Bisdom Haarlem-Amsterdam










Conclaaf trivia

gepubliceerd: dinsdag, 29 april 2025
foto: Reproductie
Conclaaf trivia

Na het over­lij­den van paus Fran­cis­cus tre­den diverse protocollen in wer­king. Hierbij noteren we een selectie van regels en gewoontes rond de verkie­zing van een nieuwe paus in het conclaaf.

Conclaaf begint op woens­dag 7 mei

Het College van Kar­di­na­len heeft aan­ge­kon­digd dat het conclaaf voor de verkie­zing van de op­vol­ger van paus Fran­cis­cus op woens­dag 7 mei begint, na de begrafenis van de paus op 26 april. De kar­di­na­len zijn groten­deels al in Rome aange­ko­men. Tijdens de verkie­zings­pro­ce­du­res in de Sixtijnse Kapel zullen ze een eed afleggen en stemmen voor de kan­di­daat die zij het meest waar­dig achten.

Het conclaaf zal wor­den voor­ge­zeten door kar­di­naal Pietro Parolin, de staats­secre­taris van de Heilige Stoel. Dit is omdat zowel de deken van het College van Kar­di­na­len, kar­di­naal Giovanni Battista Re, als de vice-deken, kar­di­naal Leonardo Sandri, ouder zijn dan 80 jaar en daarom niet stem­gerech­tigd zijn. Volgens de regels van de Apos­to­lische Con­sti­tu­tie Universi Dominici Gregis (1996) van paus Johannes Paulus II, zoals ge­wij­zigd door het motu proprio Normas nonnullas (2013) van paus Bene­dic­tus XVI, leidt in zo’n geval de hoogstge­plaatste stem­gerech­tigde kar­di­naal-bis­schop het conclaaf. Dat is in dit geval kar­di­naal Parolin.

Preconclaaf

Aan het 'preconclaaf', de zoge­naamde "Algemene Con­gre­ga­ties" (dage­lijkse ver­ga­de­ringen), mogen alle kar­di­na­len deel­ne­men. Elke drie dagen wor­den nieuwe dagvoor­zit­ters gekozen om de ver­ga­de­ringen te lei­den en dringende zaken voor de Kerk te regelen, die niet aan de paus zijn voorbe­hou­den. In de ver­ga­de­ringen wor­den lopende zaken van de Kerk be­spro­ken, in­for­ma­tie gedeeld over o.a. de finan­ciële toestand van het Vati­caan en in de on­der­lin­ge contacten een visie ont­wik­keld over toe­koms­tig beleid.

