Aartshertog bezoekt Heilige Stede
Het was een bijzondere Stille Omgang, dit jaar. Niet die van zaterdagnacht, waar duizenden mensen in herinnering aan het Mirakel kwamen bidden voor hun persoonlijke intenties en die van de Kerk. Natuurlijk was en is die ook wel bijzonder, want nog altijd uniek in de wereld en een bijna anachronistisch blijk van Godsvertrouwen in een cultuur die een afgrondelijke zelfverantwoordelijkheid, zelfredzaamheid en zelfbeschikking propageert.
Maar zeker die Omgang van drie dagen daarvoor, op 15 maart, het Hoogfeest van het Mirakel, zoals het in het bisdom Haarlem-Amsterdam gevierd wordt.
Veel van zijn faam ontleent Amsterdam aan het feit dat het vijf eeuwen geleden werd begunstigd met het privilege, de keizerskroon te mogen dragen, een soort van uitzonderlijk keurmerk. De stad had het te danken aan keizer Maximiliaan von Habsburg ,die zijn bede tot Christus in het Mirakel van Amsterdam verhoord zag en daarop deze gunst verleende.
Afgelopen woensdag was het huidige hoofd van de Habsburg-dynastie, aartshertog Karl von Habsburg, in Amsterdam. Op uitnodiging van mgr. Punt bezocht de kleinzoon van Oostenrijks laatste keizer Amsterdam – waar hij voor zijn werk regelmatig komt – ditmaal met andere ogen. De bisschop, vergezeld van hulpbisschop mgr. Hendriks, emeritus-hulpbisschop mgr. Van Burgsteden SSS wiens Congregatie van de sacramentijnen momenteel verantwoordelijk is voor de devotie rond het Allerheiligste in de Amsterdamse binnenstad, ontving de aartshertog in het klooster van de Sacramentijnen, gelegen aan de Nieuwezijds en het Begijnhof. De Pastores van de Binnenstad hadden zich daar verzameld, evenals (oud-)bestuursleden van het Gezelschap dat jaarlijks de befaamde processie organiseert. Er was een kort Lof en vervolgens toog men naar buiten, opgewacht door talrijke vertegenwoordigers van de media.
De aartshertog toonde zich onder de indruk en verheugd over de nog altijd in het Amsterdamse bewustzijn levende band met zijn familie, die onder meer tot uitdrukking komt in de gevelsteen boven het Zuiderportaal van de Oude Kerk. Pijnlijk was de klassieke rondgang rond de Heilige Stede, waarvan de grote bedevaartkerk nog in 1908 werd afgebroken en vervangen door de kleinere hervormde kerk die thans in gebruik is als spookhuis.
De aartshertog vierde aan het einde van zijn bezoek de Eucharistie met mgr. Punt. Hij vertelde dat hij graag in 2013 zou terugkomen om zelf, mogelijk vergezeld van familieleden, de Omgang te lopen.
(foto’s Erik van den Boom)