Verslag WJD-begeleidersweekend
“Denk je bij een serieus WJD-begeleidersweekend op bezoek te komen, is het eerste wat je ziet; een voetballende kapelaan op een veel te klein pleintje. De ramen blijven nog maar net heel terwijl langzamerhand de begeleiders naar buiten komen. De groep bestaat uit zo’n 20 begeleiders die samen gekomen zijn om zich voor te bereiden op de Wereldjongerendagen.” Zo begint Evelien (een jongere die gaat deelnemen aan de WJD in Madrid) haar verslag over het WJD begeleiderweekend
Op 13 en 14 mei als ook op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei organiseerde het kernteam van de WJD-reis van bisdom Haarlem-Amsterdam een voorbereidingsweekend voor de begeleiders van de reis. Zo’n 25 begeleiders kwamen bij elkaar in Vogelenzang, waar ze te gast waren in Casa Carmeli, het gastenklooster van de zusters Carmelietessen. Evelien en Carla uit Nieuw-Vennep sloten aan op de zaterdagochtend.
Begeleider WJD een cruciale rol
Het serieuze gedeelte van het weekend begint met het voorstellen van wie is wie, de doelstelling van de WJD en over het feit dat je als begeleider een cruciale rol speelt in het welslagen van de WJD. Verder hoor je hoe het kernteam tijdens de reis met haar begeleiders communiceert, en passeren alle ins en outs van reisprogramma, logistiek, communicatie, liturgie en medisch team de revue.
Tandenpoetscontrole
De begeleiders krijgen te horen dat begeleider zijn niet betekent dat je voor papa en mama hoeft te spelen. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er tandenpoetscontrole uitgevoerd gaat worden”. Jongeren die niet van tandenpoetsen houden: jullie hebben geluk.
Respect voor elkaar
Een belangrijk thema van de inleidingen is: Niemand loopt alleen. Iedereen is belangrijk en niemand wordt over het hoofd gezien. Daarom zijn er ook wat regels opgesteld. Zo staat de regel ‘respect voor elkaar’ bovenaan en vraagt de kerngroep aan de begeleiders erop te letten dat een deelnemer minimaal met één andere deelnemer op stap gaat.
WJD team met Kloten
In de middag was het tijd voor wat ontspanning met “Klootschieten”. Ofwel het onderhands werpen met een houten bal gevuld met lood. Het team dat in zo min mogelijk worpen een afstand proberen weet af te leggen kan zichzelf de winnaar noemen. Erg gezellig en duidelijk geen gebrek aan competitiegevoel. Het programma ging door met tips en trucs voor het leiden van een goed groepsgesprek. En met als klap op de vuurpijl: de rollenspellen. Begeleiders gingen in groepjes uiteen en in rol van begeleider en/of jongeren duiken en de situatie uitspelen. Wat doe je bijvoorbeeld in de situatie dat een jongere alcohol zit te drinken op de locatie? Een moment om je gespreksvaardigheid goed te oefenen en bewust te zijn van de rol die je als begeleider bij het hanteren van de regels.
Niet alleen?
Er wordt gelachen met de begeleiders, maar daarbij wordt het doel niet uit het oog verloren. Het team gaat ervoor om de jongeren een onvergetelijke WJD te bieden. De jongeren zijn niet alleen, maar de leiding zeker ook niet. Er is een goed team van coördinatoren, adjudanten, chauffeurs, persverantwoordelijken, buspriesters, mascottes en deelgroepbegeleiders om alles in goede banen te leiden. Maar zodra er een bal op het dak geschoten wordt, staat kapelaan Nico er toch alleen voor!