Conclaaf

  • Geheime stem­ming: Het conclaaf, afgeleid van het Latijnse cum clave ("met sleu­tel"), vindt plaats in de Sixtijnse Kapel, waar kar­di­na­len in afslui­ting stemmen.
  • Alleen kar­di­na­len die op het moment dat het conclaaf begint nog geen 80 jaar oud zijn, mogen stemmen. Op dit moment zijn 135 van de 252 kar­di­na­len jon­ger dan 80 jaar en dus stem­gerech­tigd in het ko­men­de conclaaf voor de verkie­zing van een nieuwe paus.
  • Volgens de apos­to­lische con­sti­tu­tie Universi Dominici Gregis uit 1996 is het aantal stem­gerech­tigde kar­di­na­len offi­cieel beperkt tot 120. Bij besluit van de Con­gre­ga­tie van kar­di­na­len van 30 april 2025 is het maximum van 120 opge­he­ven. Dit keer wordt het oude maximum van 120 ruim over­schre­den met 133.
  • Update: Naar ver­wach­ting zullen 133 van de 135 kies­gerech­tigde kar­di­na­len meedoen aan het conclaaf omdat kar­di­naal Llovera en kar­di­naal Puljic om ge­zond­heidsre­denen hebben afgehaakt. Kar­di­naal Vinko Puljić, die zich eer­der had ziekgemeld, doet toch mee.
  • Kar­di­naal Giovanni Angelo Becciu, die in 2020 zijn kardinale rechten verloor door een finan­cieel schandaal, ver­zocht deel te nemen aan het conclaaf. Uit­ein­de­lijk trok hij zijn verzoek in, wat dis­cus­sie over zijn status vermeed.
  • Er zijn drie hië­rar­chische rangen binnen het kar­di­na­len­col­lege. De stem van elke kieskar­di­naal weegt even zwaar. De rang bepaalt o.a. in welke volgorde de eed van geheim­hou­ding wordt afgelegd. Kar­di­naal Wim Eijk is kar­di­naal-pries­ter.
    • 5 kar­di­naal-bis­schop­pen
    • 108 kar­di­naal-pries­ters
    • 20 kar­di­naal-diakens
  • De kies­gerech­tigde kar­di­na­len komen uit 71 lan­den, een record voor geo­gra­fische diver­si­teit. Dit weer­spie­gelt de inter­na­tio­nale uitbrei­ding van het College van Kar­di­na­len onder paus Fran­cis­cus, die meer dan 140 niet-Europese kar­di­na­len benoemde. Ter vergelij­king: het conclaaf van 2013 had 115 kiezers uit 48 lan­den, en dat van 2005 uit 52 lan­den.
  • Som­mi­ge kar­di­na­len spreken geen Ita­li­aans, de werk­taal van de Curie, wat com­mu­ni­ca­tie tij­dens het conclaaf kan bemoei­lijken. Dit is een rela­tief nieuw feno­meen door de globalise­ring van het kar­di­na­len­col­lege onder Fran­cis­cus.
  • De Domus Sanctae Marthae, waar de kar­di­na­len ver­blij­ven, heeft slechts 129 slaap­ka­mers. Met 135 kiezers en extra onder­steunend personeel kan dit lei­den tot het gebruik van andere Vati­caanse facili­teiten, een unieke situatie in de recente ge­schie­de­nis.
  • Het conclaaf begint met de Mis Pro Eligendo Pontifice in de Sint-Pieters­basi­liek, gevolgd door een pro­ces­sie naar de Sixtijnse Kapel, waar de kar­di­na­len een eed van geheim­hou­ding afleggen. Na de uit­spraak extra omnes (ieder­een eruit) wordt de kapel verze­geld. Dit ritueel, met Latijnse gezangen en eeuwen­oude tradities, blijft een uniek aspect van het conclaaf.
  • Voor het paus wor­den zelf is er geen offi­cië­le leef­tijds­grens. In de praktijk wordt meestal iemand gekozen die nog voldoende licha­me­lijke en gees­te­lij­ke kracht heeft om het zware ambt aan te kunnen, dus eer­der iemand tussen de 65 en 80 jaar oud.
    • Paus Leo XIII werd gekozen op 68-jarige leef­tijd (1878) en leefde uitzon­der­lijk lang (tot 93 jaar!).
    • Paus Johannes Paulus II was 58 toen hij in 1978 werd gekozen
    • Paus Bene­dic­tus XVI was 78 bij zijn verkie­zing in 2005.
    • Paus Fran­cis­cus was 76 toen hij gekozen werd in 2013.
  • Tweederdemeer­der­heid: Een nieuwe paus moet wor­den gekozen met een tweederdemeer­der­heid. Als na ongeveer 12-13 dagen (of 34 stemrondes) geen paus is gekozen, kunnen de kar­di­na­len een andere pro­ce­dure kiezen waarbij een een­vou­dige meer­der­heid voldoende is en kan de stem­ming wor­den beperkt tot de twee kan­di­da­ten met de meeste stemmen.
  • Nu er 133 kieskar­di­na­len meedoen aan het conclaaf zijn voor een twee­derde meer­der­heid 89 stemmen nodig voor een paus­keuze.
  • In theorie kan elke gedoopte manne­lijke katho­liek paus wor­den, zelfs als hij nog geen pries­ter of bis­schop is. In de praktijk wordt de paus altijd gekozen uit de kar­di­na­len.
  • Vlak voordat een conclaaf gehou­den wordt, wordt de metalen schoorsteenpijp op de Sixtijnse Kapel geplaatst en na de paus­keuze wordt de metalen schoorsteenpijp en con­struc­tie weer verwij­derd en opgeborgen voor een volgend conclaaf.
  • Zwart en wit rooksig­naal: Door het verbran­den van de stembiljetten wordt de uit­slag bekend­ge­maakt: Zwarte rook (door toevoe­ging van chemicaliën) betekent dat er geen paus is gekozen, witte rook geeft aan dat een nieuwe paus is verkozen. Dit gebruik dateert uit de 19e eeuw.
  • Timing van de rook: Op de eerste dag van het conclaaf wordt het rooksig­naal verwacht tussen 19.00 en 20.00 uur. Op de volgende dagen kunnen we tweemaal een rooksig­naal ver­wach­ten: tussen 10.30 en 12.00 uur en tussen 17.30 en 19.00 uur. Er wor­den dan stembiljetten van twee stemrondes verbrand.
  • Habemus Papam: Na de verkie­zing verschijnt de kar­di­naal-protodiaken op het balkon van de Sint-Pieters­basi­liek om ‘Habemus Papam’ (We hebben een paus) aan te kon­digen, gevolgd door de naam en pau­se­lijke naam van de nieuwe paus.
  • Domus Sanctae Marthae: Sinds 2005 ver­blij­ven kar­di­na­len tij­dens het conclaaf in de Domus Sanctae Marthae, een gastenverblijf in het Vati­caan, in plaats van de een­vou­dige cellen in het Apos­to­lisch Paleis. Ze wor­den met bussen naar de Sixtijnse Kapel gebracht.
  • Geen open­lijke campagne: Het is kar­di­na­len verbo­den open­lijk campagne te voeren voor de pau­se­lijke positie. Toch vin­den achter gesloten deuren wel in­for­mele bespre­kingen en lobby's plaats.
  • Conclaven duur­den de laatste drie eeuwen zo'n twee tot vijf dagen.
    De laatste drie conclaven duur­den rela­tief kort:
    • 2013 - Paus Fran­cis­cus: 26 uur / 2 dagen / 5 stemrondes
    • 2005 - Paus Bene­dic­tus: 24 uur / 2 dagen / 4 stemrondes
    • 1978 - Paus Johannes Paulus II: 36 uur / 2 dagen / 8 stemrondes
  • Langste en kortste conclaven: Het langste conclaaf in de ge­schie­de­nis duurde 829 dagen (1314-1316), terwijl het kortste conclaaf in 1503 slechts enkele uren duurde, waarbij Julius II werd gekozen.
  • Oorsprong van het conclaaf: Het moderne conclaaf werd in 1274 inge­steld door paus Gregorius X na een pausverkie­zing die bijna drie jaar duurde. Hij bepaalde dat kar­di­na­len in afslui­ting moesten stemmen totdat een paus was gekozen.
  • Beperkte invloed van buitenaf: De Sixtijnse Kapel wordt voor het conclaaf beveiligd tegen afluisterapparatuur, en kar­di­na­len mogen geen contact hebben met de buiten­we­reld. Dit omvat geen toegang tot nieuwsmedia of tele­foons.
  • Theore­tische geschikt­heid: Hoewel in theorie elke gedoopte katho­lieke man paus kan wor­den, is sinds de 16e eeuw alleen een kar­di­naal gekozen. De laatste niet-kar­di­naal die paus werd, was Urbanus VI in 1378.

