Bisdom Haarlem-Amsterdam










80 Jaar Vrijheid - Dionysiusparochie Heerhugowaard

De H. Dionysiusparochie verloor zijn klokken

gepubliceerd: dinsdag, 15 april 2025
foto: Parochiearchief
Pastoor Charles F.J.M. de Meulder van de H. Dionysiusparochie Heerhugowaard 1943 bij de drie uit de toren getakelde luidklokken.
Pastoor Charles F.J.M. de Meulder van de H. Dionysiusparochie Heerhugowaard 1943 bij de drie uit de toren getakelde luidklokken.

Tijdens de Tweede Wereld­oor­log kreeg Duits­land een groot te kort aan grond­stof­fen voor de wapen­in­dus­trie, o.a. aan koper en tin, deze metalen zitten in brons waar klokken van gemaakt zijn. De bezetter veror­dende dat de klokken uit de kerktorens wer­den gehaald.

De Duitse over­heid klokken classifi­ceerde in de typen A, B, C en D. De typen C en D vielen onder his­to­risch waarde­volle klokken, terwijl de typen A en B on­mid­del­lijk moesten wor­den afge­ge­ven. Onder deze laatste cate­go­rie vielen ook de klokken van de H. Dio­ny­sius en de andere Heer­hu­go­waardse kerken.

(Uit NRC.nl) De Limburgse N.S.B.-er, aannemer P.J. Meulen­berg, haalde op 22 sep­tem­ber 1942 de eerste klok naar bene­den, uit de toren van de rooms-katho­lieke kerk van Hoens­broek. Daarna trok Meulen­berg, al gauw ‘Klokken-Peter’ genoemd, het hele land door. Door zijn toedoen wer­den tussen sep­tem­ber 1942 en ok­to­ber 1943 6700 kerk- en beiaard­klok­ken verwij­derd, waar­van er door de Duitsers 4660, met een ge­za­men­lijk gewicht van 1918 ton, wer­den omgesmolten tot wapentuig.

Pastoor Charles F.J.M. de Meul­der beschrijft zijn H. Dio­ny­sius­klok­ken.

Op 11 februari 1943 schrijft hij als voor­zit­ter in het ver­slag van pa­ro­chie­bestuur. Onder­staande is woor­de­lijk uit het ver­slag over­ge­no­men:

Van het weg­ne­men van drie luid­klok­ken uit onze kerktoren is een protocol opge­steld geteekend door voorz. en secr. v/h kerk­bestuur, alsmede een tweede dat moet getekend wor­den door de uit­voer­ders van dat werk, door de Duitsche instantie aan­ge­steld.

De klokken zijn genaamd:

ST. DIONYSIUS, dia­me­ter gemeten aan de slagrand. Diameter 101 cm. Hoogte 1,01 m. Gewicht 640 kilogr.

ST. JOANNES BAPTISTA, Diameter 80 cm. Hoogte 80 cm. Gewicht 250 kilogr.

ST. MARGARETHA VIRGO MARTYR, Diameter 67 cm. Hoogte 67 cm. Gewicht 210 kilogr.

Ze zijn gegoten door A.D. van Bergen te Heili­gerlee in 1869.
Ze zijn ge­schon­ken door Jan Bijvoet en Grietje Scher­mer­horn onder den statiën der kerk Past. Hub. Theod. Van Deijl, 5 sept. 1869

(ondertekend door) Past. Charles J.M. de Meul­der vz. en D. Wijncker secr.

In boven­staande omschrijft pastoor de Meul­der, op last van de Duitse bezetter, de drie klokken uit 1869 die toen al 74 jaren in de toren van de oude Dio­ny­sius­kerk hebben gehangen. Ze moeten in of rond maart 1943, net als in de omliggende kerken, ingevor­derd zijn.

En de andere Heer­hu­go­waardse kerken?

