem
Tegen de middag namen 2 stadsgidsen de diakens mee op een tocht door Haarlem om aan hen sporen van kloosterleven uit het verre verleden (Middeleeuwen) te tonen, hen te wijzen op gebouwen die herinneren aan verschillende denominaties in het geloof en om hen de ontwikkelingen in de geschiedenis uit te leggen. Zo zagen we het nu in restauratie zijnde voormalige woonhuis van pastoor Bloemert en werd verteld dat achter de “Joseph”- kerk in de Jansstraat een lange doorlopende steeg ooit geheel bewoond werd door begijnen, gelovige vrouwen die in gemeenschap bij elkaar woonden en het geloof praktiseerden. Dit groeide steeds maar aan, maar na zo’n 60 jaar van groei was het plotseling weer verdwenen.
Lunch bij het Stadsarchief
De tocht door winderig, maar zonnig Haarlem eindigde bij het Stadsarchief in de Jansstraat. Hier werd een smakelijke lunch genuttigd en daarna nam de directeur L. Zoodsma de groep mee naar de lager gelegen ‘catacomben’ van het Noord-Hollands Archief, alwaar kilometers aan informatie over de stad Haarlem en de omliggende dorpen en steden wordt bewaard en beschikbaar is voor onderzoek en raadplegingen, ook door particulieren.
Deze onder de “St. Jans”- kliniek (verpleeghuis) gelegen ruimtes zijn gekoeld tot 18 graden met een luchtvochtigheid van 53%. Hier lagen 3 oude geschriften voor ons ter inzage: een prachtig met goud ingelegd en versierd gebedenboek, een bundel zeer oude documenten van het “Heilig Kerstmis”- gilde en een kleiner brevier. Ook werd met trots de laatste aankoop getoond: een getijdenboek dat jaren in Leiden was gepresenteerd, maar in Haarlem bleek te zijn gemaakt en dus hier ‘thuis’ hoort.
De Grote Kerk op de Grote Markt
Na deze ontdekkingstocht werd samen gewandeld naar de Grote Kerk op de Grote Markt, voor een rondleiding door de oude “Sint Bavo”- kerk. Deskundige vrijwilligers gaven uitleg over de nog zichtbare kenmerken van deze van oorsprong katholieke kerk, zoals een prachtig koperen met kaarsenstandaards voorzien koorhek en kanunnikenbanken in het koorgedeelte.
Natuurlijk is het prachtige Müller orgel beroemd, de graven van Frans Hals en de vele andere Haarlemmers, maar voor de diakens is vooral het ‘topstuk’: De Broodbank! Aan een lange eikenhouten soort tafel met banken werd vroeger het brood uitgedeeld aan behoeftige mensen en dit kerkmeubel staat nu dus symbool voor de werken van barmhartigheid in oude tijden. En aan de Groenmarkt zijn deze daden van naastenliefde te zien in vormen voor nieuwe tijden!
De “Joseph”-kerk
De rondgang door Haarlem werd afgerond met een kort bezoek aan de “Joseph”- kerk (rond 1850 gebouwd en jarenlang de Haarlemse Bisschopskerk) in de Jansstraat - oostzijde.
Het avondgebed - de Vespers - werd hier door de diakens in afwisselende stijl gebeden, zittend in de kanunnikenbanken links en rechts van het priesterkoor, vlak bij het altaar met opvallend baldakijn en goudkleurige engelen- en heiligenafbeeldingen op de wanden.
Tot slot gaf de vaste organiste Gemma Coubergh een klein orgelconcert. Na de succesvol afgeronde restauratie vorig jaar van dit Adema-orgel, bracht zij de vele klanken in volle glorie ten gehore: van zacht naar ruimtevullend en krachtig tot slot.
De succesvolle studiedag werd afgesloten met een onderling samenzijn van de diakens met de Haarlemse bisschop Mgr. Punt in het Bisschopshuis aan de Nieuwe Gracht.
Opbouwwerker Stan Baars bood de bisschop een rapport aan dat de weerslag is van een enquête, welke is gehouden onder de diakens om hun welbevinden en de praktische uitwerking van hun ambt te onderzoeken. Met een eindconclusie en aanbevelingen voor de toekomst is het rapport een weergave van de stand van zaken anno nu en geeft ook adviezen voor de toekomst voor de opleiding en vorming van diakens tot praktische mannen, die het geloof belijden, beleven èn vorm geven.
Lintje voor diaken Rob Mascini
Tot verrassing van velen, maar vooral ook van de persoon zelf, werd diaken Rob Mascini deze dag door H. Majesteit Koningin Beatrix onderscheiden tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.
Hij werd ’s morgens vroeg ‘ontvoerd’ naar de gemeente Heemstede, alwaar hem deze prachtige onderscheiding werd uitgereikt, en in de parochie te Uithoorn - waar hij (onder andere) werkzaam is - werd hem een hartelijke receptie aangeboden.
’s Middags kon hij zich gelauwerd bij de andere diakenbroeders in de Spiegelzaal van het Bisschopshuis voegen en viel hem veel lof en felicitaties toe.
Diaken Rob Mascini heeft zijn onderscheiding te danken aan zijn jarenlange inzet voor het diaconaat als hersteld ambt in de katholieke kerk, en dat niet alleen in Nederland, maar juist ook in het buitenland. Hij is vele jaren voorzitter geweest van het IDZ (Internationaal Diaconaat Zentrum) en heeft aldus meegewerkt aan de vormgeving en inhoud van het ambt van diaken internationaal gezien. Dit bracht hem in Scandinavië, Afrika en op vele plekken.
Afsluiting
In vrolijkheid bijeen, en voldaan van alle indrukken van de signalen van diaconie in kerk en wereld van toen en nu, was dit een prachtige afsluiting van deze Diakendag in Haarlem.
Haarlem en Rotterdam mag trots zijn op deze mannen, die het aandurven om mannen Gods te zijn, niet enkel in vrome overpeinzingen, maar juist ook durven om met de benen in de modder van deze maatschappij te staan: alle mensen zijn kinderen van God, geroepen in dit bestaan om geluk te vinden en gemeenschap te vormen. De 7 werken van barmhartigheid dagen telkens weer uit om geloven ook te doen – ook in 2012.
Anneke Weijers