Bisdom Haarlem-Amsterdam










Grazie Santo Padre

Bedankt Heilige Vader

gepubliceerd: zaterdag, 26 april 2025

We hebben afscheid geno­men van Paus Fran­cis­cus in de Paasweek. De li­tur­gie van die week spreekt ons iedere dag opnieuw van de ver­rij­ze­nis, de opstan­ding uit de dood van Jezus Christus. Onze weg door het leven is een pelgrims­tocht van hoop op eeuwig leven, geen tocht naar een onvermij­de­lijke afgrond naar een duister ‘niets’.

Kort voor zijn ziekte en over­lij­den heeft paus Fran­cis­cus een boek ge­pu­bli­ceerd over zijn leven, dat vooral een ge­tui­ge­nis is. De titel van het boek is Hoop, passend bij het thema dat hij voor dit jubel­jaar 2025 had gekozen: Pelgrims van de hoop. Bij ‘hoop’ denken chris­te­nen aller­eerst aan de hoop op het eeuwig leven. Die hoop is nu voor de paus vervuld, zijn aardse pelgrims­tocht heeft haar doel bereikt.

Grazie Santo Padre - Bedankt Heilige VaderIn die geest nemen we afscheid van Paus Fran­cis­cus. We blikken terug op zijn leven en dienst aan Christus en de Kerk. We zijn bedroefd om het afscheid, om zijn heen­gaan, omdat we hem zullen missen, maar we zijn niet alleen maar somber en triest: Paus Fran­cis­cus is opge­gaan naar zijn bestem­ming, het hemels Vaderhuis; en ons gebed voor hem is dat hij daar gelukkig en in vrede zal zijn.

In de Paasweek wordt keer op keer in het evan­ge­lie verhaald, dat de leer­lin­gen moeite hebben om te geloven dat de Heer verrezen is, dat zij hun gevoelens van rouw en verdriet moei­lijk achter zich kunnen laten en dat zij iedere keer opnieuw erin beves­tigd moeten wor­den dat hun Heer leeft. Dat is voor ons na­tuur­lijk zeker wel herken­baar. Als we een heel dier­baar iemand verliezen, iemand die een deel was van je leven, kost het ons veel moeite om inner­lijk zover te komen dat we ver­der kunnen gaan, vooruit kunnen kijken, zelfs al geloven we nog zo vast in een eeuwig leven.

Een van de zaken die dan kan helpen, is dat we ons woor­den, daden, het leven van de over­le­de­ne voor de geest halen en proberen in die geest ver­der te gaan, in­spi­ra­tie uit dat leven mee te nemen, te bedenken hoe de over­le­de­ne had gewild dat wij ver­der zou­den gaan. Dat geldt ook voor het leven van Paus Fran­cis­cus. Ik denk dat we hem het meeste eren door de vele mooie en goede, in­spi­re­rende woor­den, besluiten en ini­tia­tie­ven uit de jaren van zijn twaalf­ja­rige paus­schap ons te binnen te brengen en ons daardoor te laten in­spi­re­ren.

Ik wil daarom graag enkele aspecten uit het leven van Paus Fran­cis­cus noemen, die kunnen in­spi­re­ren, zon­der daar­mee in dit kader volle­dig te kunnen zijn. Afgezien van de en­cy­cliek Lumen Fidei (Licht van het geloof), die nog groten­deels door zijn voor­gan­ger paus Bene­dic­tus XVI was voor­be­reid, is de apos­to­lische exhor­ta­tie Evangelii Gaudium (De vreugde van het evan­ge­lie), van 24 no­vem­ber 2013, het eerste grote do­cu­ment geweest van zijn hand, wat het pro­gram­ma van zijn pon­ti­fi­caat genoemd kan wor­den. De tekst gaat over een Kerk die erop uitgaat, die naast de mensen gaat staan, die verwel­ko­mend is, aller­eerst in daden het evan­ge­lie doorgeeft. Paus Fran­cis­cus heeft steeds be­klem­toond dat een Kerk, die mensen afstoot, niet evan­ge­li­se­rend kan zijn. Pas als je je bemind en aanvaard weet, zul je open gaan en in ant­woord op die liefde stappen willen zetten naar een ander, beter leven. Niet voor niets was het laatste teken dat de paus gaf het bezoek aan de ge­van­ge­nen op Witte Donder­dag.