Ook die had­den met de klokkenroof te maken en zaten ook zon­der hun luidklok(ken). In 1943 heeft de pastoor A. Hendriks van de H. Familie­kerk uit de Noord een soortge­lijk rapport moeten sa­men­stel­len (zie 75 jaar H. Hart van Jezus­kerk, blz.29 pa­ro­chie­boekje 1985). Dat rapport is op 23 maart 1943 ondertekend door de Neder­lan­der P.J. Meulen­berg (al eer­der genoemd hier in dit verhaal) uit Heerlen, een N.S.B-er aannemer, die op last van de bezetter in heel Neder­land de klokken moest opeisen. Het klokje van de pa­ro­chie de Heilige Familie in Heer­hu­go­waard ‘ t Kruis werd op 24 maart 1943 door zes man uit de toren gehaald. De klokken van de Ned. Herv. Kerk in Veen­hui­zen en van de ge­re­for­meer­de kerk aan de Stationsweg wer­den ook gevor­derd.

Wat is er gebeurd met de Heer­hu­go­waardse klokken?

Onze H. Dio­ny­sius­kerk heeft zijn eigen klokken uit 1869 nooit meer terug­ge­kre­gen. De H .Familie kerk in ’t Kruis kreeg zijn oude klok niet terug. Eeen nieuwe klok kwam er in de­cem­ber 1947 voor terug en werd inge­ze­gend door deken Jacobs. Ook de H. Hart van Jezus­kerk uit de Noord heeft zijn klok moeten ver­vangen.

Met de klok van de Ge­re­for­meer­de kerk aan de Stationsweg liep het anders af. De gevor­derde klok werd ver­voerd met andere klokken per schip over het IJsselmeer. Echter, dat schip zonk daar op zijn reis naar Duits­land. Na de oorlog werd het schip boven water gehaald waarna de klok zijn weg terug vond, terug naar de toren van Ge­re­for­meer­de kerk aan de Stationsweg. De klok van de Ned. Hervormde ge­meen­te aan de Middenweg, die in de 17e eeuw werd gegoten voor de ge­meen­te Culemborg door de bekende klokkengieter Hemony, werd in Gro­nin­gen ontdekt en werd weer terug­ge­bracht naar Heer­hu­go­waard. De uit de 15e eeuw stammende klok genaamd ‘St. Dio­ny­sius’ uit de Neder­lands Hervomde Kerk van Veen­hui­zen is terug­ge­von­den in Gro­nin­gen. De klok is in die tijd gemerkt met een grote witte letter P. Dat betekende dat zo’n klok niet zon­der meer werd omgesmolten van­wege de his­to­rische waarde. De klok is nog altijd te bewon­de­ren in de klokken­stoel naast de kerk in Veen­hui­zen. In de zomer is de klokken­stoel iedere zon­dag­mid­dag open voor publiek.

In Veen­hui­zen ontstond in de mid­del­eeuwen rond 1450 na Christus al een katho­lieke ge­meen­schap met als pa­ro­chie­pa­troon de H. Dio­ny­sius. Na de oorlogs­ja­ren brak voor de kerk­besturen een enorme woelige tijd aan. Ieder­een wilde het zijne doen om zo snel moge­lijk die ellen­dige periode te ‘vergeten’ en terug te keren naar het dage­lijkse leven. Dat wil­den de pa­ro­chie­besturen ook, terug naar het mooie ker­ke­lijke leven. Kolen voor de verwar­ming waren nodig maar de klokken mochten ook niet ont­bre­ken. Het pa­ro­chie­bestuur van de H. Dio­ny­sius zal zeker alles in het werk hebben gesteld om hun drie klokken terug te krijgen. Helaas de klokken uit 1869, ge­schon­ken door Jan Bijvoet en Greetje Scher­mer­horn zijn niet meer in Heer­hu­go­waard terug­ge­keerd.

Er zijn in heel Neder­land zo’n 6500 klokken verdwenen uit hun toren, waar­van er 4700 voor­goed verloren gingen. Na het einde van de oorlog wer­den klokken die nog niet waren omgesmolten terugge­ge­ven. Dit was echter niet altijd moge­lijk van­wege de gebrekkige verantwoor­ding en admi­ni­stra­tie.

Aanvraag van de nieuw klokken voor de H. Dio­ny­sius

In het archief van onze pa­ro­chie vin­den we delen terug over de com­mu­ni­ca­tie met het bisdom en de firma die de nieuwe klokken ver­zorgt. Het pa­ro­chie­bestuur ont­vangt enkele jaren na de oorlog, op 25 mei 1947, de Bis­schop­pe­lijke machti­ging om de drie geroofde klokken te ver­vangen door drie nieuwe exemplaren. In dat ver­slag van het pa­ro­chie­bestuur staat woor­de­lijk: September 1947, dat er inzage wordt ver­zocht in de offerte van de klokkenfirma Jongerius, het dage­lijks bestuur wordt gemach­tigd deze zaak ver­der af te werken.

Bijna twee jaar later zijn de klokken opnieuw onder de aan­dacht van het pa­ro­chie­bestuur. 3 mei 1949 in het ver­slag van het pa­ro­chie­bestuur wordt het volgende woor­de­lijk vermeld: Weer juist mede­de­ling van de firma Jongerius dat de klokken gereed zijn en deze week wor­den afgezon­den. Vijf dagen later, op 8 mei 1949 zijn de klokken gearri­veerd en op 5 juni 1949 wor­den de klokken tij­dens het plech­tig Lof gewijd.

De nieuwe klokken (1949)

De gieter van de klokken is Van Bergen te Heili­gerlee. De klokken zijn geleverd via Jongerius te Amersfoort in 1949.

  • Grote luid- en slagklok: Diam. 103 cm., Gewicht: ong. 690 kg., naam: S.DIONYSIUS, tekst: VAN BERGEN HEILIGERLEE JONGERIUS AMERSFOORT 1949
  • Midden luidklok Diam. 81,5 cm., Gewicht: ong. 360 kg., naam: JOANNES BAPRISTA tekst: VAN BERGEN HEILIGERLEE JONGERIUS AMERSFOORT 1949
  • Kleine luidklok Diam. 66,5 cm., Gewicht ong. 280 kg., naam: MARGARETHA VIRGO MARTYR tekst: VAN BERGEN HEILIGERLEE JONGERIUS AMERSFOORT 1949

De klokken zijn in 1964 vanuit de oude toren in de nieuwe toren gehangen.

Tot slot

Pastoor Charles F.J.M. de Meul­der heeft nooit kunnen vermoe­den dat pas zes jaar na het door hem opge­steld protocol, geheel nieuwe klokken met precies dezelfde namen weer terug zou­den keren in de toren van de St. Dio­ny­sius.

Het volk bijeen roepen!

Het gezegde: hij heeft wel de klok horen lui­den maar weet niet waar de klepel hangt, kennen de meeste mensen wel. Maar als zij weten waar de klepel hangt is het de vraag of zij weten waarom de klok slaat. Het gebruik om mensen op te roepen voor de dienst is net zo oud als de kerk zelf en er onlosmake­lijk mee verbon­den. In het Oude Testa­ment krijgt Mozes in Numeri 10: 1-10 opdracht instru­menten te maken om signalen te geven om het volk bijeen te roepen. Mis­schien kunt u dit zelf eens opzoeken in de Bijbel.


Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 15 april 2025Herdenkingsmonumenten WO II
dinsdag, 15 april 2025Koepelkathedraal tijdens de Tweede Wereldoorlog
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Westbeemster
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Volendam
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Nes aan de Amstel
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Koepelkerk Hoorn
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Joannes de Doperkerk Hoofddorp
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - OLV ter Nood Heiloo
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Spanbroek
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Bonifatiuskerk Graft - De Rijp
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Egmond aan den Hoef Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Mariakerk Bussum Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Bonifatiuskerk Zaandam Fotoreportage Video
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Vredeskerk Amsterdam Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Zuidschermer
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Hofkerk Amsterdam Fotoreportage
dinsdag, 15 april 202580 Jaar Vrijheid - Amstelveen Fotoreportage



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose