Synode 2021-2023 naar continentale fase
Op vrijdag 26 augustus 2022 markeerde een persconferentie in Rome de start van de Continentale fase van de Synode over de synodaliteit die van 2021 tot 2023 wordt gehouden. Op 15 augustus werd de Diocesane fase afgesloten.
In deze fase hebben vele gelovigen met elkaar gesproken over het thema ‘Voor een synodale kerk, communio, participatio, missio’. De verslagen van deze gesprekken in de bisdommen en van een aantal landelijke overlegorganen werden verwerkt tot de nationale synthese van de Nederlandse kerkprovincie en opgestuurd naar Rome.
Van alle syntheses wordt door het Algemeen Secretariaat van de Bisschoppensynode de eerste versie gemaakt van het zogenaamde Instrumentum laboris. Dit zal het werkdocument vormen voor de zeven continentale vergaderingen van de bisschoppenvergaderingen van Afrika, Oceanië, Azië, Midden-Oosten, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Europa. Deze zeven internationale ontmoetingen zullen op hun beurt zeven Slotdocumenten produceren, die als basis zullen dienen voor het tweede Instrumentum laboris, dat zal worden gebruikt in de Vergadering van de Bisschoppensynode in oktober 2023.
Europa
De Raad van Bisschoppenconferenties van Europa (CCEE) telt negenendertig leden, waaronder drieendertig bisschoppenconferenties, de aartsbisschoppen van Luxemburg, het prinsdom Monaco, de maronitische aartsbisschop van Cyprus en de bisschoppen van Chişinău (Moldavië) van de Mukachevo Eparchie en het Apostolisch Bestuur van Estland; samen vertegenwoordigen zij de katholieke kerk in vijfenveertig landen van het Europese continent.
Een historische kerkelijke dialoog, niet eerder gezien.
"We staan voor een kerkelijke dialoog zonder precedent in de geschiedenis van de Kerk, niet alleen vanwege de hoeveelheid ontvangen reacties of het aantal betrokkenen, maar ook vanwege de kwaliteit van de deelname. Het luister- en onderscheidingsproces was zeker niet perfect. Wij weten dit, maar wij weten ook dat wij proberen steeds meer het beeld te zijn van de synodale Kerk, wij leren ook van onze fouten". Dit verklaarde kardinaal Jean-Claude Hollerich, algemeen rapporteur van de XVIe Gewone Algemene Vergadering van de Bisschoppensynode, tijdens de persconferentie waarin deze tweede fase van het synodale proces werd gepresenteerd.
Kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de synode, dankte “het gehele Volk van God” dat aan het synodeproces heeft deelgenomen met een gevoel van dankbaarheid en veel hoop voor de toekomst van de Synodale Kerk. Ongeacht de inhoud die uit de lezing van de samenvattingen naar voren zal komen, laten de gehoorde of beleefde ervaringen een Kerk zien die leeft, die behoefte heeft aan authenticiteit en genezing en die er meer en meer naar verlangt een gemeenschap te zijn die de vreugde van het Evangelie viert en verkondigt, en die leert samen te wandelen en te onderscheiden". Vervolgens stond de kardinaal in zijn toespraak stil bij het principe van circulariteit: dat de vruchten van de synode teruggegeven zullen worden aan de plaatselijke kerken, dat kenmerkend is voor dit synodale proces.
Meer informatie
Op de website van de het Vaticaan over de synode kunt u alle toespraken van de persconferentie nalezen en vindt u ook een filmpje dat een indruk geeft van de eerste (diocesane) fase die we achter de rug hebben.