Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
Onze ontmoeting met paus Franciscus
gepubliceerd: donderdag, 19 januari 2023
Vorig jaar brachten we als Nederlandse bisschoppen van 6 tot 13 november een gezamenlijk bezoek aan Rome, het Ad Liminabezoek. Het was een gedenkwaardige week, waar we iets uit kunnen meenemen voor ons bisdom en de Kerk in Nederland. Hoogtepunt was zonder meer de ontmoeting met paus Franciscus op vrijdagmorgen 11 november.
foto: Vatican Media
Hij nodigde ons uit voor een gesprek in een hartelijke en ongedwongen sfeer. Andere bijzondere en mooie momenten waren de eucharistievieringen in de Romeinse basilieken als de Sint-Pieterskerk, de Sint-Paulus-buiten-de-Muren, de Maria Maggiore en dergelijke, inspirerende ontmoetingen met verantwoordelijken van de Romeinse Curie en de broederlijke verbondenheid met mijn collega-bisschoppen. De Romeinse Curie is het bestuursapparaat dat de paus helpt bij het bestuur van de wereldkerk. Dat is verdeeld in verschillende afdelingen - die dicasteries worden genoemd - , bijvoorbeeld voor liturgie, voor leken, gezin en leven, voor cultuur en opvoeding, enzovoorts.
Verbonden in gebed
Bisschop Jan van Burgsteden, die in ons bisdom nog zeer actief is, al is hij emeritus, vervult nog steeds verschillende taken voor de bisschoppenconferentie. Maar vanwege zijn leeftijd zag hij er toch vanaf om mee naar Rome te gaan. Helaas kon mgr. Jan Liesen, de Bisschop van Breda, niet meegaan vanwege zijn gezondheid. Hij ondergaat chemokuren. De eveneens zieke mgr. Harrie Smeets, Bisschop van Roermond, was er wél bij. Zijn aanwezigheid, de aanvaarding van zijn ziekte en zijn blijmoedigheid maakten indruk op ons allen. Paus Franciscus signeerde meteen twee ansichtkaarten voor Van Burgsteden en Liesen, toen wij hem er om vroegen. Ik denk aan deze beide broeder-bisschoppen in mijn gebed.
Moed en vertrouwen
In ons gesprek met de paus liet Franciscus merken dat hij onze situatie kende. Nederland behoort tot de vijf meest geseculariseerde landen van de wereld, vertelde hij. Maar, voegde hij eraan toe, dit verlies van godsdienstzin blijft niet beperkt tot die vijf landen of tot West-Europa, het is een wereldwijd fenomeen. Aan het einde van het gesprek zei de paus ons nog eens dat we de moed niet moesten verliezen, maar door moesten gaan met vertrouwen. Hij vergeleek onze situatie met die van de tijd van de Makkabeeën in het Oude Testament (zie de Bijbelboeken Makkabeeën - red.): overal werden heidense leefwijzen ingevoerd en de meeste mensen gingen erin mee. Slechts een kleine groep bleef trouw aan geloof van de vaderen. Die groep heeft onze aanmoediging nodig. Paus Franciscus gebruikte daarvoor drie belangrijke woorden: verwelkomen, nabij-zijn en begeleiden.
Verwelkomen
Allereerst is belangrijk dat we laten zien dat ieder welkom is en niet al tevoren uitgesloten omdat er iets valt aan te merken op zijn of haar gedrag. Dat is vaak wel het beeld dat mensen van de Kerk hebben, kan ik uit eigen ervaring zeggen. Zo stemde een gemeenteraadslid tegen een subsidie voor de restauratie van een grote monumentale kerk “omdat niet iedereen daar welkom is”. Natuurlijk staan de deuren van de kerk gewoon open en kan iedereen naar binnen lopen, iedereen is welkom, graag zelfs! Niemand die vraagt of je wel aan alle criteria voor een perfecte gelovige voldoet. Integendeel, we gaan de kerk binnen met het besef dat we allen zondaars zijn en dat we allemaal mogen groeien.
Nabij-zijn
foto: Vatican Media
Daarom is het belangrijk dat we nieuwe mensen en alle anderen hartelijke nabijheid laten ervaren. Want soms ervaren mensen de Kerk alleen als een Instituut, niet als een gemeenschap waar men zorg voor elkaar draagt. Nodig ieder uit om betrokken te zijn op een manier die past bij die persoon en de weg die deze gaat en wees betrokken op mensen. Paus Franciscus gaf daar zelf een mooi voorbeeld van: toen hij op zondag 13 november op weg was naar de Sint-Pieterskerk voor de Mis met daarna elders in het Vaticaan de maaltijd voor de Dag van de armen, zag de paus ons staan in de hal van Casa Santa Marta, het huis waar hij woont en wij tijdens het Ad Liminabezoek verbleven. We stonden te wachten om naar de Friezenkerk te lopen voor onze zondagse viering en hij knoopte even een hartelijk praatje aan. Kortom, toon dat je mensen ziet staan!
Begeleiden
Het derde woord dat de paus gebruikte was: begeleiden. Hij riep ons bisschoppen op de gelovigen nabij te zijn en hen niet in de steek te laten en hen te helpen te groeien in de navolging van Jezus Christus. De Kerk wordt kleiner, dan moeten we elkaar goed vasthouden in het geloof. Belangrijk is dus dat we de gelovigen inspiratie bieden en vorming om geestelijk te kunnen groeien. Natuurlijk is deze oproep om anderen te begeleiden niet alleen voor bisschoppen bedoeld, die geldt ook voor priesters, diakens, pastoraal werkers en catechisten en eigenlijk voor iedereen.
Bij ons
In ons bisdom zijn we bezig een overgang te maken naar kerk-zijn in een wijdere regio. Dan hoor je bij een parochiegemeenschap, niet omdat je in een bepaald dorp woont maar op basis van het geloof dat je met elkaar deelt en viert in de regio. Daarmee worden die drie woorden die de paus ons als bemoediging meegaf, nog belangrijker!
+ Bisschop Johannes Hendriks