Pausboodschap Werelddag van de kinderen
Zaterdag 25 en zondag 26 mei
Op zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024 wordt in Rome en in de Rooms-Katholieke Kerk wereldwijd de allereerste Werelddag van de Kinderen gevierd. Deze dag werd door de paus aangekondigd op 8 december 2023, op het hoogfeest van Maria Onbevlekt Ontvangen. Paus Franciscus schreef ook een boodschap voor deze dag met als thema: ‘Zie, Ik maak alle dingen nieuw’.
Tijdens de Wereldkinderdag worden duizenden jongens en meisjes uit de hele wereld in Rome verwacht. Het idee is afkomstig van een negenjarige jongen, die naar aanleiding van de Wereldjongerendagen de paus voorstelde om ook Wereldkinderdagen te organiseren. De paus reageerde positief: ‘Een prachtig idee. Ik zal erover nadenken en kijken hoe we het kunnen doen.’
Het initiatief wordt georganiseerd door het Dicasterie voor Cultuur en Onderwijs van het Vaticaan en moet volgens de paus beantwoorden aan de vraag: ‘Wat voor wereld willen we nalaten aan de kinderen die nu opgroeien? “Net als Jezus willen we kinderen centraal stellen en voor hen zorgen.’
De boodschap aan kinderen
Paus Franciscus schrijft aan de kinderen: ‘Jezus zegt: “Zie, Ik maak alle dingen nieuw” (Openb. 21, 5); deze woorden heb ik gekozen als thema voor jullie eerste Werelddag. ... Met Jezus kunnen we dromen van een nieuwe mensheid en ons inzetten voor een meer broederlijke en zorgzame samenleving. De wereld verandert door kleine dingen zoals anderen begroeten, toestemming vragen, zich verontschuldigen, dankjewel zeggen. Onze wereld verandert als we met deze kleine dingen beginnen, zonder bang te zijn om telkens kleine stapjes te zetten, een voor een. Onze kleinheid herinnert ons eraan dat we kwetsbaar zijn en dat we elkaar nodig hebben, als leden van één lichaam (vgl. Rom. 12, 5; 1 Kor. 12, 26).’
Een belangrijk geheim
De paus vraagt de kinderen om in de voorbereiding samen met anderen het Onze Vader te bidden en vertrouwt ze een belangrijk geheim toe: ‘...om echt gelukkig te zijn moet je bidden, veel bidden, elke dag, want gebed verbindt ons rechtstreeks met God. Gebed vervult ons hart met licht en warmte en helpt ons om alles met vertrouwen en een vredig gemoed te doen. Jezus bad altijd tot de Vader. En weet je hoe hij hem noemde? In zijn taal noemde hij Hem gewoon ‘Abba’, wat ‘papa’ betekent (vgl. Marc. 14, 36). Laten wij hetzelfde doen! We zullen Hem altijd dicht bij ons voelen. Jezus zelf beloofde ons dit toen hij zei: “Waar twee of drie in mijn naam bijeen zijn, daar ben Ik in hun midden” (Mat. 18, 20).
Download
- Download de hele boodschap van paus Franciscus voor de Werelddag van de Kinderen (pdf)
- Voor het gemak hebben we ook de hele boodschap hieronder geplaatst.
De Heilige Stoel
Boodschap van de Heilige Vader Franciscus
voor de 1ste Werelddag van de kinderen
(25-26 mei 2024)
Beste jongens en meisjes,
Jullie eerste Werelddag komt eraan. Deze zal op 25 en 26 mei in Rome plaatsvinden. Daarom wilde ik jullie een boodschap sturen. Ik ben blij dat jullie deze kunnen ontvangen en ik dank allen die zich ervoor inzetten om deze boodschap bij jullie te brengen.
Ik richt me in de eerste plaats tot ieder van jullie persoonlijk, lieve kinderen, want "jij bent kostbaar" in de ogen van God (Jes. 43,4), zoals de Bijbel ons leert en zoals Jezus zo vaak heeft laten zien.
Tegelijkertijd stuur ik deze boodschap naar alle kinderen, omdat jullie allemaal belangrijk zijn en omdat jullie samen, dichtbij en ver weg, het verlangen van ieder van ons uitdrukken om te groeien en onszelf te vernieuwen. Jullie herinneren ons eraan dat we allemaal kinderen zijn, broers en zussen. Niemand van ons zou bestaan als anderen ons niet op de wereld hadden gezet, noch kan iemand groeien zonder anderen lief te hebben en anderen van wie hij liefde kan ontvangen (vgl. encycl. Fratelli tutti, 95).
Jullie allemaal jongens en meisjes, zijn een bron van vreugde voor jullie ouders en familie, maar ook van de mensheid en de Kerk, waarin ieder van jullie als een schakel is in een heel lange ketting, die zich uitstrekt van het verleden tot de toekomst over de hele aarde. Daarom moedig ik jullie aan om altijd goed te luisteren naar de verhalen van de volwassenen: van jullie moeders en vaders, grootouders en overgrootouders! En niet te vergeten al die kinderen en jonge mensen die worstelen met ziekte en ontberingen, in het ziekenhuis of thuis, en op ruwe wijze van hun jeugd beroofd worden. Ik denk aan kinderen die slachtoffer zijn van oorlog en geweld, die honger en dorst lijden, kinderen die op straat leven, die gedwongen worden soldaat te zijn of moeten vluchten zonder hun ouders, kinderen die niet naar school kunnen, of slachtoffer zijn van criminele bendes, drugs of andere vormen van slavernij en van misbruik. Laten we naar hen luisteren, ja, laten we echt naar hen luisteren, want in hun lijden spreken ze met tranen in hun ogen over de harde realiteit, met een vurig verlangen naar goedheid dat nog altijd leeft in de harten van hen die de verschrikkingen van het kwaad ondervonden hebben.
