Eenheid met de paus: wel primaat, geen suprematie
Willibrordlezing door Syrisch-orthodoxe Aartsbisschop
Z. Em. Mor Gregorios
Aartsbisschop Polycarpus, de hoogste prelaat van de Syrisch-orthodoxe kerk in Nederland, heeft geen moeite met het primaat van de paus, maar wel met zijn suprematie. Dat betoogde de aartsbisschop maandag tijdens de maandelijkse Willibrordavond in De Tiltenberg in Vogelenzang.
De Willibrordlezing op De Tiltenberg werd deze maand (afgelopen maandag) gehouden door Zijne Eminentie Mor Gregorios Juhanun Ibrahim, Syrisch Orthodox Aartsbisschop van Aleppo, de tweede stad van Syrië. Ook waren aanwezig de Nederlandse aartsbisschop Polycarpus van de Syrisch Orthdoxe christenen, pater Antonios Saliba, Syrisch Orthdox pastoor van Amsterdam en enkele priesters en gelovigen van deze oude Kerk, die in zeer goede relatie en grote eenheid staat met het bisdom Haarlem-Amsterdam en de katholieke kerk in het algemeen.
Mor Gregorios sprak in zijn lezing over de oecumenische relaties met de Rooms-Katholieke Kerk: veel obstakels zijn al overwonnen. Het concilie van Chalcedon (451) dat eeuwenlang een struikelblok leek, verdeelt de oude Oosterse kerken en de Romana niet meer sinds een gezamenlijke geloofsbelijdenis van de syrisch-orthodoxe patriarch en de paus in 1984.
v.l.n.r. rector J. Hendriks, mgr. J. Punt
Mor Polycarpus en Mor Gregorios
Het moeilijkste punt is het primaat van de paus en met name de jurisdictie over de universele Kerk. Aartsbisschop Polycarpus vulde hier aan dat hij het primaat maar niet een suprematie van de paus kon erkennen. Bij de lezing was ook de bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. dr. J.M. Punt, aanwezig, die met de Aartsbisschop samenwerkt met het oog op het bereiken van eenheid onder alle christenen inzake de paasdatum. Rector Hendriks beloofde de Aartsbisschop bijzonder gebed voor de eenheid van de christenen en voor een goede en rechtvaardige oplossing voor de moeilijke situatie waarin de christenen in het midden-oosten op dit moment verkeren.