Gebedsviering
Geïnspireerd door Hildegards teksten
Een dag na het Hildegardfeest in Eibingen brachten we woensdag 18 september een bezoek aan het kerkje in Bermersheim vor der Höhe, waar Sint Hildegard is gedoopt. De voorkant, de entree van dit kerkje is nog origineel en was ooit verbonden met het woonhuis van Hildegardsfamilie. In dit kerkje, dat op de zondag wordt gedeeld door de katholieke Kerk als de evangelische kerk, hadden we een mooie gebedsviering met teksten en muziek van Hildegard van Bingen.
Hildegard-gebedsviering
Wij zijn hier bij elkaar in de Naam van onze God, die wij met de heilige Hildegard mogen noemen: Schepper Vader, Mensgeworden Jezus en Levengevende Geest. Amen.
Vandaag mogen wij hier in de kerk, waar Hildegard gedoopt is, samen in gebed stilstaan bij wat Hildegard ons kan leren. De vrouw die we kennen als visionaire, componist, brievenschrijfster, gepassioneerde vrouw binnen haar kerk, maar ook zieke, dappere vrouw, die voor gerechtigheid streed, bazuin van het levende Licht.
Er zijn zo veel aspecten van deze vrouw, die ons kunnen inspireren en motiveren om zelf een diepe persoonlijk relatie met God aan te gaan.
Want wat we door alle interessante en uitdagende kanten van Hildegard niet mogen vergeten, is dat zij op de eerste plaats een vrouw was met een diep Godsgeloof. Zij stond midden in de Benedictijnse spiritualiteit, waar een relatie aangaan met God door bidden en werken, ora et labora, centraal staat.
Hildegard zag zichzelf niet als symbool. Niet voor muziek. Niet voor geneeskunde. Niet voor vrouwenrechten. Niet voor kerkhervormingen. Hildegard zag zich zelf als vertolker van haar visioenen en daar vloeiden dingen als opstaan tegen ongerechtigheid uit voort. Zij maakte daarbij geen onderscheid tussen wereldlijk gezag of kerkelijk gezag. Onrecht was onrecht. Daar stond zij tegen op. Toevallig waren de gezagdragers mannen.
Ook de ontwikkeling van een eigensoortig taalveld was niet expres, maar een uitvloeisel van haar ‘schouwen’, van hoe zij haar visioenen probeerde in taal te vatten.
Met twee liederen van Hildegard horen we een klein deel van haar spiritualiteit. Eerst luisteren we naar een korte bespiegeling op een thema, daarna lezen we een Bijbeltekst om daarna een lied van Hildegard te beluisteren. De liederen van Hildegard zijn bestemd voor de liturgie en proberen een geloofsthema te verdiepen en de te verduidelijken. Laten wij ons meevoeren in Hildegards geloofsleven, dat het ons inspiratie mag brengen...
Bidden we met haar woorden:
O helende kracht die zich een weg baant, alles doordringt U,
de hoogten, de diepten en iedere afgrond.
U bouwt en bindt alles samen.
Door U druipen de wolken, door U waaien de winden.
Door U bergt het harde gesteente water, stromen de beekjes en spruit het frisse groen uit de aarde.
U leidt ook de Geest, die uw onderricht indrinkt, naar de wijde wereld.
U blaast haar wijsheid in en met de wijsheid vreugde. Amen
Levensadem van God
Voor Hildegard was de levenskracht een heel belangrijke kracht. Zij verbond deze een-op-een met God. Zonder God is er geen leven, zonder God is er niets. Dat heeft niet alleen betrekking op de aardse Schepping, maar op alles, zowel de hemel als de aarde. Zonder God kan er niets volgens ook Hildegard. Zij heeft er een woord voor: groenkracht of groeikracht. Die kracht heeft te maken met de levensadem, die alles nodig heeft om te kunnen bestaan. De levensadem, die alles in werking zet, is vooral voor de mens van belang. De levensadem zet de mens in gang en geeft het leven, schept ruimte voor licht en liefde.
We vinden dit gedachtengoed ook in de Bijbel, in Genesis. Daar is het God, die hemel en aarde gemaakt heeft. We horen over hoe de mens gemaakt wordt, uit stof van de aarde. De levensadem is in Genesis ook dat wat de mens letterlijk het leven geeft. Wie of wat is onze levensadem?
Genesis 2, 4b-7
Toen God de Heer de aarde en de hemel maakte, waren er op aarde nog geen wilde planten en groeide er geen enkel veldgewas, want God de Heer had nog geen regen op de aarde laten vallen en er was nog geen mens om de grond te bebouwen, om het water uit de aarde omhoog te halen en de aardbodem te bevloeien. Toen boetseerde God de Heer de mens uit stof, van de aarde genomen, en Hij blies hem de levensadem in de neus: zo werd de mens een levend wezen.
O quam mirabilis est prescientia divini pectoris que prescivit omnem creaturam. |
O hoe wonderlijk is de voorkennis van de goddelijke geest die elk schepsel tevoren geweten heeft. Want toen God het aangezicht van de mens aanschouwde die hij had geschapen, heeft hij de werken van die mens in die menselijke gestalte al allemaal gezien. O, hoe wonderbaarlijk is die inblazing waarmee hij de mens zo ten leven heeft gewekt. |
De Heilige Geest
Voor Hildegard is de Heilige Geest niet precies hetzelfde als de levensadem, waar we het net over hadden. De Heilige Geest is voor Hildegard meer dan alleen het deel van de Triniteit, die leven geeft of Maria heeft overvleugeld heeft. De Geest heeft voor Hildegard heel direct te maken met Wijsheid, met een hoofdletter. Wijsheid is iets goddelijks, Wijsheid is de bron van het kennen van God.
In een van Hildegards bekendste boeken, de Scivias, wat we vertalen als ‘Ken de Weg’ geeft dit ook weer. De weg van God leren kennen, dat is waar Hildegard haar catechese zich met bijna alles opricht. Het leren kennen van de weg, daar heb je de Heilige Geest voor nodig, die de Wijsheid in het binnenste van een mens in werking zet.
Maar ook Diegene die troost, die helpt en al die kenmerken die wij uit de Schrift hebben leren kennen. Die Geest mag ons omarmen en wij mogen haar gaven ontvangen. Waar laat jij je inspireren innerlijk en uiterlijk door de Geest?
Galaten 5, 22
Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtheid, ingetogenheid.
O ignis spiritus paracliti, vita vite omnis creature, sanctus es vivifycando formas. Sanctus es unguendo periculose fractos; sanctus es tergendo fetida vulnera. O spiraculum sanctitatis, o ignis caritatis, o dulcis gustus in pectoribus et infusio cordium in bono odore virtutum. O fons purissime, in quo consideratur quod Deus alienos colligit et perditos requirit. O lorica vite et spes compaginis membrorum omnium o et o cingulum hones-tatis salva beatos. Custodi eos qui carcerati sunt ab inimico, et solve ligatos quos divina vis salvare vult. O iter fortissimum quod penetravit omnia; in altissimis et in terrenis et in omnibus abyssis tu omnes componis et colligis. De te nubes fluunt, ether volat, Tu etiam semper educis doctos per inspirationem Sapiente letificos. Unde laus tibi sit,qui es sonus laudis, et gaudium vite, spes et honor fortissimus dans premia lucis. |
O geestesvuur dat onze pleitbezorger is, leven des levens van ieder schepsel, Gij zijt heilig door het tot leven brengen der vormen. Gij zijt heilig omdat u hen zalft, die gevaarlijk gewond zijn, Gij zijt heilig omdat u de stinkende wonden afwist. O adem der heiligheid, o vuur der liefde, o zoete smaak in de borst, u doordrinkt de harten met de goede geur der deugden. Zuiverste bron waarin geschouwd wordt hoe God de heidenen ver-zamelt en de verlorenen poogt terug te vinden. O pantser des levens, hoop aller leden op eenwording en o gordel der eerbaarheid, red de gezegenden. Behoed hen die gekerkerd zijn door de vijand en maak de ge-boeiden los, de heilige kracht wil hen redden. O rotsvast pad, dat in alles is doorgedrongen in de hoogste plaatsen en in de vlakten en in alle afgronden vormt en verenigt Gij allen. Uit U drijven de wolken, jagen de ijle luchten voort, druipen de stenen van vochtigheid, voeden de wateren de beken en dampt de aarde van groene vruchtbaarheid. Ja zelfs leidt u altijd de wijzen die verblijd zijn door de inblazingen der wijsheid. Daarom zij u de lof die zelf de klank des lofs zijt en de vreugde des levens, hoop en krachtige eer |
Tot slot
Hildegard is, zoals gezegd, een vrouw met een diepe verbondenheid met God. Zij liet zich door haar visioenen richtingen op leiden die vooruitstrevend waren voor haar tijd en nog steeds actueel voor onze tijd. Haar religieuze teksten met en zonder muziek kunnen voor ons een blijvende bron van inspiratie zijn.
Vragen wij Gods zegen over wat er in ons door ons samenzijn hier in werking is gezet op voorspraak van de Heilige Hildegard.
Gerelateerde nieuwsberichten | ||
zaterdag, 21 september 2024 | Pelgrimsreis naar Hildegard - Deel II | |
woensdag, 18 september 2024 | Pelgrimsreis naar Hildegard | |
maandag, 2 september 2024 | Hildegard van Bingen als bazuin van het levende licht | |
zaterdag, 17 augustus 2024 | Laatste kans om mee te reizen naar Hildegard | |
vrijdag, 19 juli 2024 | Sint Hildegard en haar goddelijke muziek | |
vrijdag, 21 juni 2024 | Lezersreis naar Hildegard van Bingen | |
donderdag, 20 juni 2024 | Sint Hildegard | |
maandag, 27 mei 2024 | De erfenis van Hildegard | |
dinsdag, 14 mei 2024 | Hildegard van Bingen |