Bisdom Haarlem-Amsterdam









‘Samen op weg als vrienden van de verrezen Heer’

Verslag van de synode

gepubliceerd: woensdag, 16 oktober 2024
Verslag van de synode

Mgr. mr. drs. Th.C.M. Hoogen­boom neemt deel aan de tweede zit­ting van de 16e gewone algemene Bis­schop­pen­synode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio.’ Hal­ver­wege het synode­tra­ject deelt hij in een aantal per­soon­lijke notities en foto’s zijn erva­ringen tot nu toe.

An­der­halve dag vakantie!

Het is nu zater­dag­mid­dag 12 ok­to­ber en de leden van de synode hebben na een intensieve week van ‘gesprekken in de Geest’ een mid­dagje vrij! De synodekalen­der spreekt zelfs van ‘vakantie’ op zater­dag­mid­dag en zon­dag ... Toen de voor­zit­ter van het synode­secre­ta­riaat kar­di­naal Grech van­mor­gen in de synode-aula (genoemd naar de heilige paus Paulus VI) aan­kon­dig­de dat we zelfs een kwar­tiertje eer­der zou­den stoppen, juichten de synodele­den als school­kin­de­ren zo uit­ge­la­ten.

De synode wordt gevierd

Ik ben nu ruim twee weken in Rome, maar ik heb het gevoel dat ik hier al een half jaar ben. Op zon­dag 29 sep­tem­ber begon de tweede zit­ting van de 16e gewone algemene Bis­schop­pen­synode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio’ met een ope­nings­mis op het Sint Pieters­plein. En dat laatste is veelzeggend, want de synode wordt immers gevierd, is heilige li­tur­gie met als hoofdrolspeler de Heilige Geest. De voor­zit­ter van het Synode­secre­ta­riaat, kar­di­naal Grech, noemde de aula die is genoemd naar de heilige paus Paulus VI heilige grond, waar de synodele­den uit eerbied als het ware hun schoenen moeten uittrekken om te luis­te­ren naar de inge­vingen van de Heilige Geest en naar elkaar. “Maria is de Maagd die luistert,” schreef de heilige paus Paulus VI in zijn apos­to­lische exhor­ta­tie ‘Marialis cultus’ uit 1974 (nr. 17). De Maria-icoon die de aula van de synode siert, herinnert ons aan de ‘Madonna Synodale’ die ons voorgaat in het spreken met en luis­te­ren naar God en elkaar in kracht van de Heilige Geest.

Verslag van de synode

Een twee­daag­se retraite in Vati­caan­stad

De tweede zit­ting van de synode begon net zoals vorig jaar met twee dagen van inkeer en be­zin­ning onder lei­ding van Father Timothy Radcliffe OP, de voor­ma­lige magister-generaal van de Orde van de Predikheren (oftewel Dominicanen), die in zijn witte pij zeer opvalt temid­den van de deel­ne­mers aan de synode. Overigens werd vorige week bekend dat paus Fran­cis­cus op 8 de­cem­ber aan­staande ook pater Radcliffe kar­di­naal zal creëren. Toen ik hem daarover sprak en hem fe­li­ci­teerde, zei pater Radcliffe dat zijn mede­broe­ders er wel voor zorgen dat hij niet naast zijn schoenen zal gaan lopen. Met zijn typisch Engelse gevoel voor humor zei hij: “Mijn mede­broe­ders maken grappen over mij en vragen of ik als kar­di­naalrode sokken zal gaan dragen...”

De inlei­dingen van pater Radcliffe waren telkens weer zeer het be­luis­te­ren waard, met name van­wege zijn werk­wij­ze: uit­gaande van een tekst uit het Evan­ge­lie volgens Johannes nam hij zijn gehoor mee in een boeiend verhaal waarin diepe gedachten wer­den afgewisseld met een schat aan per­soon­lijke belevenissen met een niet zel­den anekdo­tisch karakter.

Op de eerste dag gaf pater Radcliffe een inlei­ding onder de titel: ‘Opstan­ding: zoeken in het duister’. Pater Radcliffe nodigde ons uit om te gaan staan in de bijbelse sandalen van Maria Magdalena, van de apostel Petrus en de apostel Johannes die alle drie op zoek gaan naar Jezus die zij zo liefhad­den. En dan zegt pater Radcliffe: “Ieder zoekt op zijn eigen manier naar de Heer; ieder heeft zijn eigen manier van lief­heb­ben en ieder zijn eigen leegte. Elk van deze zoekers heeft zijn eigen rol in de dageraad van hoop. Er is geen rivali­teit. Hun weder­zijdse af­han­ke­lijk­heid belichaamt het hart van de synodali­teit. Ieder van ons kan zich met minstens één van hen iden­ti­fi­ceren. Wie ben jij?” Met deze ind­ringende vraag zette pater Radcliffe mij en naar ik weet veel andere synode­deel­ne­mers zeker aan het denken.

Verslag van de synode

Een vreug­de­vol weerzien; de synodale reünie

Heel veel synodele­den die ik vorig jaar tij­dens de eerste zit­ting van de synode binnen en buiten de synode-aula heb leren kennen, mocht ik in harte­lijke ont­moe­tingen terugzien. Velen ver­tel­den mij dat zij in no­vem­ber vorig jaar terug­ko­mend in Nigeria, Indonesië, Canada, België, Zuid-Afrika of waar dan ook hebben getracht om met veel en­thou­sias­me het spreekwoor­de­lijke synodale vuur aan te steken, aan te wakkeren. Veel tijd was er niet, maar zoals in de Katho­lie­ke Kerk in Neder­land het synodaal proces op nogal wat plaatsen kleinere of grotere stappen maakte, zo gebeurde dat we­reld­wijd ook. Als ik ver­telde over onze Lande­lijke Werk­groep Synodali­teit en wat die werk­groep in de afgelopen maan­den heeft gedaan (ik denk aan de publi­ca­tie van de handlei­ding voor het ‘gesprek in de Geest’), vond ik vaak een aan­dach­tig gehoor.

“Ik noem u geen die­naars meer ... maar u heb Ik vrien­den genoemd” (Joh. 15, 15)

Verslag van de synode

Als ik nadenk over een rode draad die ik in de afgelopen twee weken heb ontdekt in het synodaal samen­zijn rond paus Fran­cis­cus (hij is bij veel zit­tingen per­soon­lijk aanwe­zig), dan komt mij het Bijbelse beeld van de vriend­schap voor ogen, waar­van ik denk dat het raakt aan het wezen van een synodale missio­naire Kerk. Jezus zegt tot zijn leer­lin­gen: “Ik noem u geen die­naars meer ... maar u heb Ik vrien­den genoemd” (Joh. 15, 15). Hij roept ons op tot vriend­schap met Hem en met elkaar. De synodale Kerk als ge­meen­schap van gedoopten rond de verrezen Heer is zo beschouwd een oefen­plaats voor groei in gees­te­lij­ke vriend­schap met de Heer en daar­mee met elkaar. In een synodale missio­naire Kerk gaat het om het weven en cultiveren van ban­den van vriend­schap met de Heer en met elkaar. Het Instru­mentum Laboris (het werk­do­cu­ment dat de leidraad is voor de synodale gesprekken) maakt het dui­de­lijk met een prach­tig beeld: “De heilige Au­gus­ti­nus beschrijft het chris­te­lijke leven als een ge­za­men­lijke pelgrims­tocht, als een samen op weg gaan naar God toe, niet met onze voeten, maar met genegen­heid” (Instru­mentum Laboris, inlei­ding).

Wat ik steeds zo opmer­ke­lijk vind in de ont­moe­tingen met andere synodele­den in en buiten de synode-aula, is die on­der­lin­ge genegen­heid waarover de heilige Au­gus­ti­nus spreekt. Die maakt dat de drempel om met elkaar in gesprek te komen heel laag is, ook als je elkaar niet of nau­we­lijks kent. Dit maakt het moge­lijk om met elkaar te spreken en naar elkaar te luis­te­ren met een ver­trouwe­lijk­heid en welwillend­heid die normaliter eigen is aan langdurige vriend­schappen. Naarmate de synode vor­dert, proef ik iedere dag een beetje meer een gedeeld, diep besef van vriend­schap­pe­lijke ver­bon­den­heid met de Heer en met elkaar. Dat geldt voor de ont­moe­ting aan het altaar van de Heer (iedere morgen om 07.00 uur), tij­dens de ‘gesprekken in de Geest’ aan de ronde tafels in de synode-aula en tij­dens de maal­tij­den.

Som­mi­ge ont­moe­tingen blijven mij extra bij. En die ont­moe­tingen geschie­den niet alleen aan de inmiddels beroemde 36 tafels in de synode-aula. Ik sprak vorige week tij­dens een koffiepauze met de jon­ge­ren­werkster van het Rooms-Katho­lie­ke aarts­bis­dom Moskou. Een jonge vrouw die ik vorig jaar heb leren kennen en die met haar bis­schop aan de synode deelneemt. Zij ver­telde mij hoe zij zich inspant om in een heel moei­lijke situatie iets te maken van de vie­ring van het Heilig Jaar 2025. “We willen in Rusland in 2025 pelgrims van hoop zijn,” zo zei ze terwijl zij haar tranen nau­we­lijks kon be­dwin­gen.

Een fees­te­lij­ke ge­dach­te­nis!

Verslag van de synode

Laat ik dit ver­slag lichtvoe­tig ein­digen: na­tuur­lijk is er ook nog leven buiten de synode-aula. Op 4 ok­to­ber, de dag waarop de Kerk de li­tur­gische ge­dach­te­nis van de heilige Fran­cis­cus van Assisi viert, hebben we in de synode-aula ‘Tanti auguri a te’ (‘Happy Birthday’) gezon­gen voor paus Fran­cis­cus, die daar zicht­baar van genoot. (Foto link: de paus in de synode-aula) ‘s Avonds tij­dens de cena (het avondeten) besloot een aantal Afrikaanse en Indonesische bis­schop­pen en ook ik dat de aarts­bis­schop van Salz­burg, mgr. Franz Lackner, een Fran­cis­caan, het op de ge­dach­te­nis van de heilige Fran­cis­cus aan zijn stand verplicht was om ons te trak­te­ren op een echt Ita­li­aans ijsje. Dat was eer­lijk gezegd niet een erg synodaal besluit; de aarts­bis­schop werd door zijn collega-bis­schop­pen eigen­lijk een beetje ge­dwon­gen maar rea­geerde lachend. En zo togen we na het avondeten met een hele groep bis­schop­pen naar een naburige ‘gela­te­ri­a’ om daar de ge­dach­te­nis van de heilige Fran­cis­cus, patroon van Italië, ook in­for­meel te vieren. Aldus werd de broe­der­schap onder bis­schop­pen, afkoms­tig van diverse continenten, beves­tigd en ver­sterkt tij­dens het eten van ijsjes betaald door die arme fran­cis­caanse aarts­bis­schop. Deze kreeg zijn ijsje trouwens gratis van de ijscoman...

“La Vergine in Ascolto”, de luis­te­rende Maagd Maria

Zojuist heb ik mijn zon­dagspreek voor­be­reid want zon­dag mag ik de heilige Mis vieren in de Friezen­kerk (zie onder de foto van de be­tref­fen­de vie­ring), waar ik al sinds mijn studie­tijd in Rome (1998-2001) graag kom. Zo meteen ga ik naar het Sint Pieters­plein, waar elke zater­dag in de maand ok­to­ber een licht­pro­ces­sie met rozen­krans­ge­bed is (foto van het rozen­krans­ge­bed voor de vrede met paus Fran­cis­cus). Daar zal ik ook zeker weer broe­ders en zusters treffen die ik ken uit de aula van de synode even ver­derop. We zullen bid­den voor de vrede en om zegen over de synode op voor­spraak van “la Vergine in Ascolto”, de luis­te­rende Maagd die ons zacht­moe­dig maar met aan­drang aanspoort om te luis­te­ren naar haar Zoon.

In een volgende bijdrage zal ik wat meer ingaan op enkele on­der­wer­pen die tij­dens de ‘gesprekken in de Geest’ aan de synodetafels aan de orde komen.

(foto's: Mgr. Hoogen­boom)

Verslag van de synode


Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 29 oktober 2024Slotdocument synode synodale Kerk
woensdag, 23 oktober 2024Voortgang synode
dinsdag, 24 september 2024Mgr. Hoogenboom spreekt met de pers Video
dinsdag, 9 juli 2024Instrumentum Laboris Synode 2024
dinsdag, 21 mei 2024‘Luisteren naar wie niemand luistert’
vrijdag, 17 mei 2024Nederlandse synthesedocumenten naar Rome
vrijdag, 17 mei 2024Afsluiting synodale gesprekken
vrijdag, 16 februari 2024Landelijke handreiking voor synodale gesprekken
donderdag, 1 februari 2024Vervolgtraject bisschoppensynode
woensdag, 1 november 2023Synoderapport
dinsdag, 31 oktober 2023Verslag synode door Mgr. Hoogenboom Video
woensdag, 18 oktober 2023Blik achter de schermen van de synode
dinsdag, 10 oktober 2023Together - Op reis voor de oecumene
donderdag, 21 september 2023‘Hoofdpersoon synode is de Heilige Geest’ Video
donderdag, 21 september 2023‘Zonder gebed geen synode’
donderdag, 22 juni 2023Werkdocument synode 2023-2024
vrijdag, 19 mei 2023Nederlandse vertaling slotdocument Praag
dinsdag, 16 mei 2023Wereldwijd gebed voor synode
woensdag, 19 april 2023Volgende fase Synode over synodaliteit
donderdag, 23 februari 2023Continentale synode in Praag



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose