80 Jaar Vrijheid - Amstelveen

In de Titus Brandsma kerk Amstelveen bevindt zich as van overledenen uit concentratiekamp Dachau. In de Urbanuskerk Amstelveen-Bovenkerk hebben we een ‘moffenhuisje’. Het Duitse leger gebruikte deze ruimte om Schiphol in de gaten te kunnen houden. Het huisje, kacheltje en de twee stoeltjes staan er nog steeds. Oorspronkelijk was het een ruimte voor de klokkenbediening.
Duits gebruik van de toren in de oorlog
In de toren is een kleine houten ‘cabine’ met ramen te zien, het zogenaamde 'moffenhok'. Het hok stond er echter al vóór de oorlog, toen heeft het dienst heeft gedaan als kast voor het klokken-uurwerk voordat dit naar beneden verplaatst werd.(nu bij het torenmuseum)
Nadat het uurwerk naar beneden verplaatst was heeft het tijdens de mobilisatie 1939-1940 nog dienst gedaan als een plek waar de Nederlandse soldaten van het 8e bataljon luchtdoel artillerie afd. 14 konden zitten als ze de toren gebruikte als uitkijkpost. Ook het Duitse leger heeft hier gebruik van gemaakt, want vanaf de hoge toren is het zicht uitstekend en zo konden de soldaten vooral Schiphol in de gaten houden. Zij zaten daar dag en nacht op twee stoeltjes die er nu nog staan, met een klein potkacheltje.
Uiteraard was het wacht zitten, vooral in koude winters, voor de soldaten geen pretje. De uren en dagen tot aflossing van de wacht werden nauwkeurig bijgehouden met kleine, nog steeds zichtbare, streepjes op de zijkant van het ‘moffenhok’.
In het lood van de toren zijn nog namen van het Nederlandse bataljon gevonden, ook van enkele Duitsers die hier gezeten hebben.
Tekst uit het boek St. Urbanuskerk Bovenkerk.(ISBN 978-90-827744-0-5)
Foto's zijn gemaakt door Paul Betgem