Deze verwel­ko­mende hou­ding, is wezen­lijk voor geloof en Kerk; het is de hou­ding van de barm­har­tige vader, die al op de uitkijk was gaan staan en zijn verloren zoon al in de verte had zien aan­ko­men. Het is de hou­ding ook van de verrezen Heer, die naast de Emmaüs­gan­gers liep en met hen sprak toen zij door droef­heid waren overwel­digd. Het is die hou­ding die de paus ertoe bracht er te zijn voor mensen in de marge. Zijn eerste bezoek was aan Lampedusa, het eiland voor de kust van Italië waar zoveel vluch­te­lingen uit Afrika met een bootje aankwamen of aanspoel­den. Hij wilde er zijn voor de mi­gran­ten, voor ongehuwde moe­ders, homo­sek­su­elen, trans­gen­ders, de armen van deze wereld, de mensen in de vluch­te­lingen­kampen, enzo­voorts.

Eerst verwel­ko­men, dan een weg met mensen gaan. De paus wilde zijn als een moe­der die nooit haar kind zou verstoten of vergeten, hoe en wie dat kind ook is. Zo keek Jezus naar Matteüs, een tolle­naar, een zon­daar, met barm­har­tig­heid en mededogen, tege­lijk uit­da­gend, uitverkiezend, in het Latijn: Miserando atque eligendo (Uit barm­har­tig­heid gekozen), een zins­deel uit een tekst uit de zevende eeuw van de Angelsaksische monnik Beda Venerabilis over de evangelist Matteüs. Beda beschrijft hoe Jezus Matteüs koos als leer­ling, omdat hij door mededogen werd bewogen toen hij hem zag.

Het is een hou­ding die van bij­zon­der belang is in onze tijd, nu steeds meer jon­ge­ren zich wen­den tot het geloof en de Kerk We mogen dui­de­lijke taal spreken, zeker, daar komen zij voor, maar laat hen voelen dat ze welkom zijn en begeleid hen met liefde en begrip.

Een bij­zon­der aspect van het leven van Paus Fran­cis­cus is ook zijn inzet voor de vrede. Zondag aan zon­dag besteedde hij aan­dacht aan de situatie van de oorlogs­ge­bie­den, waarbij hij steeds opnieuw herhaalde dat een wapenwedloop niet de oplos­sing kan bie­den, dat partijen met elkaar in gesprek zou­den moeten gaan om hun con­flic­ten op te lossen, dat het voeren van oorlog alleen maar verliezers kent en dat de armen en de kleinen, de gewone mensen de dupe wor­den van het geweld dat de grote, ‘be­lang­rijke’ mensen uitlokken. Ook de diplo­ma­tieke inzet van de Heilige Stoel, die deze paus altijd zeer heeft ge­sti­mu­leerd, is hierop gericht: vrede en ver­zoe­ning bevor­de­ren en respect voor de men­se­lijke waar­dig­heid.

Het zijn maar enkele aspecten uit het leven van onze overle­den paus. Moge zijn tekorten en zon­den door God wor­den ver­ge­ven, moge het vele goede dat hij heeft gedaan nu door de Heer wor­den beloond. En laten we daarbij tege­lijk bid­den om een goede op­vol­ger. Dat de Heer zijn Kerk zal gelei­den naar een goede en gezegende toe­komst.

Heer, geef onze paus Fran­cis­cus de eeuwige rust en het eeuwig licht verlichte hem. Moge hij rusten in vrede!

+ Bis­schop Johannes Hendriks

overzicht van bijdragen:
maandag, 30 juni 2025Eropuit...
zaterdag, 26 april 2025Grazie Santo Padre
donderdag, 20 februari 2025Als je gedoopt gaat worden
donderdag, 23 januari 2025Twee concilies centraal in dit Jubeljaar
donderdag, 19 december 2024Pelgrims van hoop?
dinsdag, 1 oktober 2024Het rozenkransgebed
donderdag, 1 augustus 2024Brood uit de hemel
donderdag, 6 juni 2024Op bezoek bij de paus
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose