Impulsdag: Geleefd geloof, van generatie op generatie
Mgr. Punt: We hebben een catechetisch reveil nodig!
Geleefd geloof, van generatie op generatie. Wat is dat en hoe geef je dat door? Daar draaide het om op de Impulsdag, die op zaterdag 29 januari jl. in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam werd gehouden voor 100 pastores, begeleiders en vrijwilligers in Catechese en/of Jongerenpastoraat. Mgr. Punt sprak de aanwezigen toe en bedankte hen voor hen inzet in de parochies/ parochieregio's.
Elke dag vertrouwen op God
Mgr. Punt sprak aan het begin van de dag, en was nog vol van zijn ervaringen opgedaan tijdens zijn recente bezoek aan Afrika. Hij riep de aanwezigen op om mensen weer "de volheid van de blijde boodschap te laten zien". Zo vaak is slechts een klein deel van het evangelie zichtbaar. Daarnaast benadrukte hij het belang van "een geleefd geloof". Dat is een geloof waarbij er integratie is tussen geloof en leven. In Afrika had hij dat met name ervaren: hoe mensen, die niet weten of ze morgen nog te eten hebben, in het volste vertrouwen leven dat God elke dag voor hen zorgt. Dit geleefde geloof van de Afrikaanse christenen had mgr. Punt duidelijk geraakt. Daarnaast sprak hij over de noodzaak van een "catechetisch reveil" in onze tijd. Tenslotte benadrukte de bisschop dat contactmomenten met elkaar nodig blijven om het werk in de parochies voort te kunnen zetten, zeker nu de dekenale medewerkers niet meer beschikbaar zijn voor directe ondersteuning.
Lezingen, appetizers en workshops
De bezoekers kregen de gelegenheid om een keuze te maken uit twee lezingen. Toke Elshof hield een boeiend betoog over drie generaties katholieken, en wat dat voor implicaties heeft voor het werken in de parochie anno 2011. Martin Hoondert dacht met de aanwezigen na hoe liturgie met jongeren vruchtbaar gevierd kan worden: in het spanningsveld tussen de persoonlijke situatie van jongeren en actualiteit én wat we overgeleverd hebben gekregen vanuit de Schrift en traditie. Hij gaf het belang aan van een zogenaamde hermeneutische competentie bij begeleiders, om dit spanningsveld bij elkaar te brengen; te ontsluiten waar God werkt in het leven van jongeren.
Na de lunch volgde een aantal korte presentaties of appetizers over bijvoorbeeld het Missionair Centrum in Heiloo, het materiaal van Rock Solid of de cursus Op reis in het Land van Geloven, met een bijbehorend vervolgaanbod.
In vijf workshops tenslotte konden mensen gericht met elkaar aan de slag gaan: hoe geef ik het geleefde geloof door in de praktijk? De praktijk betrof de huiselijke situatie, de eerste communievoorbereiding met kinderen, gezinsvieringen in de parochie, het jongerenwerk en de liturgie van de vormselviering.
Bijeenkomsten toekomst
Met name de onderlinge ontmoetingen en uitwisseling op de dag werd op prijs gesteld. De dienst Geloofsopbouw - afdelingen Jongerenpastoraat, Huwelijk & Gezin, Catechese - zal dan ook in het seizoen 2011-2012 zorg dragen voor bijeenkomsten voor uitwisseling, inspiratie en vorming van pastores en vrijwilligers op het gebied van geloofsopbouw. Ook een Impulsdag in januari 2012 staat weer op het programma.
Voor meer informatie: www.jongbisdomhaarlem.nl