Mijn kleine vrienden, om onszelf en de wereld te vernieuwen is het niet genoeg om verenigd te zijn met elkaar. We moeten ons vooral verenigen met Jezus. Hij geeft ons moed. Hij is altijd dicht bij ons. Zijn Geest gaat ons vooruit en begeleidt ons op onze weg door het leven. Jezus zegt: "Zie, Ik maak alle dingen nieuw" (Openb. 21, 5); deze woorden heb ik gekozen als thema voor jullie eerste Werelddag. Deze woorden nodigen ons uit om zo behendig als kinderen te worden om - gedreven door de Geest - nieuwe mogelijkheden te ontdekken, zowel voor onszelf als voor anderen. Met Jezus kunnen we dromen van een nieuwe mensheid en ons inzetten voor een meer broederlijke en zorgzame samenleving. De wereld verandert door kleine dingen zoals anderen begroeten, toestemming vragen, zich verontschuldigen, dankjewel zeggen. Onze wereld verandert als we met deze kleine dingen beginnen, zonder bang te zijn om telkens kleine stapjes te zetten, een voor een. Onze kleinheid herinnert ons eraan dat we kwetsbaar zijn en dat we elkaar nodig hebben, als leden van één lichaam (vgl. Rom. 12, 5; 1 Kor. 12, 26).
En er is meer. In feite, lieve kinderen, kunnen we niet gelukkig zijn helemaal op onszelf, want vreugde groeit naarmate we haar delen. Vreugde begint met dankbaarheid voor de geschenken die we hebben ontvangen en die we op onze beurt met anderen delen. Als we wat we hebben ontvangen alleen voor onszelf houden, of zelfs driftbuien krijgen om dit of dat cadeau te krijgen, vergeten we eigenlijk dat het grootste cadeau ons eigen leven is en dat van anderen: wij zijn het 'geschenk van God'. De andere gaven zijn mooi, maar alleen als ze ons helpen om bij elkaar te blijven. Als we die niet daarvoor gebruiken, zullen we altijd ontevreden zijn; het zal nooit genoeg zijn.
Maar als we bij elkaar blijven, is alles anders! Denk aan je vrienden: hoe mooi is het om samen met hen te zijn, thuis, op school, in de parochie, op de speelplaats, overal. Spelen, zingen, nieuwe dingen ontdekken, plezier maken, allemaal samen, niemand buitensluitend. Vriendschap is mooi en groeit alleen op deze manier: door te delen en te vergeven, met geduld, moed, creativiteit en verbeelding, zonder angst en zonder vooroordelen.
En nu wil ik je een belangrijk geheim toevertrouwen: om echt gelukkig te zijn moet je bidden, veel bidden, elke dag, want gebed verbindt ons rechtstreeks met God. Gebed vervult ons hart met licht en warmte en helpt ons om alles met vertrouwen en een vredig gemoed te doen. Jezus bad altijd tot de Vader. En weet je hoe hij hem noemde? In zijn taal noemde hij Hem gewoon “Abba”, wat “papa” betekent (vgl. Marc. 14, 36). Laten wij hetzelfde doen! We zullen Hem altijd dicht bij ons voelen. Jezus zelf beloofde ons dit toen hij zei: "Waar twee of drie in mijn naam bijeen zijn, daar ben Ik in hun midden" (Mat. 18, 20).
Lieve kinderen, jullie weten dat we in de maand mei met velen in Rome zullen zijn, samen met kinderen van over de hele wereld! Om ons hier goed op voor te bereiden, zou ik jullie willen vragen om het gebed te bidden dat Jezus ons geleerd heeft: het Onze Vader. Bid het elke ochtend en elke avond, samen met het hele gezin, en met je grootouders. Maar niet als een formule. Denk aan de woorden die Jezus ons geleerd heeft. Jezus roept ons en wil dat we actief met Hem meedoen op deze Werelddag voor Kinderen, om mee te helpen bouwen aan een nieuwe, menselijkere, rechtvaardigere en vreedzamere wereld. Jezus die zichzelf opofferde aan het kruis om ons allen te verzamelen in liefde, Hij die de dood overwon en ons verzoende met de Vader, wil Zijn werk voortzetten in de Kerk, met ons. Denk hierover na, vooral degenen die zich voorbereiden op de Eerste Communie.
God heeft ons vanaf het begin van de wereld liefgehad (vgl. Jer. 1, 5). Hij kijkt naar ons met de ogen van een liefhebbende vader en een tedere moeder. Hij vergeet ons nooit (vgl. Jes. 49,15) en elke dag begeleidt Hij ons en vernieuwt Hij ons met zijn Geest.
Laten we samen met de Allerheiligste Maagd Maria en de Heilige Jozef bidden met deze woorden:
Kom, Heilige Geest,
Toon ons uw schoonheid
Die reflecteert in de gezichten
Van kinderen over de hele wereld.
Kom, Jezus,
Gij die alles nieuw maakt,
Die de weg zijt die ons bij de Vader brengt,
Kom en blijf altijd bij ons.
Amen.
Rome, Sint-Jan van Lateranen, 2 maart 2024.
+ Franciscus
Vertaling: drs. H.M.G. Kretzers / Mgr. R.G.L.M. Mutsaerts
Eindredactie: A. Kruse, MA
Copyright: Libreria Editrice Vaticana / SRKK