Na de paus­keuze

  • Witte rook en klokken: Zodra een nieuwe paus is gekozen, wordt witte rook uit­ge­sto­ten uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel, een sig­naal naar de buiten­we­reld dat er een nieuwe paus is (Habemus Papam). Dit gebeurt meestal door het verbran­den van de stem­briefjes met een che­misch middel dat witte rook produ­ceert. Tege­lijker­tijd lui­den de klokken van de Sint-Pieters­basi­liek om de verkie­zing te beves­tigen.
  • Aanvaar­ding van de verkie­zing: Direct na de stem­ming wordt de gekozen kar­di­naal gevraagd: "Acceptasne electionem?" ("Aanvaard je de verkie­zing?"). Als hij "Accepto" ("Ik aanvaard") zegt, is hij offi­cieel paus. Ver­vol­gens wordt hem gevraagd welke naam hij wil aan­ne­men. Dit gebruik van een pau­se­lijke naam dateert uit de 6e eeuw en sym­bo­li­seert een nieuwe iden­ti­teit.
  • "Habemus Papam"-aan­kon­di­ging: Ongeveer een uur na de witte rook verschijnt een kar­di­naal (meestal de kar­di­naal-protodiaken) op het balkon van de Sint-Pieters­basi­liek om de beroemde woor­den "Habemus Papam" ("We hebben een paus") uit te spreken. Hij kon­digt de naam van de nieuwe paus aan en de pau­se­lijke naam die hij heeft gekozen (bijv. "Fran­cis­cus").
  • Eerste zegen: Urbi et Orbi: Kort na de aan­kon­di­ging verschijnt de nieuwe paus op het balkon van de Sint-Pieters­basi­liek en geeft hij zijn eerste zegen, bekend als de Urbi et Orbi ("aan de stad en de wereld"). Dit is vaak het eerste moment dat de gelo­vi­gen hem zien.
  • Sym­bo­li­sche kle­ding en insignes: De nieuwe paus wordt naar de Sala delle Lacrime ("Kamer van Tranen") gebracht, een kleine kamer naast de Sixtijnse Kapel, waar hij zijn pau­se­lijke gewa­den aantrekt. Er liggen drie sets witte gewa­den klaar in ver­schil­lende maten (klein, middel, groot). Hij ont­vangt de vissers­ring (Anulus Piscatoris), een gou­den ring met een afbeel­ding van Sint-Pieter als visser, die symbool staat voor zijn rol als op­vol­ger van Petrus.
  • Verbran­ding van stem­briefjes: De stem­briefjes van het conclaaf wor­den verbrand om de witte rook te produceren, samen met een che­misch middel (vroe­ger nat stro voor zwarte rook, nu che­mische stoffen voor witte rook). Dit gebruik dateert uit de 20e eeuw om dui­de­lijk­heid te bie­den aan de menigte buiten.
  • Inauguratie­mis: Enkele dagen na de verkie­zing wordt een inauguratie­mis gehou­den op het Sint-Pieters­plein, waarbij de nieuwe paus offi­cieel zijn ambt aanvaardt. Vroe­ger werd tij­dens deze ceremonie de pau­se­lijke tiara (drie­kroon) gebruikt, maar na Paulus VI (1963) wordt een een­vou­diger pallium (een wollen sjaal) overhan­digd, wat symbool staat voor zijn her­der­lijke rol.
  • Bezoek aan de Sint-Jan van Lateranen: Kort na zijn verkie­zing bezoekt de nieuwe paus tra­di­tio­neel de Sint-Jan van Lateranen, de ka­the­draal van Rome en zijn offi­cië­le bis­schops­kerk als bis­schop van Rome. Bij dit bezoek neemt hij de bis­schop­ze­tel van het zijn Bisdom Rome in bezit.
  • Eerste pau­se­lijke au­diën­tie: Een van de eerste offi­cië­le han­de­lin­gen van de nieuwe paus is vaak een au­diën­tie met de kar­di­na­len die hem hebben gekozen, gevolgd door ont­moe­tingen met wereld­lei­ders en diplomaten om zijn rol als staats­hoofd van Vati­caan­stad te beves­tigen.
  • Keuze van de pau­se­lijke naam: De keuze van de pau­se­lijke naam is vaak sym­bo­li­sch en kan ver­wij­zen naar een voor­gan­ger die de nieuwe paus bewon­dert. Bij­voor­beeld, paus Fran­cis­cus (2013) koos zijn naam ter ere van Sint-Fran­cis­cus van Assisi, wat zijn focus op eenvoud en zorg voor de armen weer­spie­gelt.
  • Gebeds­in­ten­tie van de kar­di­na­len: Na de verkie­zing bid­den de kar­di­na­len in de Sixtijnse Kapel voor de nieuwe paus, waarbij ze het Te Deum (een lofzang) zingen om God te danken voor de lei­ding van de Heilige Geest tij­dens het conclaaf.

Extra trivia

  • Li­tur­gische do­cu­menten: De begrafenis- en conclaafprotocollen wor­den gere­geld door twee be­lang­rijke do­cu­menten: Universi Dominici Gregis (voor conclaven, opge­steld door Johannes Paulus II in 1996 en aan­ge­past door Bene­dic­tus XVI) en Ordo Exsequiarum Romani Pontificis (voor begrafenisrituelen, een handlei­ding van meer dan 400 pagina’s).
  • Kleur rood in begrafenissen: Het gebruik van rood voor pau­se­lijke begrafenissen heeft een sym­bo­li­sche bete­ke­nis: De Paus (of een kar­di­naal) wordt geacht als marte­laar voor het geloof te zijn gestorven.
  • His­to­rische veto’s: Tot 1903 kon­den katho­lieke Europese vorsten een veto uit­spre­ken over pau­se­lijke kan­di­da­ten. Dit recht werd voor het laatst gebruikt door Oos­ten­rijk in 1903 om kar­di­naal Mariano Rampolla te blokkeren. Paus Pius X schafte dit veto af.

Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 30 april 2025Voorbede voor het conclaaf
woensdag, 23 april 2025Begrafenis en opvolging paus trivia
dinsdag, 22 april 2025Uitvaart paus Franciscus
dinsdag, 22 april 2025Beknopte levenbeschrijving paus Franciscus
maandag, 21 april 2025A Dieu, Heilige Vader
maandag, 21 april 2025Requiemmis voor paus Franciscus
maandag, 21 april 2025Paus van bemoediging met een groot hart voor de zwakkeren



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose