Noord-Hollandse katholieken willen open en welkome Kerk
Synode 2021 - 2023
Van oktober 2021 tot half mei 2022 werd - op verzoek van paus Franciscus - in ieder bisdom in de wereld gesproken over de toekomst van de Kerk. Het was de eerste fase van de Synode.
Volgend jaar vinden bijeenkomsten plaats per werelddeel en in oktober 2023 wordt de Synode afgesloten in Vaticaanstad in Rome. Tegen die tijd leest u er meer over in bisdomblad SamenKerk.
De afgelopen maanden zijn kris kras door het bisdommen mensen bijeengekomen om te spreken over de thema’s gemeenschap, participatie en zending (= communio, participatio en missio). Van alle gesprekken en bijeenkomsten in parochies en geloofsgemeenschappen, door religieuzen en jongeren, zijn verslagen gemaakt. Deze zijn samengevoegd in ons bisdomverslag, waarin alle geluiden zoveel mogelijk zijn weergegeven.
Graag delen we hieronder een aantal van de belangrijkste ervaringen en geuite hartenkreten.
Gemeenschap en participatie
- Parochianen waren blij verrast door de energie van de synodale uitwisseling en vragen om dit instrument voor verbinding en nieuwe kansen tot groei te behouden.
- Waar verschillende kerkplekken samengevoegd worden, hebben parochianen behoefte aan meer gemeenschapsopbouw en pastorale nabijheid.
- Jongeren hebben behoefte aan een gemeenschap, maar vinden die moeilijk in de parochies. Het zou hen helpen als er op geloofsniveau meer uitwisseling komt met de andere generaties, met de ouderen.
- Er is behoefte aan een actief beleid om de aanwezigheid en rol van vrouwen in de Kerk te bevorderen, ook in bestuurlijke en pastorale functies.
- Rondom gevoelige onderwerpen als het begin en einde van het leven (abortus en euthanasie), homoen biseksuelen en transgender, gescheiden en hertrouwde mensen en het priestercelibaat is er vooral behoefte aan pastorale ruimte en ondersteuning om op geloofsniveau een persoonlijke zoektocht te kunnen (aan)gaan.
Vieren
- Het samen vieren van de eucharistie wordt door velen gezien als het middelpunt van het kerkelijke leven. De onderlinge ontmoeting bij de koffie na de viering is voor velen even belangrijk.
- Er zijn grote verschillen tussen ouderen en jongeren, maar ook binnen generaties, in visies op een aantrekkelijke liturgie. Gelovigen vragen in het algemeen om een goed verzorgde liturgie met mooie muziek, verzorgde rituelen en een verstaanbare en inspirerende verkondiging, zodat zij geraakt worden en gevoed om de uitdagingen van het dagelijks leven aan te gaan.
- Onze kerken internationaliseren, vooral in de steden. Dat geeft ook kansen om te leren van elkaars gewoontes, culturen en geloofsbeleving.
Zending
- Parochianen willen medeverantwoordelijk zijn bij het uitdragen van het geloof. Tegelijk hebben ze behoefte aan ondersteuning in deze taak. Ze willen leren hun geloof te verdiepen en onder woorden te brengen. Dit is nodig om aan de buitenwereld duidelijk te maken waar wij voor staan.
- Activiteiten van de caritas zouden meer in beeld gebracht moeten worden als manier om ons geloof uit te dragen.
- Nieuwe initiatieven in parochies en groepen kunnen meer ruimte krijgen. De tijd zal leren of het van de Heilige Geest is en mensen dichter bij Christus brengt.
- Religieuzen en nieuwe gemeenschappen hebben ontdekt hoe ze elkaar aanvullen en versterken. Zij willen vanuit hun charisma’s de parochies en het bisdom ten dienste staan.
Dialoog
- Parochianen hebben behoefte aan een actieve communicatie door en een hartelijke dialoog met de bisschop en het bisdombureau.
- De jongeren zijn geraakt door de sporen van de polarisatie in onze Kerk. Zij pleiten voor een nieuwe cultuur, waarin we leren om op een gezonde manier meningsverschillen te bespreken en op te lossen.
- Naar buiten zou de Kerk uitnodigend moeten zijn voor mensen die zoeken. We moeten interesse tonen in het leven van mensen buiten de Kerk, van hen leren en creatiever zijn in manieren om nieuwe mensen te leren kennen, bijvoorbeeld met culturele activiteiten in onze kerken.
- Men wil meer oecumenische dialoog en samenwerking met kerken en maatschappelijke organisaties, zeker in de plaatselijke context, bijvoorbeeld als het gaat om de caritas.