Bisdom Haarlem-Amsterdam










80 Jaar Vrijheid - Volendam

gepubliceerd: dinsdag, 15 april 2025

Op 25 meter afstand van de St. Vin­cen­tius­kerk is een her­den­kings­mo­nu­ment. En een tweede monu­ment op 200 meter afstand waar elk jaar op 4 mei bloemen gelegd wor­den.

1) Plaquette

PlaquetteDit monu­ment, een Plaquette, is een her­in­ne­ring voor de inwoners van Volen­dam aan de Tweede Wereld­oor­log. (Doolhof 76)

Tekst op de Plaquette:

HIER VIEL
JAN TOL
NEERGESCHOTEN DOOR
DE GRÜNE POLIZEI
10 AUGUSTUS 1941

Jan Tol "Bolletje" 1906 - 1941

Was vlak voor de oorlog in beroep bij het bere­den corps van de marechaussee. Hij was in afwach­ting van zijn pro­mo­tie tot adjudant. Na de overgave van Neder­land werd het corps ontbon­den en zat hij thuis. Hij ont­ving wacht­geld, maar had geen perspectieven. Jan kon de capitulatie en bezet­ting slecht ver­werken. Hij had plannen om naar Engeland uit te vluchten. Echter zijn kin­de­ren (Kees, Ton en Jaap) en vrouw Sjaantje Hunnego kon hij nog niet achterlaten.

In de week van 11 au­gus­tus was het gezin voor een paar dagen in Volen­dam voor een familiereünie. In Volen­dam kreeg hij te horen dat een week daarvoor Volen­dam was gestraft na een kleine opstand tegen de Victorieplakkers uit Mon­nic­ken­dam Zo was er een avondklok inge­steld en werd er voor een paar weken vijf­tig mili­tai­re poli­tie­agen­ten (Grüne Polizei en soldaten) inge­kwar­tierd in Hotel Spaan­der. Diegene die vanaf het speruur werd aan­ge­trof­fen, zelfs op het eigen achtererf of voor een open raam, werd opgepakt. Als straf moest men in hotel Spaan­der tegen de wand staan, meestal met wat zwaars in de han­den.

Op zon­dag 10 au­gus­tus was Jan Tol aan het biljarten met agent Siem Beemsterboer, oudkorporaal bij de marechaussee) in Hotel Spaan­der, waar ook de soldaten zaten die '’s avonds het naleven van het uit­gaans­ver­bod moesten controleren. Ook met de soldaten werd er gebiljart en gepraat met af en toe een drankje. Tegen achten werd ieder­een gewaar­schuwd om naar huis te gaan. Maar ondanks de waar­schu­wingen van de soldaten, van zijn vriend Siem en zijn zus Jannetje (werk­zaam in het hotel) bleef Jan daar rond­han­gen.

Uit­ein­de­lijk heeft Jan wel het hotel vlak voor tijd besloten om naar zijn logeer­a­dres te gaan. Niet veel later zagen de soldaten in het hotel een man voor de ramen staan die uit­da­gend zwaaide, lange neuzen maakte en gekke bekken trok. Vier Duitsers zijn achter hem aan­ge­gaan. Een wilde achter­vol­ging ontstond er op het Doolhof, waarbij Jan Bolletje die daar geboren en getogen was, gebruik maakte van de veel steegjes, bui­tentoiletten en kolenhokken, totdat hij, twin­tig meter van de ouder­lijke woning, dode­lijk werd getroffen. Bij de schou­wing zagen de Duitse soldaten pas wie ze had­den neergeschoten. Enkele dagen later zijn een aantal soldaten, waar­on­der de schutter op con­do­lean­ce­be­zoek gegaan. Ze ver­tel­den van het misverstand en betuig­den hun spijt. De moe­der van Jan Tol, Ant Mol zou gezegd hebben: "och, als het hem nu niet zou over­ko­men, dan was het later wel gebeurd: hij kon de nederlaag en de bezet­ting niet verkroppen."

Kort na deze gebeur­te­nissen werd de avondklok inge­trok­ken. Echter had de dood van Jan Tol zijn effect op de bevol­king niet gemist. Hein Schil­der (oprichter van het nu bekende bouw­bedrijf HSB) besloot, evenals de 17-jarige Nel Visser, het verzet in te gaan. Hein werd uit­ein­delijk commandant van de 25 leden tellende Knokploeg Volen­dam. Nel Visser werd voor die­zelfde Knokploeg koerier. Sper­tijd werd in 1943 weer opnieuw inge­steld door de Duitsers.

2) Monu­ment voor de gevallenen

Monument voor de gevallenenHet ‘monu­ment voor de gevallenen’ in Volen­dam (ge­meen­te Edam-Volen­dam) herinnert aan de Volen­damse en Edamse mili­tai­ren die tij­dens de koloniale oorlog in Indonesië (1945-1949) zijn omge­ko­men. Daar­naast is het monu­ment een teken van dank­baar­heid voor hen die wel behou­den terug­keer­den. De namen van de vier oorlogsslacht­of­fers lui­den:

Kees Schil­der, Klaas Schil­der,
Kees Visser en Kees Zwarthoed.

Ont­hul­ling

Het monu­ment is ceremonieel ont­huld op 8 ok­to­ber 1950. De inze­ge­ning werd verricht door Pastoor Langen­dijk in aanwe­zig­heid van vice-admiraal Doorman en hoofdaal­moe­ze­nier Croonen­berg



Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 15 april 2025Herdenkingsmonumenten WO II
dinsdag, 15 april 2025Koepelkathedraal tijdens de Tweede Wereldoorlog
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Westbeemster
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Nes aan de Amstel
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Koepelkerk Hoorn
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Joannes de Doperkerk Hoofddorp
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - OLV ter Nood Heiloo
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Spanbroek
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Dionysiusparochie Heerhugowaard
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Bonifatiuskerk Graft - De Rijp
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Egmond aan den Hoef Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Mariakerk Bussum Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Bonifatiuskerk Zaandam Fotoreportage Video
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Vredeskerk Amsterdam Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Zuidschermer
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Hofkerk Amsterdam Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Amstelveen Fotoreportage



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose