Wereldmissiedag - Ga en nodig iedereen uit
Pausboodschap voor zondag 20 oktober
In de maand oktober viert de Kerk Wereldmissiemaand met de Wereldmissiedag op zondag 20 oktober. Paus Franciscus schreef hiervoor een boodschap. Daarin roept hij iedere gedoopte op om deel te nemen aan de zending van de Kerk. ‘Ga en nodig iedereen uit voor het feestmaal’ is de titel van zijn boodschap.
De titel is een citaat (vgl. Matteüs 22, 9) uit de bijbeltekst over een koning die een bruiloftsfeest geeft. Nadat de beoogde gasten de uitnodiging weigerden, zond de koning zijn dienaren naar alle drukke verkeerswegen en gaf hun de opdracht iedereen mee te nemen die ze vonden en hen uit te nodigen voor het bruiloftsmaal.
Paus Franciscus ziet in deze parabel verschillende belangrijke aspecten van de evangelisatie. Hij verbindt dit met de synodale reis van de Kerk die erop gericht is de Kerk te laten focussen op haar belangrijkste taak: de verkondiging van het evangelie.
Iedere gedoopte is geroepen
Paus Franciscus bedankt in zijn boodschap alle missionarissen die alles achter zich hebben gelaten om het Goede Nieuws overal te verkondigen, of naar die gebieden te gaan waar de Kerk pas gevestigd is. Daarnaast schrijft hij dat iedere gedoopte geroepen is deel te nemen aan de universele zending van de Kerk, zodat de Kerk voortdurend naar de kruispunten van de moderne wereld kan gaan.
Paus Franciscus roept alle gedoopten op om een nieuwe missionaire beweging te starten net als bij de dageraad van het christendom. Verwijzend naar de parabel schrijft de paus dat de dienaren de mensen moeten uitnodigen. Zij moeten dit doen met een gevoel van urgentie, maar ook met respect en vriendelijkheid, nabijheid, compassie en tederheid. Hun stijl moet Gods eigen manier van doen weerspiegelen.
De komst van de Heer is nabij
‘We weten dat de eerste missionarissen leefden vanuit de verwachting dat de komst van de Heer nabij was’, aldus paus Franciscus. Het is volgens hem ook vandaag van belang dit perspectief voor ogen te houden: ‘Terwijl de wereld ons uitnodigt voor maaltijden van consumentisme, zelfgenoegzaamheid, comfort en individualisme, roept het evangelie ons op tot de goddelijke maaltijd van vreugde, gerechtigheid en broederlijkheid in gemeenschap met God en de anderen.’
De paus noemt de eucharistie een voorafbeelding van deze maaltijd. Missie en eucharistie gaan dan ook samen. In een wereld die verscheurd wordt door verdeeldheid en conflicten “nodigt het evangelie ons met vriendelijke doch dringende stem uit elkaar te ontmoeten en te erkennen dat we broeders en zusters zijn,” aldus paus Franciscus.